joi, 20 decembrie 2012

Datoria de cetatean normal

            Vreau sa raman putin cu discutia la nivelul datoriei pe care o avem fiecare in parte ca cetateni romani. Nu e corecta atitudinea auto-exilului, pentru ca daca ne-ar exila cineva, am sari in sus, iesind la atac sau la aparare cu mandria de a fi roman.
             E nevoie de constientizarea invaziei, la fel ca si identificarea virusului intr-o boala. Tratamentul il stim din carti si din istorie iar doctorii suntem noi.
             Scuipatorul si mancatorul de seminte pe strada trebuie sa stie ca ceea ce fac ei nu e bine, ca e urat si degradant. Ca trebuie sa renunte la asta daca doresc sa faca parte din societate.
             Conducatorul analfabet de jeep trebuie sa stie ca nu e nici Dumnezeu, nici dracul. Ca trebuie sa respecte aceleasi legi ca si cei cu masini modeste, daca doreste sa faca parte din trafic.
             Ascultatorul surd de manele trebuie sa stie ca nu poate impune unui cartier intreg preferintele sale muzicale. Ca nici el nu ar accepta sa-i creasca odraslele ascultand rock sau muzica simfonica.
             Tiganii trebuie sa stie ca ii vrem intre noi, dar ca ei trebuie sa se adapteze, nu noi.
             Politicienii trebuie sa stie ca noi stim ca ei nu stiu sa conduca o tara, ca nu ei sunt legea, nici puterea, nici speranta.
              Bisnitarii de minti si de suflete trebuie sa stie ca nu ei conduc lumea, ci doar profita de un moment letargic al poporului.
              Taietorii de frunza la caini in timpul serviciului trebuie sa stie ca nu asa se construieste o civilizatie.

               Cand spun trebuie sa stie, fac un apel clar romanului nealterat si nevirusat din tine, din cei pe care-i cunosti tu.
              
            

17 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. N-o sterge, doar da-o putin din condei. Degeaba se adapteaza ei, daca noi suntem incapabili sa vedem asta. Tiganii trebuie sa stie ca-i vrem intre noi, dar trebuie sa stie ca trebuie sa schimbe ceva, daca vor sa ne schimbam si noi.

      Ștergere
    2. asta am spus si eu. cel rau sa se schimbe dupa cel bun.

      Ștergere
    3. Tiganii care vin la cersit in Norvegia s-au adaptat mai repede si mai competent decat mine personal pt activitatea lor de baza ca sa iasa cat mai profitabil si cat mai bine si fara probleme. De unde pana unde e ideea asta ca tiganii ar avea o adpatabilitate mai mica decat media ? Ca nu se adapteaza sa faca ce ai vrea tu pt ei sa faca), ci se adapteaza sa faca ce vor ei si ce e in interesul lor, asta e alta chestie, si daca reusesc asa de bine, bravo lor, ca eu nu sunt asa de descurcaret...desi, desigur ca nu cred ca chiar toti toti au aceasta capacitate miraculoasa de adaptare ca o caracteristica specific "tiganeasca", la fel cum nici toti gay-ii nu au talent de entertainer sau de decorator interior, la fel cum nici toti romanii nu sunt hoti, etc, ci sunt mai adaptabili doar cei mai functionali dintre ei, la fel ca si non-tiganii, plus poate se si ajuta unii pe altii la nivel de gasca ceva mai bine sau mai mult decat alte nationalitati, pt ca inca opereaza oarecum dupa principiul de clan decat dupa familie individuala.

      Ștergere
  2. cat despre "mandria de a fi roman" e o mare idiotenie. crezi ca englezul e mandru ca e englez? ai auzit la altii tampenia asta? cum sa fii mandru ca esti roman? sa fii mandru ca esti doctor sau ca ai ajutat pe cineva la nevoie, sa ca ai pus umarul la a cladi ceva. acolo da, poate aparea sentimentul de mandrie. dar sa fii mandru doar asa ca sansa te-a facut roman mi se pare o tampenie fara margine. puteam la fel de bine sa fim congolezi sau printre pinguini la polul sud. n-ai cum sa fii mandru cu ceva random ce nu-ti apartine decat daca esti ingamfat si idiot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asta spuneam in articolul din link. numai ca au sarit multi sa-mi taie capul, mie, celui plecat, denigratorului de tara.

      Ștergere
    2. invidia e tipica romanilor. iti zic eu ca nimeni nu e mandru de tara asta cu exceptia celor care s-au imbogatind furand-o. ei da, sunt tare mandrii ca sunt romani. ca daca erau englezi sau francezi nu ar mai fi avut atatia bani niciodata. romania e tara iubita de cei care-si umfla conturile si nu patesc nimic.

      Ștergere
  3. Si cum facem sa le transmitem tabelul cu indatoririle pe care le au? Si mai ales cum sa ii facem sa le respecte?

    RăspundețiȘtergere
  4. Hello...pai nu ziceai ca parca Dan Puric promova toleranta ? Toleranta include si acceptarea faptului ca ffffff multi oameni din jurul tau, (inclusiv poate chiar unii real dragi pt tine, ca de la astia chiar doare cel mai mult), NU se vor comporta niciodata sau in nici un caz mereu in mod placut pt tine si/sau in modul in care simti tu chiar ca ar fi asa bine in general pt societate, sau cf afinitatilor tale chiar deosebit de frumoase si bine intentionate pt societate si mediul inconjurator !!

    Pana si Iisus Christos a promovat aceasta toleranta si nu s-a enervat decat o singura data, cand a rasturnat niste tarabe pe undeva, dar asta era mai mult ca exemplu pt ca acea incinta trebuia dedicata unor activitati profesionale spirituale si academice si juridice efectuate in mod cat mai etic profesionist si cu cat mai putina coruptie, ceea ce desigur nu va fi eradicata niciodata, insa macar sa fie cat mai putina si cu mecanisme de semnalare si corectie continua, mai ales pe justitie, (dupa cum e chiar mentionat si in programul de dezvoltare al Romaniei actuale curente), dar desigur si pe educatie, inclusiv TV, si pe biserici, si pe sist sanitar, nu mai vorbesc de cel politic, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. IN PLUS, chiar cf un comentariu din Ioan, legat oarecum si de povestirea despre ce s-a mai intamplat dupa ocazia acelui incident de nervi la tarabe, centrat mai mult pe deontologia sistemului de justitie, chiar Iisus Christos sau cel putin unul din apostolii lui a asemuit intoleranta fata de semeni oameni cu o activitate penal criminala, posibil echivalenta cu omuciderea.

      Uite, de ex, eu tai frunza la caini de 2 ani si inca am nervi MASIVI in legatura cu asta, insa efectiv nu pot da vina pe semenii mei administratori norvegieni pt asa ceva sau sa ii numesc necivilizati, (desi recunosc ca mi-a venit cate o data sa dau vina pe ei + sa le spun in sinea mea chiar "pagani" + mai rau, sa dau vina atat pe comunistii francezi cat si pe cei rusi timpurii pt o asemenea stare ideologica de lucruri + pe cruzimea misionarilor care au crestinat aceasta tara, care nu voia decat sa ramana cum voia ea si nu a cerut nimanui sa o crestineze si nici nu era interesata de asa ceva si totusi a fost fortata cam real brutal sa se crestineze, drept care desigur ca a alunecat ulterior in tot felul de reactii patologice cand a fost supusa contactului cu alte ideologii + tot felul de "straini" de care si acuma le e frica la toti sa nu cumva sa aduca ciuma si lepra sau sa le fure tezaurul national), plus nu pot sa dau vina nici exclusiv pe mine insumi, ca nu vad de ce, efectiv sunt aproape obligat sa tai frunza la caini ca indatorire/sistem de serviciu birocratic, si de cate ori am comentat si aluziv in legatura cu asta am fost etichetat imediat ca nu am spirit de echipa, si ca sunt un imatur, (ceea ce recunosc ca sunt oricum). Acum ce sa fac ? Eu am facut ce am putut, chiar mi-am dat si demisia dintr-unul din serviciile in care taiam frunza la caini intr-un asemenea hal de era sa ma imbolnavesc psihosomatic din cauza asta, pt ca nu corespoundea chiar de loc eticii mele profesionale de functionar care trebuie sa tie frunza la caini in mod ordonat si cf unei deontologii precise + pt binele societatii mai largi, nu asa doar pt simplu interes personal, lucru care mi se parea chiar si mie excesiv de egoist, (desi am mai invatat intre timp ca poate chiar era mai bine in folosul societatii mai largi ca eu sa fiu mai competent la taiatul frunzei la caini in interes personal, pt ca daca eu imi urmaresc interesul propriu in mod mai competent alaturi de altii la fel, atunci societatea mai larga nu are decat de castigat + in mod real e mai bine pt toata lumea ca eu personal sa nu fac nimica, pt ca per total am observat ca iese mai bine daca nu fac nimica niciodata deoarece eu chiar nu ma pricep sa fac ceva anume concret posibil util pt nimeni).

      Ștergere
    2. Plus repet inca o data ce mi-a zis un fost sef de-al meu din Romania cand m-am vaitat o data la el "ce prosti sunt asa de multi oameni", (de tip client doritor de ceva anume la un ghiseu), si mi-a zis ca sunt un copil cand gandesc asa, pt ca e clar ca nu am nici o experienta nici de viata, nici de functionar servicii clienti, si in viata mea ma voi intalni chiar cu multi "prosti", sau care mi se vor parea mie prosti sau oricum intolerabili, si daca ma enervez ca prostul asta nu poate decat sa-mi faca mie rau + desigur ca "prosti, dar multi", inclusiv contribuitori la pensii si bugete nationale cat se poate de reale, chiar si daca la bugetele altor state decat ale celor de unde provin ei, inclusiv pe sisteme corectionale (de inchisori), nu numai ogoare si uzine, dar si mall-uri si sisteme de securitate anti-furturi din mall-uri, si entertainment, etc, si la joburi de alti oameni + si chiar, prin extrapolare, si la intretinerea mea personala si a jobului meu de functionar,

      (care oricum s-a desfiintat de atunci de mult, deoarece lumea a devenit real mai desteapta si in Romania, deci existand mai putini prosti, plus cu dezvoltarea tehnologiei, se eficientizeaza si sistemul de joburi reale pt functionari birocrati..desi, ma rog, stiu ca in Romania exista inca multi nervi legati de interactiunea client-functionar de ghiseu, dar nu ma mai intereseza pt ca stiu sigur ca aceste ghisee sunt pe cale de desfiintare oricum si si in Romania la un moment dat totis clientii vor intercationa cu computere si roboti...pt mine e doar o cursa impotriva timpului sa vad cat si unde mai e nevoie de oameni pt a efectua niste activitati deosebit de simple care pot fi efectuate si de un robot sau de un copil care stie sa se joace cu un I-phone, ca eu personal efectiv NU am absolut nici un talent, nici o pregatire, nici un training in nimic decat la a fi oarecum un schimbator de macaze, exact ca ala din capitolul 22 din cartea Micul Print de Antoine De Saint Exupery, desi in realitate eu nici macar atata nu sunt, ci sunt pur si simplu un bolovan de care se pot impiedica diverse trenuri si unele o pot ulterior coti bine, iar altele o pot coti aiurea, si, deoarece sunt ff mic, majoritatea nu vor fi afectate DE LOC, desi per total sper in sinea mea ca nr trenurilor neafectate sa fie cel mai mare, apoi ca trenurile care o cotesc bine sa fie mai mare decat nr celor care deraiaza lovindu-se de mine + admir si pe aprinzatorii de felinare din cap 14 si 16, desi stiu ca nu am aptitudini pt asa ceva, iar in viata personala nu pot fi decat CEL MULT, asa la nivel de IDEAL, unul din sutele de trandafiri dintr-o tufa oarecare de trandafiri de pe langa un gard, aceia care i-au arata Micului Print ca trandafirul atat de iubit si admirat de dansul initial nu era chiar atat de deosebit, in sens de unic, si ca exista sute si sute ca el, desi desigur ca al lui e totusi SPECIAL pt ca asa l-a vazut el pe ala si asa trebuie sa fie).

      Ștergere
    3. Disclaimer: deoarece m-am exprimat la figurat mai sus, ceea ce incerc totusi sa fac deosebit de rar, totusi, just in case va citi vreodata cineva pe blogul meu despre un ins pe care l-am poreclit "micul print", (cu initiale de litere mici, nu mari), trebuie sa mentionez clar si aici ce am mai mentionat si la mine pe blog pe undeva intr-un comentariu ca NU exista NICI o legatura, nici macar la nivel de comparatie poetica, intre caracterul si povestea acelui "mic print" si personajul Micul Print creat de dl De Saint Exupery, si NICI o legatura, nici macar la nivel de fantezie personala, dintre relatia mea cu acel ins si opinia mea personala despre povestea din cartea scrisa de dl Saint Exupery si despre personajul descris in aceasta carte (ca de aia l-am scris pe asta cu litere mari, desi nu vreau sa zic ca marimea implica si o judecata de ierarhie de valoare mai mare sau mai mica, pt ca totusi e vorba pe de o parte de un om real, iar celalat e un personaj de fictiune, care nici macar nu e om, nici supra-om gen Hulk sau Superman, nici zeu, nici extraterestru, ci reprezinta mai mult un concept, si l-am pus cu litere mari pe cel de fictiune si pt ca e copy-right + asa mi s-a parut corect).

      Ștergere
  5. Sorry pt off-topic, (ca sper + stiu ca nu voiai sa explici in articolul tau ca datoria ta sau a mea de cetatean ar implica cumva un grad de intoleranta fata de alti semeni cetateni, decat doar poate o indignare morala referitor la unele fapte concret ilegale sau chiar poate in anumite cazuri mai grave ne-etic profesionale, nu doar simplu incompetente, posibil efectuate de unii din acei semeni cetateni), dar am febra si probabil ca delirez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in mare parte ajungi la acelasi punct de sosire ca si mine, doar ca faci un mare, mare ocol, pe undeva prin Norvegia. :))

      Ștergere