miercuri, 10 aprilie 2013

Ce lipseste

            Ne lipseste educatia. Educatia primara. Educatia care spune sa cunosti si sa aplici respectul, altruismul, bunul simt. Cei 7 ani de-acasa care ar trebui reamintiti din 7 in 7 zile. Sa ne reeducam invatand inca o data ce inseamna cos de gunoi, strada, loc public, parc, triere, seminte, manele, pieton, batrani, copii, un mers normal, o voce potolita. Sa ne reevaluam vocabularul.
           Ne lipseste cultura. Cultura strans legata de educatie. Cultura care ne ajuta sa facem diferenta intre bine si rau, intre util si irelevant. Cultura care sa ne opreasca sa distrugem putinul ce ne-a ramas.
           Ne lipseste curajul. Curajul care ne indeamna sa spunem ce nu ne place, indiferent cui. Curajul care ne sustine atunci cand ne cerem drepturile. Curajul care ne face sa fim sinceri cu noi insine si apoi cu ceilalti. Curajul sa fim egali.
           Ne lipseste credinta. Credinta reala, cea sustinuta de optimism, nu credinta in oase lustruite.
           Ne lipseste unitatea. Unitatea care ne-ar face puternici. Unitatea fara egoism, fara intentii de suprimare. Sustinerea si incurajarea.
           Ne mai lipsesc multe. Dar daca am lucra putin la cele de mai sus, am face pasi mari in fata. Plus ca sunt calitati care nu necesita bani.

9 comentarii:

  1. Nu necesita bani, dar necesita oameni care sa doreasca sa aiba asa ceva. Din pacate la noi sunt mai apreciate minciuna, smecheria etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. poate le gasim de cumparat pe eBay la mina a doua ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba eu zic ca lipseste imboldul si motivatia de a le avea pe cele de mai sus. Neamul roman mi se pare intr-o depresie cronica. Nu se apuca de nimic ca "care-i rostu'?". Si vezi asta uneori si la nivel individual. Oameni care au timp sa se planga, dar n-au niciodata timp "sa faca". Nici macar nu vor sa se apuce fiindca, din nou, "care-i rostul". Uite, nu mai vezi oameni in Romania care sa joace regulat carti/remmy/table/sah cu prietenii. Ca nu mai e timp... Rar mai gasesti vreun blog romanesc cu barbati care sa repare sau sa construiasca ceva. Dar e plin de bloguri cu al nshpelea review amator al nu stiu carui gadget scos de koreeni sau filmulete linkate de pe google. Asta cand nu e plin de amarati gen "castigatorul concursului literal Stirbei Malitziu" care vor sa epateze scriind versuri si texte lamentabil de proaste si vaicaroase. Iar romanii aia care misca nu stau in Romania. Au emigrat si au aflat ca "are rost". In Romania (iar Romania sunt romaniim asa cum conducatorii aia oribili voi i-ati ales sa va reprezinte - ca si noi de altfel) e un fel de proces de zombificare. Chiar in afara de vaicareala romanii locali nu prea mai construiesc nimic. Merg de obligatie la o slujba pe care o urasc si unde nu se simt apreciati desi nu prea muncesc (evident majoritatea cred ca de fapt o fac) si apoi vin acasa si se uita la TV (barbatii) si gatesc (femeile). Si zilele trec. Unde e creativitatea si entuziasmul si dorinta de a face? Ca doar n-a decedat in fata televizorului :D. E deprimant doar sa te gandesti! Dar parca nu mai are vana in el poporul asta si zau ca as zice ca asta e soiul daca totusi n-as fi stat si eu in Romania vreo 5 ani de zile in care romanii nu erau asa! Zau din '97 pana in 2002 oamenii erau altfel. Aveau umor, aveau idei, erau activi! Ce e drept parerea mea despre Romania din ultimii ani e facuta doar de pe bloguri romanesti fiindca n-am mai avut cum ajunge acolo. Nevasta-mea insa a fost regulat (nu stiu daca stii dar ea e romanca get-beget, din Bucuresti) si mi-a confirmat ca lumea e din ce in ce mai stagnanta si deprimata si ca se simte din ce in ce mai acut de la an la an.
    Asa ca, ca si la un om care e deprimat, nu prea poti sa te astepti sa reactioneze social constient. Intai trebuie ajutat si stimulat. Apoi restul, ce zici tu, vin de la sine. Acum pur si simplu romanilor nu le mai pasa de "detalii".
    Nu prea poti da vina nici pe criza. Totusi cu toata vaicareala romanii o duc mult mai bine decat multe natii non-europene si chiar decat unele europene. Saracie e sa mor de foame, nu sa suferi ca nu-ti poti permite nivelul de trai al aluia din vest (care sa fim seriosi lucreaza de cateva ori mai dedicat). Adica lipsurile astea de care se plang multi, gen "imi doresc smartphone, dar n-am, ia sa-mi fac credit la banca" nu justifica o depresie nationala. Acum nu zic, sigur ca si la noi sunt multi oameni realmente saraci. Dar nu reprezinta majoritatea, iar opinia de tara e data de majoritatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cand am foost totusi recent la Bucuresti nu am vazut in real life ce e pe bloguri. Habar n-am cum e in restul Romaniei in afara sect 2, si asa prin centru, totusi...dar astta habar n-am avut niciodata, asa ca nu as putea sa compar. Cred ca in sect 2 era mai trist prin anii de dupa Revolutie, pe urma de prin 1998 incolo parca a mai inceput sa se redreseze. Habar nu am cat a fost legat de administratia poltica deoarece nu eram atent. De altfel cred ca perspectiva poate fi si individuala plus e altfel cand privesti dinafara sau dinauntru. Adiica momentan eu zic ca Bucurestiul central plus cu cateva itinerarii mai periferice total posibile ar fi destul de OK asa ca orasel cultural UE destul de linistit si total OK pt week-end-uri turistice acolo...pacat ca nu-si face reclama mai multa...dar adevarul e ca probabil daca s-ar umple brusc de turisti, nici nu cred ca ar avea infrastructura necesara.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  4. @Vladimir: si eu sustin ca poporul roman e depresiv. Desi multi romani sunt in extrema ceaalalta, a extravagantei.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1225061-sentimentul-romanesc-isteriei-mircea-cartarescu.htm

    RăspundețiȘtergere