joi, 2 august 2012

Retete din legume - oda dovlecelului

           Ceea ce Eminescu reprezinta pentru literatura si cultura romaneasca, la fel ceapa reprezinta pentru alimentatie si sanatate. Asta asa, ca sa nu avem discutii care leguma e pe primul loc.
           Stresat de politica, mi-a sarit gandul la dovlecei. Voi stiti cate feluri se pot prepara din dovlecei? Nu sunt bucatar, desi imi place sa gatesc si stiu asa:
           -dovlecei pane
           -dovlecei cu maioneza
           -sos de dovlecei cu marar
           -gem de dovlecei
           -compot de dovlecei
           -dovleclei murati
            -plus ca se mai baga intr-o gramada de feluri de mancare, gen ghiveci, ratatouille, etc.

            Voi ce retete mai stiti? Sau stiti vreo alta leguma care sa bata dovlecelul?

14 comentarii:

  1. Si eu care credeam ca lider incontestabil este cartoful...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la numar de preparate da, dar nu si la diversitate

      Ștergere
    2. Eu nu pot sa sufar decat legumele crude, (preferabil deja spalate si in bucatele sau forma naturala de marime potrivita pt a fi luate direct cu mana sau cu o furculita si consumate direct), pt ca nu trebuie sa ma chinui sa le prepar eu personal. Oare dovlecelul se poate manca crud ? Trebuie curatat de coaja sau e OK asa sa il speli un pic si gata, poti sa musti din el ? Zau, pe bune, cred ca stiu cum arata, dar zau daca am cumparat eu vreodata vreun dovlecel de undeva, iar daca o fi pregatit mama vreodata, probabil ca nu am mancat, pt ca eu nu mancam decat majoritar cartofi prajiti cu bucatele de branza telemea, spanac, rar de tot cate o friptura daca mi-o facea tata si mi-o taia taia in bucatele, si uneori mancam si gris sau orez cu lapte, daca i se facea mila lui mama de mine. Eu cred ca numai cu asta m-am hranit cand eram mic acasa la mine asa ani si ani de zile, plus mai imi luam uneori cu mine in buzunar din cand in cand mere si biscuiti sa am sa mananc ulterior in pat daca aveam chef de citit o carte sau de rasfoit o revista, asa in intimitate.

      Ștergere
    3. Singurele 2 mancaruri gatite cu sos pe care tin minte sa le fi gustat eu vreodata au fost o mancare de mazare, cred ca am mancat din asta vreo 4 ori, si o iahnie de fasole, din care cred ca am gustat tot de vreo maxim 4 ori in viata. Au fost OK, dar nu am putut sa mananc sosul, am cules asa mazarea si fasolea una cate una, si tin minte ca a trebuit sa mananc mai multa paine decat de obicei ca altfel parca nu ma saturam, si dupa aia mi s-a facut somn, ca totusi fusesera asa calde. Am mancat de 2 ori si o supa cu perisoare, dar numai perisoarele, fara zeama, si tot de vreo 2 ori o supa cu galuste, dar numai galustele. (Vorbesc de macaruri gatite in casa, ca la restaurante macam efectiv la intamplare ce se nimerea acolo de pe meniu, nici cel mai scump, dar nici cel mai ieftin. Nu pot spune ca tin minte in mod special ceva, decat o data am mancat un cassoulet intr-un restaurant frantuzesc din NYC si am fost chiar surprins cat de prost era, desi fusese servit intr-un castron care mi-a placut, plus ospatarul mi-a complimenta alegerea, dar asa e in NYC, mai toti ospatarii te complimenteaza, chiar si daca ai comanda o salata nicoise, care, dupa parerea mea, e o teapa deosebit de mare, tot iti spun, invariabil, "ah, good choice".

      Ștergere
  2. Dovleacul bate dovlecelul, chiar daca e la alta categorie de greutate.Placinta cu dovleac.Dovleac sculptat facut felinar. DElicatese porcina.Dovleac infiletat sa nu ploua in gat...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. il bagam in aceeasi categorie, sa marim lista.

      Ștergere
  3. Dovlecel umplut cu branza si marar,salata de dovlecel, supa crema de dovlecel,chiar si prajiturele facute cu dovelcel (pacat ca trebuie prajite nu stiu daca se pot coace) dar sunt excelente .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astea-s deja mofturi :)). dar le punem la lista

      Ștergere
  4. Eu nu indraznesc sa spun public ce asociatie am eu in mintea mea in legatura cu dovleceii de cand numele acestei legume a fost folosit fata de mine de un medic specialist obstetrician-ginecolog, pt ca atunci nu cred ca o sa mai manace nimeni dovlecei niciodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu indrazni, daca nu are legatura cu bucataria

      Ștergere
  5. Dovlecelul e greu de invins. La fel ca Bruce Willis. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. seamana. cu cat il tai mai des, cu atat cresc mai multi

      Ștergere