duminică, 23 decembrie 2012

De/spre omul contemporan

            
             De la începuturi omul a supraviețuit și s-a perfecționat datorită provocărilor. I-a fost frig și a inventat focul. A fost în pericol și a inventat arme. A învatat să-și dezvolte rațiunea și a înțeles că mâine trebuie să trăiască mai bine decât azi. Acțiunea a avut avânt până în zilele noastre. Ne-am blocat. Si Omul a ajuns o formă, o imagine şi există doar prin prisma lucrurilor pe care le deţine. Procesul de dezvoltare al omului s-a oprit şi s-a transformat în procesul de dezvoltare a ceea ce deţine omul. Paradoxal, cu cât omul ocupă o mai mică parte din totalul om plus lucruri aferente omului, cu atât e mai om. Tot acest sistem de substituţie care functionează alimentat de pedeapsa universală contemporană numită concurentă îngroapă puţin câte puţin omul, ucigând în mod discret şi regulat simţurile, sentimentele, trăirile. Efectul e simplu şi grav, de respingere, de îndepărtare şi distanţa dintre membri societăţii creşte în raport cu pretenţiile pe care aceasta le impune.

11 comentarii:

  1. Suntem probabil oarecum mai anxiosi nu atat pt ca vrem sa achizitionam chestii, ci mai degraba cred pt ca avem prea multe alegeri disponibile intre atatea produse de larg consum, si lumea intra in panica atunci cand trebuie sa aleaga, sau sa voteze pt cineva, pt ca in realitate maj probabil habau nu au pe cine si ce consecinte vor urma, si daca isi vor reprosa ulterior sau chiar se va da vina pe ei de catre altii, mai ales mama sau tata sau iubita sau nevasta, (ca opinia astora conteaza cel mai mult de cand nu mai e dictatura, si suntem si mai seculari/atei), pt acea alegere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu asta de la mine, pt ca eu habar nu am care brand de parizer sa aleg niciodata pt mine insumi, si nici dupa ce criterii sa il aleg, nemaivorbind ca nici cand ma trimitea mama la piata eu nu stiam daca am cumparat patrunjel sau leustean si de fapt pe care din astea doua le ceruse mama, si chiar daca aveam scris pe lista, tot nu stiam care era, adica la mine era de nivel de ignoranta si anxietate si mai profunda decat a alege intre cele 3 branduri de parizer gasibile in Norvegia in pachete de 3 cantitati disponibile (100 g, 150 g, si, mai rar, de sarbatori, 250 g, ca varsat asa intreg nu am vazut nicaieri).

      Ștergere
    2. Nu cred ca pot alege dupa cat costa, pt ca aici in Norvegia totul din supermarket costa ori 3 Euro ori 5 Euro, indiferent de ce e, o paine, 1 gogosar, 1 sapun, 1 pachetel de parizer, 1 iaurt, o gogoasa, 1 suc, etc), alea care costa 5 Euro semanand oarecum mai mult cu ce am mai vazut si eu si prin alte parti ale lumii.

      Ștergere
    3. Am zis de parizer, pt ca la carne si alte produse de carne, de ex salam, scrie pe eticheta 35 Euro/kg, chiar daca se vinde tot in pachetele mici de tot, si ma sperii din prima, nici nu mai ma intreseaza din care e...desi recunosc ca pt Craciun mi-am luat 2 pachetele de cate 80 g fiecare de salam milanez, ca arata asa frumos, decorativ sarbatoresc.

      Ștergere
    4. nu m-am referit neaparat la ce consumam, pt supravietuire, ci la ceea ce detinem din "inertie"

      Ștergere
  2. ma, sa stii ca omul contemporan este mult mai inteligent fata de cel din trecut. insa cum evolutia presupune avansare, trage dupa sine si prostia inglobata in contemporaneitate

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiam ca omul, descurcaret, a furat focul de la altii :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, dar furtul e justificat de supravietuire.

      Ștergere
    2. Pai Prometeu nu a fost om, ci titan nemuritor, descendent direct din titanul Iapetus, care la randul lui a fost fiul zeitatilor Gaia si Uranus.

      Ștergere
    3. mereu ne strici socotelile :))

      Ștergere