vineri, 19 aprilie 2013

Despre copii

           De fiecare data cand discut cu cineva despre copii/tineri/adolescenti intru in panica si constientizez gravitatea situatiei.
           Si ma simt obligat sa vorbesc iar despre educatie si selectivitate. Daca noi suntem deja niste cauze pierdute, victime ale tranzitiei false, copiii de langa noi mai au o sansa. Doar ca ei, avand ca exemple adultii ocupati si chinuiti de langa ei, nu stiu de unde sa inceapa sa construiasca. Suntem direct responsabili pentru ei si asa cum o sa ii crestem asa o sa-i avem.
           Primii pasi sunt simpli. Impune-i copilului de langa tine o educatie morala si civica buna. Cand va descoperi beneficiile unei personalitati bune, celelalte lucruri vor veni de la sine. Impune-i sa fie selectiv. Nu-l priva de nimic, dar ajuta-l sa aleaga, sa inteleaga ca toate lucrurile sunt ingaduite dar nu toate sunt de folos.

            Articol reluat pentru ca e important.

5 comentarii:

  1. Pai ultimele date arata ca in dezvoltarea copiilor de la varsta de pe la sf scolii primare si pana la sfarsitul liceului, ce spun sau fac parintii conteaza cel mult maxim maximorum 10 %, restul contand ce spun si fac colegii lor de clasa si de bloc (plus desigur si asa cu ce structura genetica or fi venit ei pe lume, dar aia e cam medie la fel la majoritatea) ! De fapt se speculeaza ca influenta reala parentala de fapt ca inceteaza in clipa in care copilul incepe sa se socalizeze printre alti copii, deci inclusiv la gradinita, dar, ma rog, asta e inca ceva mai politically incorrect de zis si nu e inca demonstrat asa chiar fara dubiu, mai ales ca mai exista si zicala aia ff veche cu cei 7 ani de acasa, plus trebuia sa se gaseasca totusi si o perioada de crestere a copilului in care sa se poata da totusi inca vina si pe mame, ca altfel daca le scoti si pe ele din ecuatie, zau atunci la ce mai folosesc parintii, si de ce nu se trece direct la socializare in cresa dupa ce iese copilul din maternitate ? Adiac asta ar fi prea de tot si e totusi cam comunist...desii in Scandinavia este chiar comun ca copiii sa inceapa gradinita de 8 oe/zi imediat ce implinesc 1 an, pt ca atunci trebuie mamele (sau tatii) sa se intoarca la serviciu daca doresc sa primeasca in continuare salariu 100 %, (ca se poate amana si asta mai mult de 1 an, dar numai pe salariu de cca 60 % sau ceva de genul asta), plus in UE e inca ceva oarecum politically incorrect de declarat ca NU e vina mamelor pt orice tampenii fac copii lor, plus e si asta cu dublu tais, ca atunci descurajeaza mamele sa se mai chinuie cu copiii, si e nevoie de crestere de natalitate in UE, carisc asa nu existe mana de lucru sa plateasca pensiile la milioanele de birocrati din generatia prezenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce trebuie sa se chinuie parintii din generatia prezenta sa insufle copiilor lor e sa stie catre ce cariere sa se indrepte pt a primi salarii cat mai bune si pt a munci fericiti cati mai multi ani in UE, fara a dori sa emigreze in alte continente sau inter-stelar, pt ca repet ca e nevoie de eii pt a ne plati pensiile generatei noastre (inclusiv pensia mea), asa ca mie putin imi pasa daca au simt civic, sau daca muncesc din simt civic sau din alte motive, important e sa munceasca cat mai multi dintre ei PLUS pe salarii MARI de tot ca sa CONTRIBUIE in mod cat mai activ si lucrativ la pensia mea !! (preferabil si cu voie buna, deci fara sa fie suparati pe generatia mea de lenesi, deci trebuie descurajati sa intre in cariere prea stressante, de tip artist sau profesor, sau prea competitive, de tip top model sau parlamentar, ci cariere care vor fi utile si usor accesibile lor la acea vreme de viitor in UE, deci trebuie sa stie multe chestii cum se construiasca si cum se dirijeaza diversii roboti sau androizi, pt ca aia vor fi lucratorii propriu-zisi de maine, iar oamenii trebuie sa fie mai mult asa ingineri, sau manageri sau consultanti pt utilizarea lor eficienta). Tota lumea zice azi ca NU de surferii pe Internet e nevoie, nici de din aia care fac webdesiign, ci e nevoie de ingineri si reparatori de computere si roboti...deci eu recomand parintilor sa isi incurajeze copiii sa citeasca anumite carti SF mai vechi, de ex dl Jules Verne, in care de ex chiar se explica cum se poate construi un robot sau o racheta, nu din astea SF mai noi in care toti androizii apar deja construiti, ba chiar mai au si pretentii, ca robotii viitorului NU vor avea nici o pretentie, ci vor executa exact cf program, desi desigur trebuie un program inalt calitativ, deci a nu se uita si principiile etice de baza ale legilor roboticii. Cartile SF de dupa Asimov incoace nu folosesc la nimica, sunt doar de entertainment si fantezie, sau de diverse promo politice sau de mode, dar nu aduc nimic nou concret esential educativ util pt viitoarea generatie. Pt entertainment e OK si a se citi si HG Wells si inca vreo 2 dintre astia si Asimov, si gata, nu mai e nimic util dupa aia.

      Ștergere
    2. Numai la bani te gandesti...

      Ștergere
  2. Da, fa-l sa aiba valori si moralitate. Si apoi il va calca un cocalar cu BMW pe trecere. Si merge in mormant cu demnitatea lui cu tot. SCENARIU CLASIC.

    RăspundețiȘtergere
  3. am copil. Conteaza 1% ce zic. Copilul copie ce fac eu.

    RăspundețiȘtergere