luni, 8 aprilie 2013

Diferente in aplicarea legilor

              Ma uitam ieri seara pe History sau National Geographic, nu mai stiu.
              Era o emisiune despre evadari, evadarea lui Dennis Hope. Asta n-are importanta. Vreau doar sa observam o diferenta. Tipul, pe la 22 de ani, a jefuit un magazin, furand niste bani. Simplu, fara victime. A primit 80 de ani de detentie. Jaf fara victime, 80 de ani de detentie. Altfel spus, pe viata. In America anilor 1994.
              Hai sa ne gandim la o diferenta intre acest caz si cazurile din Romania.
             

30 de comentarii:

  1. Ucizi pe cineva, primesti cu suspendare. Furi o gainia 5 ani puscarie. Cu asta am zis tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai eu zic ca era o eroare judiciara si la Americani :D. E o pedeapsa mult prea exagerata si, cred eu, e totusi o exceptie. Altfel ei mi s-au parut in general de bun simt cand vine vorba de acordarea de pedepse. De asemenea, probabil tipul a avut un avocat din oficiu mai tantalau sau a fost folosit ca "exemplu" sau o fi fost judecat in timp de campanie. Daca as avea bun simt m-as duce macar pe wiki sa imi dau seama care. Dar mi-e lene si ma doare capul de mor, asa ca-l las pe Rudolph. Mai ales ca zic eu ca ii va placea fiindca el nutreste o oarecare nostalgie pentru US (imi inchipui ca pe motiv de a fi petrecut pe acolo primii ani de adult complet independent, desi e posibil sa ma insel) asa ca oricum are reflexul sa-i explice si apere. Si atunci de ce sa ma obosesc eu, mai ales ca eu nu-i prea inteleg (nici nu depun eforturi), dar pe alocuri recunosc ca-s chestii pe care le admir. Dar ca sa ma intorc on topic, si la ei tipii cu bani scapa mai usor. Fiindca si la ei tipii cu bani pot invarti sistemul macar prin angajarea unor firme de avocati deosebit de bune care vor gasi vreun chichirez si gaurica in lege si precedent, sa-i scape. Asta daca nu detin cu totul vreun senator in campanie electorala sau vreun judecator care vrea si el cariera politica de forta, caz in care cred ca pot ucide pe cineva si se gasesc modalitati sa nu vada vreun interior. Daca nu e vreo crima high-profile sa se extazieze presa. Deci probabil amaratul ala de care zici, ca si in Romania, era si sarac si cu ghinion si exemplu la gazeta de perete :D Peste tot sunt tot oameni si oamenii vor corupe sistemul. Dar eu zic ca un grad de flexibilitate e foarte bun. De asemenea consider ca de multe ori, tipii cu bani e bine sa scape fiindca multi (evident nu toti) sunt mult mai utili societatii pe ansamblu afara decat inauntru. Nu acelasi lucru il pot spune despre ticalosii saraci, care vor fi fortati sa repete datul in cap sau jaful de magazine. Nu ca nu tin la egalitatea justitiei! Mi se pare vitala. Macar ca principiu de aspirat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hope evadase cu inca un detinut, care era inchis tot pentru jaf, dar cu victime, insa fara morti. A primit pe viata.

      Ștergere
    2. Pai probabil tot cu avocat din oficiu nu foarte zelos. Amaratii probabil trag greu. Dar bogatanii si acolo cam scapa. Ca nu exista lege fara vreo gaurica de exploatat. Acum astia "high profile" o mai patesc din cand in cand, dar deh...

      Ștergere
    3. Se poate ca exista exceptii. Insa trebuie sa recunoastem ca in State, cel putin, se aplica legea. Stiu o gramada de vedete MARI care au fost inchise, chiar daca au deranjat doar linistea publica. In SUA, daca te prind, esti pedepsit.

      Ștergere
  3. Pai nu ai scris chiar tu acum vreo 2 articole sa fim constiinciosi in legatura cu ce informatii receptam si chiar raspandim ulterior ? Nu ar fi fost frumos sa spoui ca totusi exista diferente majore intre sist justitie anglo-saxon si francez, plsu nemaivorbind ce s-a intamplat cu colonistii din SUA, plus ulterior cu vremurile dl Reagan si Clinton, dar si post Clinton de la 1994 incoace, si sa ne reamitesti ca azi suntem in 2013 plus totusi cultural si continental in UE aia veche, nu in colonii ? Ca TOATE chestiile astea au o importanta REALA ffffffff mare atat in legatura cu RECEPTATUL noostru personal la nivel calitativ a ce mai zice pe la canalele totusi de entertainment si popularizare de nivel infotainment non-academice History si National Geographic la TV, cat si cu EXTRAPOLATUL plus nu mai zic cu raspanditul, la toti acesti pasi de decizie existand chiar dileme si intrebari si efectiv obstacole si garduri de trecut, chiar si daca ne jucam de-a Super Mario Bros si e o activitate de timp liber, si nu una oficiala.

    Adica, nici eu habar nu am despre detaliile a ce mentionam mai sus, insa macar am asa o idee vaga despre acest proces asa cum se desfasoara el in mointea mea de receptor si tragator de concluzii atunci cand ma uit la emisuni de infotainment de la TV de pe National Geographic sau History, si care efectiv imi influenteaza ff mult activitatile de timp liber legate de raspanditul a diverse chestii pe bloguri, fie ca scriitor de articole pe blogul meu fie ca comentator pe blogurile altora...desi recunosc ca de obicei ma concentrez asa cam pe ce am chef in ziua respectiva, si nu fac asta in mod ff riguros.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mesajul nu ar trebui sa te influentele in rau, ci sa-ti atraga atentia. Gresesti, platesti. In State. In Ro, hmm, sta altfel treaba. Vino sa vezi.

      Ștergere
  4. La noi nu iei 80 de ani nici dacă măcelăreşti o familie întreagă. Dar ce să-i facem, suntem români şi suntem imbecil de toleranţi, dacă e să mă iau după scrisoarea unui profesor de istorie sârb.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-avem noi puscarii sa facem cazari asa pe termen lung...Si nici nu mi-ar conveni sa sponsorizez eu intretinerea lor. De ce nu ii pune si la munca,nu inteleg...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre munca in regim penitenciar scrie o gramada aicea, dar mie mi-e lene sa citesc + sa compilez astfel incat sa imi pot formula o opinie aplicabila pt Romania contemporana,
      http://en.wikipedia.org/wiki/Penal_labour

      Ștergere
    2. Plus, deoarece am auzit la un mod destul de vag ca sist Justitie din Romania e oarecum modelat dupa cel francez, nu cel anglo-saxon, ar fi trebuit sa citesc si asta,
      http://fr.wikipedia.org/wiki/Travaux_forc%C3%A9s

      Ștergere
    3. Desigur, pt o intelegere mai nuantata si chiar destul de rapida de formulare de opinie personala (fara sa-mi mai pese si de istoria mai complicata a anglo-saxonilor si francezilor, care chiar ca e asa de complicata ca obosesc numai cand ma gandesc la ea), o scurtatura poate fi oferita dand rapid click pe textele MULT mai scurte in spaniola si italiana de pe wikipedia, unde imdiat sub cateva randuri de la primul apare un link catre Conventia Europeeana relativ la Drepturile Omului, si sub cateva randuri de la al doilea apare link catre ILO (Organizatia internationala a oamenilor muncii).

      Ștergere
    4. Observ in treacat ca nemtii de obicei chiar ff interesati sa scrie articole ff lungi si ff detaliate pe wikipedia despre diferite istorii si mecanisme, aici nu au dorit sa atinga acest subiect, probabil observand si ei din prima ca pe randul 5 din textul de 5 randuri de la suedezi despre "munca in penitenciare" apare link catre "lagarele de concentrare" (naziste si sovietice).

      Ștergere
    5. Cine doreasca sa dezbata in continuare pro- si contra- bazat asa pe chestii destul de vagi o poate face pe japoneza, deooarece pe pagina in japoneza linkata de acest subiect se discuta de fapt activ in clipa asta in legatura cu intreg sistemul penitenciar japonez, articolul in sine nici nu e definitivat, sunt portiuni desemnate oficial ca fiind "zvonuri", alte portiuni argumentative cu coduri de legi, altele care zic ca aceasta chestiune ar trebui discutata in continuare la nivel guvernamental, alta parte face referinte la criticile de la ILO, si din prima zice ca in Japonia se practica acest fel de munca, desi desigur ca trebuie discutat in continuare la orice nivel si legat de orice posibil aspect al sistemului penitenciar, inclusiv legat de probatie, de pedepsele pe viata, etc...deci oricine o face pe japoneza se poate simti chiar temporar membru al Dietei Japoneze si in acelasi timp Imparat al Japoniei asa in sinea lui personala, ceea ce desigur este o fantezie deosebit de placuta pt orice posibil viitor parlamentar roman sau orice posibil viitor critic al parlamentarilor romani, eu personal preferand in oricare din situatii (fie ca viitor parlamentar al Romaniei fie ca viitor critic de parlamentari ai Romaniei, chiar si ca viitor Dictator al Romaniei, in caz ca voi fi numit), sa ma gandesc la nivel fantezist la varianta TV din 1980 a ecranizarii romanului Shogun scris de dl James Clavell, (cu dl Richard Chamberlain in rolul principal in loc de Tom Cruise + dl Toshiro Mifune guest star), insa desigur de la ff mare distanta, plus in acea fantezie NU cu mine personal in cazanul in care erau fierti albii gaijin (straini) popositi pe taramurile Japoniei de la acea vreme, ci cu mine in rolul Parintelui Carlo Dell'Aqua, interpretat in acel film TV de dl Alan Fernand Badel, iar in real life reprezentand portretizarea romantat-fictionala chiar a unui misionar catolic real in Japonia la vremea Shogunatului Tokugawa, Alessandro Valignano SJ, care chiar s-a straduit sa lumineze crestin Japonia, inclusiv in spiritul egalitatii intre oameni, si desi a reusit sa convinga vreo cca 60 de japonezi sa devina crestini macar asa temporar, pana la urma a reusit sa se certe si cu japonezii si cu colegii lui misionari, plus cu superiorii de la Roma, sau oricum una zicea el si alta intelegeau altii, si pana la urma misiunea lui a devenit falimentara.

      Iata-l pe dl Alan Badel intr-un rol cred ca si mai misto dintr-un film din 1955, "3 cazuri de crima", (ala mai inalt si sexy dintre cei 2 care apar in acest film, desigur),

      http://www.youtube.com/watch?v=5ygQgnxHko0


      Ștergere
    6. Multumim, Rudolph. \
      Repet, nu avem nici o intelegere, o face din placere si apreciez si-l respect pt asta.

      Ștergere
  6. Pedepsele cu suspendare pentru indivizii bogati si influenti sunt la ordinea zilei la noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au primit Huidu si sotia lui Paunescu dupa ce au omorat in accidente de masina fiecare cate 3 persoane.

      Un exemplu... Doar 18 ani de inchisoare... Poate sa iasa mai devreme daca se poarta exemplar in puscarie.

      Magistratii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la 18 ani de inchisoare pentru omor calificat pe un muzicant din Vladia, Costel Moraru, cel care, la inceputul anului trecut, i-a batut cu parul pe doi frati din localitate, unul dintre ei murind la spital, transmite corespondentul MEDIAFAX.

      http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/muzicant-condamnat-la-18-ani-de-inchisoare-dupa-ce-a-omorat-un-barbat-iar-pe-altul-l-a-ranit-grav.html

      Ștergere
    2. Da, asta stiu, asa e. De asta e rau in Romania. ca esti judecat in functie de masina si de marca parului cu care lovesti.

      Ștergere
  7. Legile sunt atat de aspre acolo si totusi exista atatea jafuri, talharii si crime.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa tinem cont ca numai SUA are peste 300 de milioane. Sa tinem cont de nationalitati, vecini, conditii.

      Ștergere
    2. Putem sa tinem cont, sigur ca da. Si tot nu ies in avantaj SUA, daca comparam cu rata criminalitatii din Europa sau alte tari. Iar in Europa legile sunt mai blande, deci nu legile sunt cele care micsoreaza rata criminalitatii.
      Poate ca n-am dreptate, dar din ce am vazut in Germania, exista o educatie pentru a intyelege tot poporul NECESITATEA respectarii legilor si a regulilor. In Germania, cel putin, eu sunt convins ca respectarea regulilor se face nu de frica, ci din respect fata de cel de langa tine.
      Bineinteles ca nu poate fi o regula generala ,absoluta. Exista exceptii peste tot in lumea asta.

      Ștergere
    3. Cred ca in Germania ajuta si faptul ca ajutoarele sociale sunt mai mari si se utilizeaza mai mult hasis decat in Romania.

      Ștergere
    4. P.S. A NU se intelege ca eu as recomanda lumii sa utilizeze mai mult hasis. Say NO to illicit drugs !

      Ștergere
    5. @Mijlociul: da, respectul fata de cel de langa tine e un mare batu al vesticilor.

      Ștergere