joi, 18 aprilie 2013

E bai la Cluj

             Mi-e masina in service asa ca am umblat putin pe jos, prin Cluj. Cluj care se da oras frumos si civilizat. Da de unde!
             Pietonii doresc neaparat sa circule pe pistele pentru biciclete, chiar daca au cativa metri de trotuar liber. Biciclistii sunt obligati sa treaca pe carosabil, fapt care blocheza o banda de circulatie si provoaca ambuteiaje. Nu-i bai.
             Politistii opresc masini in intersectii (fac circulatie) si asta blocheaza traficul. Nu-i bai.
             Masinile mari care nu au voie prin oras, dar care au soferi cu pile blocheza traficul si polueaza. Nu-i bai.
             Fetele/femeile injura foarte mult la telefon. Nu inteleg de ce isi baga ce nu au. Nu-i bai.
             Gunoierii ridica gunoiul in miezul zilei, cand e aglomeratie si cald, fapt care blocheza iar traficul si caile respiratorii. Nu-i bai.
              Muncitorii de la drumuri lucreaza de zor exact in orele in care lumea merge sau se intoarce de la munca. Am stat o ora ca sa ies din Cluj, eu si alte cateva sute de masini, pentru trei muncitori ce turnau un metru patrat de asfalt. Nu-i bai.
              Oamenii folosesc masina si daca au de mers pana la coltul blocului. Nu-i bai.
              Taximetristii miros urat, fumeaza si vorbesc urat la telefon in timp ce au clienti in masina. Nu-i bai.
              Nu-i bai ca se intampla cele de mai sus. Bai e ca lumea e rea. Injura. Inseala. Minte. Fura. Unii se bat in centru.
              Clujul e un oras mare si important. Asta ma face sa ma gandesc ca in alte parti e mai rau.

15 comentarii:

  1. Că locuim în București, nu-i bai. Că avem cel puțin aceleași probleme, e bai. Că în Cluj e primar Emil Boc, nu-i bai. Că la noi e primar Sorin Oprescu, e bai!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai in pana mea, cand vrei sa-si faca oamenii treburile? Noaptea?
    La un moment dat chiar se practica sa se stranga gunoiul noaptea sau sa asfalteze, si bineinteles s-au gasit isteti sa protesteze ca nu pot dormi linistiti.
    Link cuvanta.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a schimbat si Clujul. Din centrul academic incet-incet se transforma in altceva. Din cata am vazut si auzit in mai rau :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai poate se dezvolta asa incet incet cum s-o fi dezvoltat si alte orase initial academice, de ex Koln, initial ca un asezamanat administrativ stabilit intial de romanii antici, asezat la o rascruce de drumuri mai importanta, pe urma dintr-un centru academic medieval pana la un adevarat oras ff puternic comercial din liga Hanseatica de mai tarziu...adica de ce nu ? Ce, trebuie sa ramana numai centru academic medieval ?

      Ștergere
    2. @Cotos: ma, de ce vorbesti de rau orasul care te-a invatat?

      Ștergere
  4. Domnul Boc a fost prim-ministru... Are experienta mare. O sa faca din Cluj un oras extraordinar! Cand? Nu stiu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca am oferit eu o scara de timp oarecum aproximativa in comentariul de mai sus...nu e asa de mult, cca numai 400 de ani de la stabilirea universitatii in paralel cu cresterea comertului pana la orasul Koln pe care-l cunoasteam cat de cat asa mai modern azi, proces de maxima dezvoltare dinamica desfasurat cam intre sec 14 si sec 18...poate azi Clujul se poate dezvolta si mai repede datorita tehnologiei imbunatatite si a comunicatiilor mai eficiente, mai ales ca Universitatea din Cluj a fost fondata in 1581, deci mai e putin...a fost doar o mica amanare din cauza ca in 1959 s-au sinucis pro-rectorul de origine ungara plus un alt profesor tot maghiar, atunci cand s-a decis unificarea sectiilor maghiare cu cele romane, plus poate inca o mica amanare din cauza Revolutiei din decembrie 1989 si a perioadei necesare de tranzitie post-revolutionara, (care daca ne luam dupa Revolutia de la 1789 din Franta, va dura cca 200 de ani cam pana acuma recent de fapt ca au tot fost efecte pe UE din cauza tranzitiei post-revolutionar franceze, si cred ca si dl Brucan voia sa zica 200 de ani nu 20, atunci dupa 1989, ca totusi era un om destul de citit, dar o fi mancat din greseala un 0), ca altfel la Cluj era exact ca si la Koln acuma.

      Ștergere
    2. @Cristi: soune-mi ca in orasul tau nu e asa.

      Ștergere
    3. Rudolph, sa stii, cand nu esti pe aici, iti simtim lipsa.

      Ștergere
    4. La Bucuresti e mai bine. Oprescu are experienta mai mare decat Boc.

      Ștergere
  5. Dar oare pe primarii astia cine ii alege .Si oare cine le permite sa faca pe vatafii pe banii altora?Uite cum se gasesc tapi ispasitori pentru toate fara sa ne gandim un pic la faptul ca pentru orice muzerie care ni se intampla suntem direct raspunzatori.Daca nu intelegem ca fiecare e dator cu cate ceva si ca fiecare e implicat in afacerea asta numita viata si peste 500 de ani tot aceleasi lucruri ne vor deranja ...daca va mai fi Romania .

    RăspundețiȘtergere
  6. Clujul este un oras cu oameni foarte civilizati.

    RăspundețiȘtergere