luni, 28 octombrie 2013

Barbati cu burta

           Multi (prea multi) dintre barbatii din Romania au burta. Nu, nu sunt grasi, sunt barbati frumosi, inalti, atletici chiar, cu o umflatura mare la mijloc. De la bere. Si de la carne. Si de la stat. Arata urat si se poarta urat. Pentru ca asta e apogeul masculinitatii in Romania: sa ai burta si sa vorbesti urat.

16 comentarii:

  1. Da? Hmmmm. Asa o fi...cei din jurul meu chiar nu au burta ...ba dimpotriva . Sigur, pe strada vad si burtosi dar nu chiar asa de multi incat sa cred ca a devenit un fenomen. Tiganii da, sunt burtosi dar la ei e altceva. Burta reprezinta simbolul prosperitatii ca la indieni. Si cucoanele lor sunt burtoase . In fine...o fi asa cum spui tu

    RăspundețiȘtergere
  2. In raport cu alte natii, barbatii romani sunt burtosi. S-ar putea ca femeile romance sa nu fie cu destule pretentii. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca e vorba despre pretentiile femeilor ci mai degraba de respectul de sine. Stii ce considera Kant in ceea ce priveste mancatul. N-as lega lucrurile atat de tare. Intre burta unuia si pretentia uneia mi se pare totusi a exista o diferenta. Felul in care ai grija de tine se oglindeste in respectul de sine, cred eu .

      Ștergere
  3. Grasimea abdominala se acumuleaza si de la stres si mancare proasta de tip fastfood si reprezinta un risc crescut pt dezvoltarea diabetului, dar mai ales a maladiilor cardiovasculare, si per total al mortalitatii premature.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin ca sa anunt ca printre tarile cu cel mai mare exces de burta din UE pare a se afla Grecia, (cf Kapantais E, Tzotzas T, Ioannidis I, Mortoglou A, Bakatselos S, Kaklamanou M, Lanaras L, Kaklamanos I), desi acestia nu sunt siguri daca Grecia e pe locul 1 sau intre primii 3, si desi nu stiu daca Romania a fost inclusa pt ca acest studiu e din 2006, inainte ca Romania sa intre in UE. Mai caut.

      Ștergere
    2. Germania era pe locul 2 la burta in UE in 2007, cf Forbes, (dupa Islanda), dar acest tip de grasime abdominala NU e totusi de la bere, tine de stil de viata si nutritie, si stress, (secretie crescuta de cortisol), urmata de Slovenia si Finlanda. Nu stiu ce s-a intamplat cu Grecii, or fi slabit intre 2006 si 2007. Statisticile nu sunt ff excelente.

      Ștergere
  4. Si eu am burta. Recunosc, sunt pofticios. Dar ma lupt la sala zi de zi sa scap cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca intelegi ca eu ma refer la burta sustinuta, promovata, burta ca simbol expus de mandrie, bunastare in nesimtire, etc...

      Ștergere
    2. Nu simbolul conteaza, dupa parerea mea, ci speranta de viata si calitatea vietii, care este clar diminuata in perspectiva pt oricine are grasime disproportionat asezata pe abdomen, (nu gras in general peste tot, ca persoanele usor supraponderale de fapt au o speranta de viata crescuta fata de cei slabi, dar ziceam specific despre burta)

      Ștergere
    3. Corect e ce spune Rudolph...ca de obicei :)

      Ștergere
  5. Am inteles mesajul.) Doctorii spun cà de regulà ar trebui sà ne preocupàm si sà luàm màsuri dacà se ingroasà talia... Un pic de gràsime e bine, protejeazà in caz de nevoie, deci nici deloc nu e bine.. Ideea e cà nici prea prea, dar nici fàrà! Uite, cred cà dacà se tine post altfel ar sta lucrurile, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. burta nu e de la carne, ci de la carbohidrati:bere, piine, paste, sosuri etc. , dar si de la lipsa miscarii, si televizorul.
    Si mai lasati scuza cu stresul, e o minciuna cu care ne amagim. Uitati-va la japonezi, aia oameni cu risc de stres, cutremure, tzunami, furtuni, saptamana de lucru 6 zile etc. si uite cat sport fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ziceam stress, ziceam despre ala definibil fiziologic, prin anumite cifre de anumite substante si anumiti alti parametri celulari din raspunsul biologic la stress comun pt o gramada de specii, nu numai Homo Sapiens.

      Ștergere
    2. De ce si prin ce exact anume unii par a fi mai rezilienti si altii nu, si de ce si cum si prin ce anume exact unii dezvolta raspuns clar anormal si uneori chiar disfunctional in cerc vicios cu loop de feedback disfunctional la stress, asta e o intrebare chiar ff buna, si la care exista deja cateva raspunsuri partile aplicabile in cateva cazuri sau grupe de cazuri, pe care probabil le-ai relevat si tu, numai ca nu exista un raspuns satisfacator care sa contina si o posibila solutie preventiva larg aplicabila si larg eficace asa mai concret momentan in teren, decat poate caz la caz, adica asa desigur ca nici printul George of Cambridge mostenitor al printului William nu are acest fel de risc prea mare, chiar si cu un alt fel de stil de viata si dieta decat japonezii mentionati de tine.

      Ștergere
  7. Barbatii romani sunt prost educati. Nu le pasa ce baga in gura si dispretuiesc pe cei carora le pasa. E bine doar cand si daca vor ei. Luand in calcul marimea orgoliului si a burtii, le doresc multe centuriste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. prost educati de mama si de tata lor.
      Copilul copie pe parinti. obezitatea e o neglijenta la alimentatie (si asta se invata din copilarie, se copie), obisnuita de a nu face miscare, normalitatea de a vedea alcool la parinti (si replici de genul: nu ai voie sa bei, e pt parinti), palma luata de mama de la tata, fumul de tigara la care e expus un copil de mic etc. toate astea tin conditia omului unde este.

      Ștergere