sâmbătă, 27 aprilie 2013

Gratare pe drum

             Romanul e roman oriunde ar fi. Mai ales eu. La fel cum altii au afacerile in sange, sa zicem, asa am eu gratarele in sange. Indiferent ca-s in Romania, Austria sau Franta. Ma suna prietenii din Viena si ma intreaba: "-Esti cumva prin Austria, ca simtim miros de fum?"Si da, aruncati cu piatra, am mai scris despre cum romanul prefera gratarele in locul muncii. Bunicul imi zicea sa mananc bine ca sa pot lucra. Intelepciune populara romaneasca.
                                                                                

Si daca tot am facut fum, am prajit si niste vinete.
                                                                                         

               Gata cu mofturile, la drum, mai e cale lunga.
               Ratatouille (Coolnews), iesi in poarta sa-ti las un cozonac veritabil, sa-i faci poze!

17 comentarii:

  1. Vinete proaspete.Ce pofta mi-ai facut :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Maine iti dau replica la gratar. Sa afumam Europa stereo.:))O sa inchin un mic in cinstea ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe Internet scrie ca gratarul a fost inventat de poporul indigen din Anerica de Su si caraibe numit arawak, care de fapt sunt si cei cu care s-a intalnit prima ora Cristophor Columb. Acestia aveau tehnici speciale legate de uzul jarului, folosindu-l nu numai pt mancare dar si pt a defrisa zone agriculturale. Gratarul pe care-l utilizau ei pt mancarea pusa pe el, (in loc de sub el, cum era cunoscut in alte parti din lume, in care carnea se frigea si se si afuma intr-o groapa fie de nisip, fie de pamant), acest gratar folosit de amerinidienii arawak, era de lemn care nu se ardea tocmai pt ca aveau ei niste tehnici speciale de a utiliza jarul fara ca sa faca asa flacara mare. Colonistii spanioli au dat acestui gratar denumirea de "barbacoa", de unde si in zilele noastre "barbecue".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carnea era de indigeni sau de europeni? :))

      Ștergere
    2. La vremea poporului Arawak cam pe la anul 1000 DCh inainte sa inceapa ei sa interactioneze cu europeeni, exista alt popor in Caraibe, numit de poporul arawak, Canibi, ulterior numiti Caribi, si acestia chiar aveau obiceiuri canibalice de a consuma carnea barbatilor rivali, insa poporul Arawak a fost un popor de tip fermier agricultor neolitic pasnic, din care inca si azi exista o urma de descendenti pe linie ADN materna prin populatia din Puerto Rico, ei nu au practicat canibalismul niciodata. Inaintea poporului Arawak, exista un alt popor se pare de vanatori si locuitori prin pesteri, in acele locuri din Caraibe, numiti Ciboney, care au locuit pe acolo cam pe la 1500 ICh si au fost incet incet inlocuiti de Arawak, insa nu stiu daca Ciboney practicau canibalismul si nici nu s estie de unde au venit ei pe acolo.

      Ștergere
    3. Nu-ti sta bine sa spui "nu stiu". :))

      Ștergere
  4. daca-i cald afara, trebuie sa fie neaparat si gratar
    am astepta asta, o iarna lunga de tot

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate ca exista mai multa incrdere in ceea ce faci cu mana ta decat in gratarele de la restaurante. In plus, exista si atmosfera specifica.
    Nu sunt un mare amator de gratare, insa imi place mult acest obicei de socializare in grup restrans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mor dupa carne desi sunt un gurmand, dar asa cum zici, imi place gratarul ca mijloc de socializare.

      Ștergere
    2. Merge a-ntaia cu ceva de baut. Asa e si mai puternica socializarea. :)

      Ștergere
    3. Da, cand o dai apoi pe sentimentalisme si regrete... :))

      Ștergere
  6. bre, ce fel de ping este asta?? Nu puteai sa pui si tu un link la un articol sa vad si eu pingul? Email, chestii, trestii ... Sau te asteptai sa detectez miros de fum?? La cita fumaraie fac nemtii astia de la cirnati ... numai fumul tau nu se simtea. Doar daca dadeai foc la caucioace.

    RăspundețiȘtergere
  7. mi foami bai, nu mai pune d-astea pi blog :D

    RăspundețiȘtergere