marți, 21 ianuarie 2014

Cazul avionului prabusit in Apuseni

            Cunosc zona in care s-a prabusit avionul. E o zona calma, cu un relief normal pentru 1400 de metri, nicidecum zona foarte greu accesibila, nicidecum teren deosebit de accidentat. Nicidecum zapada pana la brau. Sunt minciuni jurnalistice. Zona e locuita, casele sunt raspandite peste tot, exista drumuri. Exista telefoane destepte cu gps. Exista sateliti. Ce nu exista e pregatire in randul autoritatilor. Sunt praf, pentru ca functiile sunt ocupate de incompetenti.
            Victimele au fost gasite de localnici. Nu de cei platiti si pregatiti pentru astfel de cazuri. Ei cautau peste 7 vai si 7 munti. Asta e Romania in 2014: te pierzi in padure si te mananca lupii, sau mori de frig, in cazul in care nu te gasesc localnicii.
            Doamne fereste de-un razboi, ca daca-i ceata sau iarna grea, stam acasa...
            Avem cica un singur elicopter care poate zbura noaptea in conditii de ceata, dar parada de 1 decembrie a costat peste 2 milioane de euro.

24 de comentarii:

  1. ma rog, se poate sa fie cum spui tu, nu am vazut decit prin ziare, nu la TV, banuiesc ca daca in imagini nu apare zapada, atunci ai dreptate. Despre localnici, e oarecum normal sa fei ei primii la locul faptei ca de aia sunt localnici. ca avionul e vechi sau nou, e alta poveste, iar ca ala cu lumina e nou si bun, e cu totul si cu totul alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce sa fie localnicii primii, cand o gramada de bani se duc pentru pregatirea autoritatilor in astfel de cazuri?

      Ștergere
    2. bai, eu nu zic ca nu ar fi trebuit ca autoritatile sa ajunga mai repede acolo, dar daca un avion pica linga tine, normal ca tu, un civil, vei fi cel mai aproape de locul faptei.
      acu citesc ca unul dintre localnicii aia care au ajuns primii acolo zice cu gura lui ca era juma de metru de zapada. Deci aproape pina la briu, depinde cit de inalt esti :)

      Ștergere
    3. Da probabil in locurile viscolite. Am fost acum la munte si stiu cum e. Un localnic a declarat ca a mers cu masina pana acolo. Si daca nu sunt localnici pe o raza de 50-100 de km? Nici o sansa?

      Ștergere
  2. Sunt multi eroi dupa , dar tu , Raul , ai iesit vreodata mai mult de 10 metrii de pe drum sa intri in padure si sa vezi zona?

    Din ce am auzit de la niste cunoscuti , avionul a cazut intr-o zona destul de departe de orice drum accesibil cu masina , erau doar cateva drumuri de tractor pe acolo si tocmai de aceea au ajuns cei de la Transilvania Off-Road primii sa ajute.

    Sunt de acord cu ultima propozitie , dar in rest tin sa te contrazic fiindca in niciun caz nu e o zona cu relief calm cum zici tu si mi se pare foarte normal sa ii gaseasca localnicii fiindca ei sunt cei care umbla prin muntii aia tot timpul si ii cunosc foarte bine . Chiar crezi ca cineva de la dispeceratele astea de urgenta , fara experienta in zona , are sanse mai mari sa gaseasca ceva in munti cu ajutorul unor harti decat ai avea tu ca si localnic in zona?

    Si referitor la telefoane , s-a mai zis deja , iar eu o stiam oricum . In zona acoperirea se face cu ajutorul unor antene care acopera cativa kilometrii. Nu e ca si in oras unde ai 10 antene pe km patrat si unde imediat te pot triangula. Incearca sa mergi cu GPSul prin paduri si vezi daca poti.

    Si doar ca sa sti si tu , in zona este chiar si 3G , dar crede-ma ca tot nu ajuta aproape la nimic.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii aceia nu cautau o sanie sau un schior, ci o epava de avion si 7 oameni cu telefoane si lanterne. E clar ca cei de la dispecerate nu au experienta, desi ar trebui. Ca de aia se numesc dispecerate de urgenta. Asta inseamna ca daca un avion cu 200 de oameni se prabuseste undeva in Bucegi sau Ceahlau, in zone cu adevarat greu accesibile, nimeni nu are nici o sansa.
      Cat despre drumuri, un localnic, cel care a dus victimele cu masina, declara ca el a mers cu masina sa pana acolo.
      Singura cauza neinventata e ceata.

      Ștergere
    2. Aici nu e vorba de eroism, nu vorbesc din filme, e vorba ca autoritatile sunt nule si i-au condamnat pe cei doi la moarte.

      Ștergere
    3. Zona montana din acea regiune nu este atat de salbatica si inaccesibila cum se tot povesteste . Chiar nu e. Ce sa mai spui daca ar fi vorba de zona cu altitudini de peste 2200 m? Sa nu exageram cu inaccesibilitatea zonei .

      Ștergere
    4. Asta spun si eu, zona e calma. In muntii mari nu aveau nici o sansa, dupa aceste criterii.

      Ștergere
  3. Ai mare dreptate. Se aloca bani pentru tot felul de nimicuri, iar cand vine vorba sa se faca ceva care chiar merita nu se gasesc bani. De asta sunt spitalele cum sunt, spagi peste tot, strazi gaurite si lista continua ....

    De exemplu ne trebuia tren super rapid de nu stiu cate sute de mii de euro cand noi nu avem cai ferate bune. In loc sa se faca cu inceputul, la noi de face cu sfarsitul si vrem sa fim super tari!

    RăspundețiȘtergere
  4. http://ro.stiri.yahoo.com/pr%C4%83bu%C8%99irea-din-apuseni--softul-de-salvare-trebuia-s%C4%83-localizeze-epava-%C3%AEn-5-secunde-115801915.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne,in loc sa te bucuri ca au scapat cu viata cei oameni, tu stai sa te plangi ca nu au ajuns primele autoritatile la ei. Zau, bine ca au scapat din avion, probabil si datorita iscusintei pilotului.Pe urma,bine ca iau gasit niste oameni pe acolo. Ce autoritati astepti tu ? Nu ai vazut cum a fost in SUA cand a fost uraganul Katrina ? Tu pe autoritati te bazezi sa te salveze din nu stiu ce accident ? Ce naiba. Cand e sa fie o catastrofa din asta, Doamne fereste, Doamne fereste...ce autoritati nene ? Autoritatilesunt oamenii locali,aiaasacumsunt ei.Fiecare cumoputea cu Aro, cu tractorul,cumo fi obisnuiti si cu ce o avea pe acolo. Du-te nene in Elvetia daca vrei autoritati, ca si asa oricum nu reuseste sa scape pe nimeni de nici o avalansa, nici macar fecior de print sau de rege sa fii, dar macar ai autoritati cate vrei. Sunt si sexy. Si frumos echipati si costumati. Du-e nene acolo, si lasa naibii Romania in pace. Ca DEGEABA te vaiti despre ea, ca NU ai cum sa o ajuti tu. Sau sa o repari sau sa o salvezi, oricat ai iubi-o, nene. Te-a gonit, gata. NU te vrea. NU are nevoie de tine. Nu te mai tine nene scai de capulei, ca o sa ajungi, zau, ca Alin ala, Vezi-ti de treaba ta. Sa stii ca ai ajuns sa ma enervezi. CE ROST ARE atata negativitate. Inteleg asa vreo 6 luni sau max 1 an, sa injuri si pe Romania si pe romani,si pe nu stiu cine ca te-a abandonat sau ca te-a gonit, sau ca nu ti-a creat conditii, etc, etc, ca face parte din luatul de Ramas Bun, dar chiar asa o viata intreaga ? Ce naiba. Lasa-i nene in plata lor. Si nu te mai agata nici de pamant.Ca mai rau iti sta ca o piatra de moara de gat. Du-te si cumpara-ti o ferma in Franta, si lasa naibii padurea aia sa o fure tiganii sau cine o putea, ca doar nu au cum sa o fure chiar pe toata,plus ca nu au intrat padurile Romaniei in sac. De fapt sunt extraordinar de salbatice si de bine conservate,chiar si asa mai mult lasate in plata Domnului. Putea sa fie si mai rau. Sa fie sosele si motele peste tot. Gandeste-te si tu la ceva pozitiv, de gen, D-zeu apara Romania. Gata, Adio, pa ! Ramas bun.Las-o nene in pace. Nu e nevoie sa o aperi tu, ca e clar ca nici tu nu te pricepi. Iubeste-o asa mai de ladistanta.Scrie-i si tu o poezie. Dar trebuie sa scap de obsesia asta de a rascoli intr-o marede rahat publicistic cautand mereu ce e mai rau. Ca asa nu se va termina raul niciodata. Sincer iti zic. Cred ca iti faci singur rau. Si mie imi pasamai mult de tine asa ca 1 singur om decat de notiuni abstracte gen autoritatile, natura, etc. Gata, incerca sa pui mai bine muzica din aia cu pocaiti.Ca e mai sanatoasa, zau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, eram doar sincer si sobru isteric indignat.

      Ștergere
    2. Atunci apreciez. Dar vezi tu, poate ai dreptate, dar nu suntem construiti toti la fel. Pana cand mai am oameni dragi in tara cer interactioneaza cu nesimtirea...
      Si nu scormosesc raul, ci iese singur la suprafata. Ba mai mult, e prea evident.

      Ștergere
    3. Ei, nu cred ca Raul se plangea ca nu au ajuns autoritatile primele ci ca aceste asa zis autoritati toaca muuulti , multi bani ca sa-si puna in posturi tot felul de acoliti care nu au macar bunul simt sa se instruiasca un pic pentru functia pe care o ocupa oricum nemeritat. Sunt absolut de acord cu Raul.Chiar avem nevoie de un cutremur serios in institutiile statului pline de purici politici, de fufe proaste bata, de paduchi agresivi .

      Ștergere
    4. Pai uite, ca mor oameni si nu e destul. Incompetenta autoritatilor i-a condamnat la moarte.

      Ștergere
  6. Nu vreau sà fac pe desteapta, dar softurile nu sunt perfecte nici ele.... dacà au puncte unde cazurile exceptionale nu sunt tratate bine, sau mai stiu eu ce, crola tot.. Cànd se intàmplà dezastre, vina cu adevàrat, "nu se stie a cui este", pentru cà e dificil de depistat!
    Aia de la ASE soft au fàcut "minuni" si la noi, timp in urmà, la autoritàtile locale, sectia taxe si impozite...
    Softul, poate a avut partea de vinà...)
    Ce tragedie, imi pare sincer ràu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e numai softul. Si daca am avea cel mai bun soft si cea mai buna aparatura din lume, nu ar fi cine sa o foloseasca. Cei din functii sunt incompetenti si indiferenti.

      Ștergere
  7. Imi pare nespus de rau pentru cei pierduti, si sper ca cei ce au supravietuit sa se refaca psihic, toata aceasta tevatura care se face in presa nu-i ajuta.
    Seara placuta, Raul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine, accidentul e hrana cereasca pt televiziuni. Din partea lor, cate unul in fiecare saptamana.

      Ștergere
  8. Eu as zice ca acest eveniment nefericit ne ajuta sa facem diferenta dintre popor si stat. Dintre acei tarani care n-au stat pe ganduri sa faca tot posibilul si chiar s-au descurcat foarte bine - si autoritati. Asta e problema noastra: autoritatile, nu poporul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, foarte corect. Si eu cred in poporul roman fara autoritati.

      Ștergere