joi, 13 decembrie 2012

Acolo unde reclamele nu conteaza

            Am oprit sa iau in masina o batranica indoita de sale, batuta de viscol, incarcata cu 4 sacose mari si grele.
            "-...Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca nici nu stiu cine esti si nu m-ai lasat in frig. E frig, frig rau, dragu' mamii. ...De cate ori am facut drumul asta pe jos, incarcata ca si-acum, ca nu este tren, nici autobuz si masinile nu opresc. Musai sa ma duc aici la piata, aici sunt tarani ca si noi si ne putem intelege. Mai lasa din pret, mai ne asteapta de bani pana la pensie, mai ne dau cate un mar in plus. Eu nu ma pot duce in magazine, dragu' mamii, ca nu prea cunosc banii. Si oamenii-s rai, imi fura si aia 2 lei pe care-i tin in batista. Da ce sa mai fure, din pensia mea de 300 de lei? Apoi in magazine nu te lasa sa vezi ce cumperi, toate-s in pungi si au tot felul de nume. Asa ca vin o data pe saptamana aici la piata, aici laptele are spuma si merele au gust..."

21 de comentarii:

  1. Acum zi si tu, cum pot sa te invit in mod politicos la o chestie atat de superficiala ca de ex o leapsa sub un articol ca asta ? Vreau sa il invit si pe Intuneric, dar la el e si mai rau, e cu un copil grav bolnav, in stil Cuore. Pot sa comentez on topic ca sunt de acord ca este tare greu sa fii batran si sarac, dar e si mai greu sa fii bolnav si batran si sarac, sau doar bolnav, ca daca esti bolnav ajungi mai repede si batran si sarac. Macar batranica ta parea destul de sprintara si vorbareata, si parea ca stie ce vrea, dar copilul lui Intuneric, zau...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acesti batrani imi este si mie mila, simt ca mi se rupe inima vazand ca abia se descurca si ca nu mai au incredere in nimeni, nu mai au sperante, nu mai au decat probleme. Tu esti un om foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Isteata babuta, noi ne-am prostit de tot si toata lumea ne prosteste. D-aia nu le da statul bani pe mana oamenilor destepti, ca ei ar face ce vor ei cu banii, nu ce vrea statul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Laptele face spuma si merele au gust... O realitate pe cale de disparitie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai deja uite ce sacrificii faci ca sa gasesti lapte cu spuma

      Ștergere
    2. poate este pe cale de disparitie si pentru ca nu o cautam noi suficient de insistent ...

      Ștergere
  5. Asta-i lumea care-mi place mie. Intelegere, colaborare, nu concurenta si agresivitate (care-s la moda acum, ca-n filmele americane). Asa cred eu ca sunt romanii in interiorul lor.

    RăspundețiȘtergere
  6. E trist pentru batranii care n-au copii si pentru cei care au, dar din diferite motive nu sunt alaturi de ei.
    Felicitari pentru gest!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unii, dupa ce ajung adulti, nu vor sa mai fie copiii nimanui. aici e problema

      Ștergere
    2. Eu si cand stateam la mama si la tata acasa ca adult, mama nu m-ar fi trimis niciodata sa fac aprovizionarea pt ca stia ca am sa o dau in bara si am sa confund iar patrunjelul cu leusteanul sau am sa storcesc rosiile punandu-le sub cateva kg de faina si lapte, mai ales ca s-a chinuit cativa ani buni sa ma invete sa aspir corect, si nu m-a promovat la aspirat decat dupa un stagiu de ucenicie prelungit si mai multe examene de verificare ca stiu sa aranjez macar ciucurii de la covor in mod corect, plus tata nu m-ar fi lasat sa arunc gunoiul sau sa ma duc sa stau la o coada sa platesc niste facturi, pt ca altfel ar fi trebuit sa renunte la cateva din activitatile care il fac sa se simta si el util la ceva anume, si chiar ca s-a enervat rau de tot pe mine cand i-am propus sa il ajut cu o plasa o data, ca si cum as fi vrut sa zic ca el nu mai e in putere ! Zau, nu m-ar lasa sa-i ajut nici sa ma rog de ei, asa ca eu am renuntat total de la o vreme, plus tot ei ma tot dadeau afara din casa de ani de zile imi ziceau sa plec o data in strainatate, asa ca Gigel + x + y, ca prea eram lenes si mototol si stateam si pe capul lor cand voiau si ei sa se relaxeze singuri impreuna dupa atatia ani de chin de avut grija de mine + de cat i-am obligat eu sa se joace jocuri de carti si de Piticot cu mine, sa-mi spuna povesti cu amintirile lor din copilarie, ca ii si vad oftand cand veneam eu si la 26 de ani cu intrebari despre "cum era pe vremea lor", ca si cum acum nu ar mai fi fost vremea lor, etc, etc !

      Ștergere
    3. Nici nu mai vreau sa-mi amintesc ce suparare cand au crezut ca in sfarsit scapasera de mine cand m-am mutat eu cu Eric pe la 26 de ani, si am revenit in casa parinteasca dupa numai cateva luni si nu aveam nici un chef sa stau nici in apartamentul meu separat, pt ca acolo desigur ca trebuia sa depun efort sa-mi spal singur vasele ca nu aveam masina de spalat vase, si cand mama a zis ca-mi cumpara ea masina de spalat vase doar sa ma vada independent odata, atunci tata a pus piciorul in prag si s-a facut consiliu de familie cu scop de a ma determina sa emigrez odata si pt totdeauna, ca devenise clar ca voi sta in continuare pe capul lor pe durata nedeterminata. Si si acuma, tata imi tot da indicatii sa fiu mai activ sa-mi caut odata si fericirea, ca el s-a saturat sa ma stie tot singur si aici ca si acolo, ca nu era vorba de bani sau economia de acum cand m-au dat afara din casa, ca totusi hainele de brand mi le procuram singur, era vorba in principal sa ma stie matur si pe picioarele mele ca om adult + desigur economic era vorba si de pensie pt ca pe UE se cam suspecteaza ca mai nimeni om obisnuit nu va avea pensii extraordinare peste 30-40 de ani, ca nu are cum sa mai mearga schema asta piramidala, nici in Norvegia nu va mai merge peste cca 50-60 de ani, mai ales ca a scazut natalitatea sub 2 si aici in ciuda unor masuri extraordinar de incurajatoare + fondul de bani din petrol, desi pastrat si investit cu deosebit de mare expertiza, nu are cum sa dureze mai mult de inca 50 ani.

      Ștergere
  7. Ce gest frumos ai facut! Saraca batranica, iarna pe drum ca sa-si cumpere de mancare....ce viata grea duc unii oameni....

    RăspundețiȘtergere
  8. mare dreptate are mamaie asta. uneori as vrea sa iau mintea unui batran si sa o bag cu palnia in capul tinerilor sub 24 de ani.

    RăspundețiȘtergere