Ca sa nu mai fiu lovit cu pietre ca-mi parasesc tara, de fiecare data cand plec spre vest am cu mine produse traditionale romanesti pe care le dau prietenilor europeni. O paine de casa, un vin de casa, un cozonac, o fata de masa cusuta manual, albume cu fotografii, carti despre Romania, etc.
Eram intr-un supermarket in Romania si am vrut sa mai cumpar 2-3 albume cu fotografii din tara, sa vada si strainii ce locuri frumoase avem. O carte mica, de vreo 20 de pagini, 45 de lei. Un album mare, de vreo 30 de pagini, 80 de lei. O felicitare, 8 lei. Pai de banii astia bag 4 francezi in masina si ii duc personal in Romania.
:)) Sa stii ca ai mare dreptate. La nevasta mea la receptie, au niste felicitari cu Baia Mare, Maramures etc la niste preturi astronomice. Nu inteleg logica asta de doi bani.
RăspundețiȘtergereE exagerat. Din pacate.
ȘtergereDar cine te loveste cu piatra ca pleci din tara?Eu in ultima vreme vad ca efectul este chiar invers.Una doua ti se tranteste in bot, pleaca din tara daca nu-ti convine .Nu cred ca suntem noi ma speculanti decat altii, suntem insa mai naivi si nu prea suntem in stare sa ne facem imagine.Apropos de francezi( fara sa compar chiar 1 la 1 ) din orice statuie, orice cladire veche, orice fac un obiectiv turistic, ii dau stralucire din vorbe , il lustruiesc si il scot la vanzare .Poate asta ar trebui sa invatam si noi, sa nu ne mai scoatem paduchii in frunte, toti au paduchii lor, sa ne slefuim perlele .
RăspundețiȘtergereNu vezi nici un motiv pentru care plec din Romania? Am scris si eu despre cum francezii valorifica orice piatra.
ȘtergereOh nu am zis asta .Sigur ca sunt mii de motive sa pleci.Primul ar fi ca obosesti sa te invartesti in jurul cozii fara rost, ca ai un sentiment acut si sufocant de zadarnicie .Eu te-am intrebat doar cine te mai acuza ca pleci? Eu nu am mai auzit in ultimul timp acuzatii de genul asta .Imi pare rau, m-ai inteles gresit .Sunt adeptul libertatii totale a omului, de gandire, de miscare, de a iubi, de a alege .Nu am nicio probleme cu alegerile nimanui si cred ca libertatea e cel mai mare dar al omului .
ȘtergereCred ca pretul la pliantele alea se bazeaza pe romanii care pleaca in afara. Presupun ca dorinta de a le arata strainilor e atat de mare, incat romanii nu se prea uita la pret.
RăspundețiȘtergereCred ca multi comercianti romani au ramas la mentalitatea unui bisnitar.
E ma uit ma pret. Pentru ca ma gandesc ca de 100 de lei merg si vizitez un sfert din obiectivele din album.
ȘtergereMie sincer nu mi se par scumpe! Unde gasesti tu, doamne iarta-ma, in Franta album cu Franta cu 10-20 de euro cum vand romanii de care amintesti? Ca vreau si eu! Pana si la FNAC cel mai ieftin e vreo 35 de coco... Ca sa nu zic cat e un album cu Elvetia la ma-sa acasa...
RăspundețiȘtergereStii ca in Romania nu castigi 20 de euro pe zi, nu? Stii care e problema? Deja o ducem rau cu turismul, mai avem si preturile astea si ne miram ce nu merge la noi.
ȘtergereEu nu cred ca pretul face totul.Daca tot ceri niste bani pe un produs /serviciu, acesta trebuie sa fie corelat cu calitatea. Ce oferi de banii aia, asta-i problema .Asa si pretul gazelor e exagerat de mare , mai mare decat in alte state si nimeni nu pune problema ca in Romania nu se castiga 20 de euro /ora
Ștergerepai lasa albumele si...treci si pozeaza singur:d
RăspundețiȘtergereDa, unde pot asa fac.
ȘtergereVlad, Romania nu e Franta. Avem o tara mai mica si mai saraca din cate stiu eu.
RăspundețiȘtergereRaul, eu nu as promova Romania la banii aceia. Adica nu as cumpara pliantele acelea. De banii respectivi as prefera sa ma plimb.
Cuvanta
pt cine a umblat in lume, in diferite tari, va spune altfel. Romania e o tara mare ( in primele 10 ca suprafata din Europa), are precipitatii si pamant fertil(comparand cu Turcia), are suficient soare sa se coaca culturile ( comparand cu Nordul Frantei, belgia, Olanda, Germania), are surse de apa si caderi pt hidrocentrale ( comparand cu jumatate din tarile europei care sunt realmente plate).
ȘtergereLipseste un program national de promovare a romaniei...si mie mi se pare scump 40 lei un album foto. Dar sa ne punem capul la contributie, si gasim cum sa promovam frumos romania.
Solutii aplicate de mine: descarcat poze de pe net(sigur stiti colectiile de fotografii genul: 273 locuri de vazut inainte de a pleca din RO), scos la un centru foto, cumparat un album foto handmade cu motive traditionale, cumparat de la un mosulica de la piata o sticla de palinca si pus o pamblica tricolora, luat un vas de lut traditional ( strachina, ulcica de vin/iaurt, etc), cumparat o ie veche, sau cumparat o ie noua, facuta de artizanele contemporane din romania. Dar cel mai de efect mod de promovare a romaniei in strainatate, din partea mea, a fost sa gatesc mancare traditionala si sa duc la serviciu, organizand o masa romaneasca. Am primit zeci de meil-uri de felicitari!!!! 1 coleg a venit in Romania in vacanta, 3 mi-au cerut tuica, o fata mi-a cerut visinata etc...
Pentru vederi, mergeti la posta;)
RăspundețiȘtergere