miercuri, 15 ianuarie 2014

Ce nu e bine in religiile exagerate

            Simplu si scurt, hai sa vedem ce nu e bine in ortodoxie. Ma rog, in ortodoxia contemporana romaneasca.
           Crestinismul adevarat nu are nume. Ca niste baieti destepti s-au gandit la un moment dat sa dea niste nume unor obiceiuri, pentru a inventa o forma puternica de manipulare, e altceva. Crestinismul are la baza niste elemente clare care sunt si teme principale in Biblie. Credinta, mila, smerenia, evlavia, altruismul, dragostea, cateva porunci general valabile. Acum hai sa vedem legatura BOR cu pietrele de temelie ale crestinismului.
           BOR e organizatia cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri. AFACERI. Afacerile nu se fac nici cu mila, nici cu altruism, nici cu dragoste. Afacerile se fac cu bani si cu sange rece.
           Primii crestini au lasat totul si au plecat in lume, saraci, printre saraci, invatati sa-si dea hainele de pe ei celor ce au nevoie. BOR are un sediu, mai multe, unde cei saraci si lipsiti pot contribui cu putinul lor. Nu chiar peste tot se cere in mod direct, dar se aminteste des enoriasilor nevoia de bani.
           Cele doua idei au un numitor comun, banii, care, in mod clar sunt luati de unde nu trebuie si folositi unde nu trebuie.
           Se propovaduieste o credinta falsa. La Paste, atunci cand jumatate din romani isi fac credite la banca sa-si umple masa, se sarbatoreste o Inviere. La ce bun sa tii o sarbatoare Celui Inviat, daca tu te inchini unor oase? Sa nu-ti faci chip cioplit, spune una dintre porunci. Pai ortodoxia fara icoane si moaste e ca marea fara apa. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine, spune o alta porunca. Preotii, inaltii prelati, fetele prea-luminate, ce sunt? Prin comportament, prin atitudine, prin imbracaminte? Nu sunt ei zei, cu toiagul lor? Dumnezeu nu s-a exprimat niciodata prin extravaganta, ba din contra.
           In vremea primilor crestini exista un adevarat cult al muncii. Munca era promovata si multe din pilde au ca si motiv munca. Munca aceea binefacatoare, aducatoare de belsug si sanatate. Ce spune calendarul ortodox? Sa nu muncesti in zilele marcate cu rosu. Ca te bate sfantul Ilie & co. Ce spune o alta porunca?  Adu-ti aminte de ziua Domnului ca s-o cinstesti. Ce fac crestinii duminicile? Dau la coasa si taie lemne, ca in timpul saptamanii au fost sarbatori mari si se supara parintele daca lucreaza.
       
           Dealtfel, se vede clar cum sunt conducatorii religiosi ai unei tari dupa poporul acesteia.

24 de comentarii:

  1. Sunt intru totul in acord cu ceea ce spui tu. Crestinismul e crestinism iar biserica hmmmm devine din ce in ce mai mult o institutie cu mari interese financiare si politice , adica exact ceea ce n-ar trebui sa fie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si totusi... e cea mai prospera institutie. Asta denota nivelul de inteligenta.

      Ștergere
    2. Intreb. Botezam sau nu copilul? Avem sau nu nevoie de "servicii" bisericesti?

      Ștergere
    3. Da, botezul e obligatoriu. Se poate practica un crestinism si fara extravagante, fara idoli, fara sfinti si fecioare.

      Ștergere
  2. Crede-ma cand iti spun ca sunt perfect valabile si pentru restul religiilor. Bani sa fie, ca de restul se ocupa cel de sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. uite asa, simplu si scurt, ai scris cel mai lung articol al tau! :)
    mai ... tu ai trecut la pocaitzi!
    pe de alta parte, treaba cu afacerile este si mai adevarata si de mai de multa vreme adevarata si pentru biserica catolica. Asta pentru ca titlul tau este apropo de ortodoxie.
    treaba cu criza iconoclasta este si ea o treaba veche, secolul 7 ... 8 ... 9 ... naiba mai stie!
    Cit despre preoti, abuzurile sunt naspa, sunt mediatizate, nu e bine, e rau. Dar nu sunt toti asa. Asta-i una. A doua este ca e absolut normal ca preotul sa fie un lider al comunitatii si prin urmare sa se comporte ca un lider. Da, fac diferenta intre lider si jupin! Sau jecmanitor. Nu la asta ma refer, aici iti dau dreptate. Dar preotul dintotdeauna a fost unul din capii comunitatii.
    Mai ramine sa mai spui ca Maria a mai avut copii in afara de Jesus :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am schimbat titlul, pt ca, asa cum spui, nu numai ortodoxismul e departe de adevar.

      Ștergere
    2. ai schimbat tu titlul, dar nu m-ai lamurit care religie nu e exagerata?

      Ștergere
    3. Toate, dar azi vorbim de ortodoxism.

      Ștergere
  4. mai coolnews, pune mana si citeste biblia! o sa pricepi multe. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu sunt prea incantat de iudaismul ortodox, mai degraba imi place parca ala reformat sau, cum ii mai zice in UE, progresist. Mai e unul conservator (sau conservativ) care si asta parca mi se pare interesant, desi habar nu am cum este, dar mi se pare suna asa oarecum solid traditional experimentat plus oarecum parca ceva mai realist, plus cred ca mai sunt si alte cateva feluri, dar trebuie sa mai studiez sa vad care-mi place mai mult. Din pacate, in Danemarca, in Scandinavia in general, oferta din supermarketuri, inclusiv cele de diverse religii bune pt potential consum, nu e chiar asa de variata ca in alte parti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de ce ne place si ce nu, ci de cine trage sforile.

      Ștergere
    2. Pai la ortodocsii din Copenhaga e un nomenclaturist, ca si tata lui si bunicul lui au fost tot rabin sef pe Danemarca, si acum a preluat el acest post. Mie mi se pare destul de simpatic, insa nu stiu daca inspira prea multa incredere serioasa ca, desi teoretic trebuie sa fie ortodox habotnic, la o serata recenta a zis ceva de gen ca el e de parere ca biserica ortodoxa trebuie sa fie si mai moderna decat cultural generala sociala, adica si mai moderna decat pkstmoderna, astfel incat sa traga ea cultura sociala generala dupa ea, nu invers sa se dea ea dupa cultura, asa ca biserica crestina de stat luterana daneza contemporana. Zau, cand am auzit ca a spus asta asa in public ls inceput nu am stiut ce sa cred fata de o asemenea atitudine provocatoare, dar m-am gandit ca
      e si el tanar, e mai avantat si poate
      inca mai nesabuit, o fi si deprivat de somn ca are 3 copii mici, plus
      abia a iesit din scoala de rabini,
      asa ca propun sa fim indulgenti
      fata de el. Si daca incepem sa reusim sa fim indulgenti fata de un ortodox nomenclaturist, ca mai toti ortodocsii, parca nu mai pare asa de complicat sa fim indulgenti si fata si de alti ortodocsi nomenclaturisti...ce naiba sfori sa traga in afara de sa se milogeasca si sa faca pe entertainerii plus sa monopolizeze atentia pietii doar doar I-o baga cineva in seama ca
      sa cotizeze prioritar la ei. Ca si in Danemarca, la fel ca si in Romania, aia mai vechi nu prea ii lasa pe altii cu idei mai noi sa se extinda, plus tineretul e oricum indiferent sau chiar in anumite cazuri chiar nepoliticos fata de acesti ortodocsi, fie iudaici fie crestini, ba inca protestantii si acum le fac concurenta pt a cersi (desi si astia tot fara prea mare succes in zilele noastre, chiar si prin bancuri plus chiar servilism/slugarnicie fata de reprezentantii populari parlamentari, ma refer indeosebi la protestanti) atentia spectatorilor

      Ștergere
    3. Nu mai zic ca a mai zis o chestie care a lasat audienta daneza paf cu gura cascata, a zis ca e un secret si sa nu spunem la nimeni ce ne zice el in public, insa Vechiul Testament nu e asa de important pt ortodocsi...cu asta zau, cred ca a reusit sa-l depaseasca in popularitate si pe luteran pt care nici nu exista Vechiul Testament...si culmea e ca are dreptate, numai ca asta e un secret de-al ortodocsilor (atat iudei cat si crestini) pe care nu il stie oricine....

      Ștergere
    4. Zau, mai e putin si ma convinge sa cotizez la inca o aripa de sinagoga in loc sa donez pt dezvoltarea sist sanitar scandinav despre care mi s-a spus la o alta serata cum ca e la pamant, chiar in urma celui sudanez pe anumiti parametri chiar importanti...dar asa e la seratele astea de fundraising...trebuie sa te prezinti cu ceva cu totul neasteptat de socant ca sa primesti ceva mai mult decat alalaltul...eu nu m-am decis inca cui sa donez, dar daca easa de spectacular, zau, ma mai duc...cine stie ce mai aflu ? Plus si mie imi place sa ma las surprins uneori..sa vedem cine ma convinge pana la urma in legatura cu cotizatia....daca sunt ff zgarcit, tocmai am aflat ca mai am o
      posibilitate de voluntariat in natura, si anume sa ma inscriu observator extern al viitoarelor alegeri politice posibil coruptibile din Ungaria...ha! Ha ! Zau, pe acolo prin Franta nu e
      tot asa ? Ca aici e o totala distractie de activitati caritabile si politice plus e si competitia mai acerba pt banul/timpul public, pt ca exista regim de austeritate, asa ca e ff entertaining. Francezii or fi mai seriosi totusi, mai asa ca tine, sau ca romanii in general, din cauza latinitatii comune, cine stie ?

      Ștergere
    5. Dau disclaimer ca iar sunt intoxicat cu alcool...e vina lui Decenu, si a lui Vienela, ei mi-au recomandat sa ma imbat mai des, asa ca unde sa ma duc la betii si chiolhanuri decatla serate din astea cultural civic spirituale, ca e de fapt si mai ieftin decat prin baruri si restaurante...mai vezi cate un nomenclaturist facand pe teribilul, etc.

      Ștergere
  6. Iata ce s-a ales de fostul viitor spital clinic din Timisoara: http://www.eyeinthesky.ro/vrem-catedrale-nu-spitale/ din lipsa de fonduri.

    PS. Intre-timp, doar in zona la mine au aparut 3 biserici noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp, in alt spital s-a gasit aparatura noua, nefolosita din 2009...

      Ștergere
  7. Religia face parte din cultura noastrà.
    Dupà mine a fi religios ( echilibrat, nu fanatic) e sà faci bine, sà vrei binele tuturor, sà te certi, sà repari greselile, sà ai curaj sà accepti durerile, sà te pregàtesti pentru impreviziunile vietii.
    Cel mai important este sà ai curaj sà infrunti frica ce stà la originea geloziei, invidiei, bolilor nervoase. Unii preoti s-au folosit de sentimentul de fricà in contextul istoriei. Ar trebui sà fim deschisi la meditatie, post, rugàciune...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si sa nu dam cuvintelor doar sensul care ne aduce un profit material.

      Ștergere