vineri, 12 aprilie 2013

E bine sa ai economii?

            Cati dintre romani au economii? Voi aveti economii? Oamenii pe care ii cunoasteti au economii? Nu dati nume si adrese, vedeti voi cate se intampla.
            Peste tot pe unde am umblat, strainii isi fac economii si nu vorbim de 3-4 mii de euro. Pentru ca salariul si sistemul le permite. Din punctul meu de vedere, e bine sa ai sub o saltea sau sub o floare, intr-un ghiveci, niste bani, in caz de boala, razboi, cutremur, judecata, etc. Voi ce credeti?
            Apoi, unde e mai bine sa tinem banii de economii? Ascunsi, sau la banca? Pentru mine banca e o vulpe sireata si nu ne intelegem deloc.

17 comentarii:

  1. Am si nu am :) Ii tin la banca sau acasa:) Asa, ca sa dau de gandit :))
    Insa cred ca e ok sa ai economii, asta in cazul in care reusesti sa si faci asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu de mine trebuie sa te feresti, noi suntem cinstiti cu totii.

      Ștergere
  2. Adica daca am bani in conturi de care nu ma ating? Pai da. Trebuie.
    Evident ca la banca, daca ai dubii du-te la o banca "sigura". Cum sunt prin Elvetia bancile cantonale. Nu castigi mult avand depozite acolo (evident) dar pe post de stocat bani, sunt ok. E mult mai riscant sa ii tii in casa. Nu de alta, da ard, se uda, se fura.

    RăspundețiȘtergere
  3. La banci diferite trebuie depusi banii, indiferent de suma. Niciodata la o singura banca.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt de acord cu ideea ca e mult mai riscant acasa decit la banca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am un prieten care are foarte multi bani. E paranoic si se poarta neingrijit, ca si unul care nu are. Primul lucru pe care il face atunci cand sta cu cineva de vorba e sa se planga ca nu are bani, ca nu cumva sa-i ceara cineva. :))

      Ștergere
    2. Am eu un prieten care reuseste chiar sa cumpere foarte ieftin mizand pe zgarcenia omului.Il ia cu :bai cum stai cu banii?si atunci , evident ala incepe sa se vaicareasca .Nu ii ia mult celuilalt sa-i spun atunci poti sa-mi dai cutare lucru cu atatia bani caci ai nevoie de bani si nu te carcotesti cu mine.A cumparat multe lucruri cu strategia asta, la preturi foarte mici .

      Ștergere
  5. Eu nu am economii pe baza principiului ecologic ca banii trebuie sa circule liber in natura asa ca apa, dar daca as avea economii le-as investi intr-un portofoliu echilibrat de actiuni si obligatii, nu intr-un simplu cont de economii, deoarece ala e prea tentant accesibil pt a fi cheltuit prea usor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, o atitudine corecta.

      Ștergere
    2. Ma rog, si actiunile se pot preta la gambling destul de rapid, acum de cand oricine poate sa cumpere si sa vanda la nivel de Internet orice, de aceea eu nu as incuraja lumea sa investeasca in materii prime consumabile care depind de starea vremii de gen cafea, plus raportez ca am vazut in presa financiara recenta sfaturi urgente de a vinde cat mai rapid aurul posibil acumulat cand i se facea reclama acum vreo 3 ani, si actiunile in care trebuie investit sunt cele ale unor companii reputabile cu crestere anticipata mai lenta si pe termen lung, in nici un caz din astea de tip companii de Internet-Facebook...nici macar actiuni Google sau Yahoo nu as recomnada momentan. Cel mai bine sa sprijinim companiile mai mici producatoare de bunuri de calitate inalta la nivel artizanal si in serie mica, desi nici astea nu au vreo sansa de apreciere deosebita pe termen mediu, insa puteam sa ne simtim noi mai bine ca facem o fapta buna de ex daca cumparam actiuni de la firma producatoare de magiun Topoloveni, dar NU mai mult de 10 maxim 15 % din intreg portofoliul de actiuni, plus nu e recomandabila nici investitia in valuta, de ex dolarul australian e total artificial umflat valoric in clipa asta si va fi risc sa se prabuseasca in viitorii 3-5 ani, (alaturi si de piata de real estate australian, care e si ea supra evaluata in clipa asta, habar nu am de ce ca doar exista atatea exemple anterioare deja catastrofale in Islanda si SUA...precis e mana chinezilor). Din companiile mai mari reputabile eu as investi in continuare in Amazon dot com, plus in companii care manufactureaza sau intermediaza comertul cu mijloace de transport naval mai degraba decat aerian, plus in electronice e OK de investit in continuare in firme japoneze de ex Sony, si Sanrio, aia cu Hello Kitty (ca sa sustinem si Yen-ul plus economia unei tari atat de greu incercate de tsunami, etc). Eu as vinde Disney in clipa asta, ca nu mai e asa de favorabil. In real estate se prefera zonele mai indepartate de civilizatie insa cu o sansa cat de cat sa fie electrificate si alimentabile cu apa potabila si gaze in viitorii 50 de ani...desi cel mai bine daca nu stim cum sta cu gazele, macar sa evitam zonele unde ar putea fi nevoie de gaze, de ex mai bine cumparam niste real estate in niste insule din Polinezia care pot avea si izvoare de apa potabila, insulele vulcanice fiind cele mai bune din acest punct de vedere...de ex deoarece insulele din Pacific sunt deja demult cumparate de altii, eu as indrazni sa cumpar acuma o casuta in Islanda, de exemplu, dar totusi sa fie mai pe langa un gheizer nautural cu apa calda, ca nu prea cred ca vor avea carbuni sau indeajunse lemne pt incalzire, gaze nici atata peste vreo 50 de ani, desi e posibil ca unii mai de pe langa coasta sa beneficieze de energie eoliana, desi totusi acolo plajele sunt destu de ferite de vanturi prea salbatice...cel mai bine e pe langa un gheizer nu chiar pe langa coasta, ca e totusi umezeala si frig langa plaje.

      Ștergere
  6. ca si rudolph, consider ca banii tre investiti. In banca nu fac nimic, dobanza mica, impozitare, comisioane, ba la unele banci romaneesti ies in pierdere. Actiuni nu ma pricep, dar pamant, casa, fond de pensii, fond de investitii etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. la fel, consider ca o parte din oameni pot sa isi puna 10% din salariu deoparte. Nu se apica la cei ce lucreaza cu minimum pe economie...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu nu cred pe cine se plange ca nu are. Am invatat sa apreciez oamenii care vin si imi cer parerea, ca au icnercat x, y, z ... si nu mai vad alta solutie. Astia sunt oameni ce trebuie ajutati, sustinuti, eventual gandit ce alte solutii avem in mintea noastra. Ei vor reusi, ei sunt bune exemple.

    RăspundețiȘtergere