vineri, 18 octombrie 2013

Diferenta dintre civilizatie si evul mediu

             Sustin si repet ca Austria si Elvetia sunt apogeul civilizatiei.
             Autoritatile rutiere austriece au implementat un nou sistem pentru degajarea unei benzi de circulatie in favoarea masinilor cu prioritate. Nu se mai foloseste banda de urgenta din dreapta, pentru ca spatiul de manevra e limitat de parapeti.
                                                                                     
               Veneam dinspre Salzburg inspre Viena si la intrarea in Linz autostrada era blocata pe cativa km pentru ca lumea mergea la lucru. Nu se circula, toti stateau in coada, desi toti se grabeau. Banda din mijloc era libera, cat timp am stat acolo, vreo jumatate de ora, nu am vazut pe nimeni sa o foloseasca, nici macar cativa metri. Repet, era ora 7 si jumatate, toti se grabeau, dar nimeni nu se inghesuia.
               Asta inseamna simt civic si dovada ca esti dispus si vrei sa traiesti intr-o societate civilizata.

17 comentarii:

  1. Nu are rost sa ne comparam, pentru ca doar ne amagim. De aia sunt ei acolo unde sunt si de aceea noi nu vom fi veci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cumva amenzile sunt usturàtoare?! observ cà dacà se aplicà legea, amenzile usturàtoare, plus constiinta fiecàrui individ rezultà " civilizatie". N-ai vàzut cà din cànd in cànd se aude cà occidentalii fac ce vor si cum le pare in tàri cu legi permisive?! uite, la fotbal, de exemplu! la mediul de afaceri, etc.. Sau poate avem de-a face cu indivizi refuzati de societatea lor§?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu tine neaparat de amenzi cat de dorinta de a trai civilizat.

      Ștergere
  3. Am văzut și pe la noi câteva drumuri europene pe care se circulă civilizat! Poate ar trebui făcute mai multe drumuri bune, europene, ca să învățăm și pe conaționali cum se circulă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e vorba ca suntem mai putin civilizati, dar asta e atitudinea romanului de rand, ii place sa faca scandal si sa isi faca treaba primul, in timp ce altii asteapta dupa el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Civilizatia se construieste in ani si uneori implica masuri coercitive. Nu cred ca vine de la sine odata cu nasterea decat pentru un numar mic de persoane pentru care orice lege e inutila pentru ca au suficienta constiinta in asa fel incat sa discearca intre bine si rau.Pentru restul e nevoie de masuri coercitive aplicate unitar si fara portite de iesire. Aici sufera foarte tare Romanie.E o tara fara reguli bine stabilite iar acolo unde ele exista fie au portite de salvare pentru unii fie nu se aplica.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai fiindca-s amenzi mari. Daca n-ar mai fi asa maleabili. Sa stii ca helvetii incalca regulile in prostie. Acolo unde spera si cred ca nu vor fi prinsi. Vrei sa-ti spun de cate ori am vazut cate unul pe constrasens pe stradute cu sens unic? :D. Sau cum taie giratoriul, trec pe rosu si "uita" de prioritate? Mai ales in partea de vest (desi iti dau ca mult mai des incalca regulile masinile cu numere de Franta, fiti-ar voi sa fiti de frontalieri, hehehehe :P )

    RăspundețiȘtergere
  7. *Daca nu, n-ar mai fi asa de maleabili. Scuze, nu l-am recitit.

    RăspundețiȘtergere
  8. La noi nu se respecta nici trotuarul, nici refugiul, nici linia de tramvai, nici macar contrasensul...

    RăspundețiȘtergere
  9. acolo nu e simt civic. Amenzi grase, si vigilenta si ami grasa.
    SI in Germania la fel. Aici sunt povesti urbane, cu unii ce au incercat sa negocieze cu politistul in Germania si ...le-a dublat amenda pt necooperare.

    RăspundețiȘtergere
  10. La cele doua benzi pe sens pe care le au autostrazile noastre, nici macar banda de mijloc pentru masinile cu prioritate nu putem avea.

    RăspundețiȘtergere