miercuri, 29 ianuarie 2014

Masinile de jucarie vor trebui inmatriculate



        Imi spunea un prieten ca ar cumpara o masina de jucarie cu telecomanda, pentru copii, cu 30 de lei, dar bateriile sunt scumpe, tin putin si vor fi o cheltuiala in plus. Logica romanului chibzuit. I-am spus sa nu se grabeasca, sa astepte sa vada ce se intampla cu legile astea, pentru ca la fel de bine e posibil ca mintile luminate ale tarii sa propuna inmatricularea masinilor de jucarie. Plus ca acel venit sigur si consistent din banii autostopistilor nu mai exista.
       Asta e Romania, o tara care defineste paradoxul, o tara in care toata istoria si evolutia speciei umane, din epoca de piatra si pana in era dronelor e concentrata intr-un spatiu restrans si intr-un timp limitat.
       Romania e tara nimanui si a tuturor. Toti si-o revendica cand e de muls dar nimeni nu o ingrijeste. Totul e complex, totul e posibil. Avem copii cu sindromul Down care primesc pensie de 1 leu. Avem pensionari care primesc sute de milioane lei vechi. Avem fosti revolutionari mai multi decat cei care au fost atunci la revolutie. Avem taxe pentru lucruri care nu exista. Avem dreptul de a fura. Avem sate fara electricitate si orase cu spectacole de lumini laser. Nu avem armata dar organizam parada militara. Copiii merg la scoala pe jos km intregi, ca sa invete intr-un sistem bolnav, sa devina sclavii propriei gandiri. Politia e corupta, justitia mincinoasa, medicii iresponsabili, spitalele un fel de lagare de concentrare. Dar avem palate poleite cu aur si masini cu motoare de 5 litri. Asta e  Romania.
         Romanul, pe de alta parte, e si el o inventie ciudata, un om neterminat parca. Nu-i pasa de cele de mai sus. A uitat istoria si nu accepta ca el insusi va fi istorie, un capitol greu de invatat. Traieste pe doua mari principii: o burta plina si garduri inalte. Toporul la usa si ochii in tv. Finanteaza legi penibile si mentine cultura la nivel de mahala. Intentia de a lucra cat mai putin a devenit motiv al implinirii. "Sa moara copiii si sa traiasca maidanezii!", striga unii. Sa ne conduca tiganii! Sa ne dam in cap cu parul! Sa ne bem mintile!
         Da, stiu, exista exceptii. Insa pun ramasag cu oricine, ca intr-o zi, intr-un oras oarecare din Romania, gasim mai multi trecatori care scuipa, injura sau se poarta necivilizat pe strada decat cei care nu o fac.

8 comentarii:

  1. Gata, pot sa marturisesc acum ca, sub stressul torturii articolelor lui Raul, nu am mai reusit sa ma abtin discret si m-am confesat pe blogul lui Spanac ca de fapt si de drept romanii din on line mi se par mai simpatici decat cei din real life...zau...am stat cu sufletul la gura sa vad daca zice cineva ceva...dar pana una alta vad ca nu a remarcat nimeni ce am scris eu acilo, nici macar Spanac, care el de obicei da raspuns automat oricui care comenteaza orice...
    zau, mai e putin si vad ca o sa cedez si torturii lui Alin, si o sa scriu un comentariu ca sunt de acord ca femeile romane sunt c...ve... (desi ma rog pt mine asta nu insena mare lucru pt ca citesc acest cuvant folosit de atatia ani folosit a sa ca un slogan politic pozitiv, gen Fiti mandru/mandra ca sunteti C..va, sau C...lor din toate tarile, uniti-va, incat inca un popor interesat de socialism mie personal nu mi se pare asa ceva mare lucru

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah !!! M-ai prins intr-un posibil paradox !! Pot sa scap doar daca afirn ca tu esti unul din oamenii aia exceptionali (care confirma regula).

    RăspundețiȘtergere