vineri, 5 aprilie 2013
Despre democratie
Prin insasi ordinea ei ideologica, democratia il obliga pe idiot sa stea alaturi de geniu si sa-i poata zice: ce mai faci, frate? Partea proasta e ca oamenii de exceptie pot ajunge captivi in cirezile democratice. Ce decide masa are un caracter absolut, deoarece prin masa se exprima specia. Prin individ se exprima personalitatea. Numai ca, uneori, un individ ajunge sa influenteze foarte mult asupra maselor. Acestia sunt alesii. (Petre Tutea)
Publicat de
raul rual
la
13:37
Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete:
democratie,
Petre Tutea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cat adevar. In doar cateva propozitii a descris o intreaga societate.
RăspundețiȘtergerePentru ca era impartial.
ȘtergereNu era de loc un impartial. Era un elitist si propunea probabil ceva gen ce a propus si Platon cu 2500 de ani mai devreme, desi desigur Platon mai mult asa in cerc restrans fata de cativa elevi la clasa ma mult pt o discutie de relaxare si in mod educativ, nu asa ca avea el de gand sa rastoarne ordinea zeilor de pe Olimp. Numai ca intre timp a suvenit crestinismul. Plus intre timp ceva mai recent au mai suvernit si femeile protestante nematoaice, austriece, daneze, americane si elevetine, care, alaturi de colegele lor crestin ortodoxe din URSS, l-au fortat cu ocazia zilei de 8 martie pe tarul Romanov sa abdice, si a venit comunismul. Dupa care a venit si fascismul. Petre Tutea doar reflecta si el asa intr-o doara la Sic Transit Gloria Mundi probabil, ca altfel ce putea sa faca si el...era si el tot asa cam deprimat de situatie probabil...desi ar fi fost totusi cazul sa zica mai clar ca unii pot influenta masele in bine si unii in rau, ca asta totusi conteaza, si poate sa dea cateva nume de role-model mai bun, daca reusea sa gaseasca, asa ca macar sa stie si lumea sa nu caute pe wikipedia in van...problema e ca aceia care influenteaza masele in bine tind sa o faca asa la nivel mai modest si fara a se astepta ca vor reusi in decursul vietii lor, ci asa mai mult contribuind la un efort mai general ale carui roade se vor vedea poate mai tarziu.
Ștergeresa facem niste caste?
RăspundețiȘtergereVarianta lor moderna.
ȘtergereDar cred ca nu se referea la "alesii neamului"!Desi ne influienteaza, lua-i-ar naiba!
RăspundețiȘtergereE mai lung citatul, acolo explica.
ȘtergerePeste tot exista cineva care conduce sau influenteaza... Sau o organizatie ceva... Cam acelasi lucru.
RăspundețiȘtergereNu cred ca nu conteaza cum conduce sau influeneaza.
ȘtergereNimic nu poaste fi perfect pe lumea asta. Orice forma de guvernamant are atat avantaje cat si dezavantaje. De aceea, forma de guvernamant trebuie sa se potriveasca si cu tara, poporul, timpurile.
RăspundețiȘtergereNoua ce ni se potriveste?
ȘtergereDaca as sti...
Ștergere