vineri, 27 iulie 2012

Stiri altfel

            M-am deconectat de stirile din Romania. Alea cu Base vs Crin le stiu. In rest, presupun, din nefericire, cateva crime, cateva violuri, cateva accidente, in fotbal scandal, la mare mizerie, pe drumuri aglomeratie, la munte incendii, etc. Clisee.
             In timp ce mananc (stiu ca nu e bine sa faci nimic altceva in timp ce mananci) mai pornesc TV-ul aici, in Franta si nimeresc stiri. Stirile lor inseamna meteo, putina economie iar in rest reportaje. Despre unul care si-a facut o casa rotunda. Despre altul care cultiva legume in sere pe verticala. Despre altul care a inventat nu stiu ce. Despre artisti, sportivi, copii, tehnologie, natura, turism, etc.
            

10 comentarii:

  1. Nu va da si povestiri morale si educative, de gen prezentat cazuri rezolvate de politie, (de ex descurajat solicitarea prostituatelor, evitatul condusului cu viteze mari), sau de pompieri, (atentie la regulile de evitat incendii, nelasat copii si batrani cu chibrituri in mana nesupravegheati in case, etc.) ? In Norvegia se dau si din astea, desi pe astea nu se insista cu imagini filmate de catastrofa ca sa nu se sperie lumea mai vulnerabila si sa nu fie afectati copii mici, de obicei apar mai mult in teletext, (de ex concret "Politia a arestat un sofer care a facut un accident in care au fost raniti 3 oameni, deoarece mergea cu 85 km/ora.", sau "Pompierii au stins incendiul pornit din greseala de o batrana singura de 90 de ani de la o tigaie uitata pe aragaz")

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici nu se prea insista pe laudatul prea mare al nimanui individual in mod particular, (decat poate daca e o personalitate a rezistentei norvegiene din timpul razboiului mondial sau un mare explorator polar sau atlet de mare anvergura internationala, de obicei care e pe cale de a implini in curand 100 de ani si e pe cale sa decedeze, sau a decedat deja si e aniversarea lui), ci este mai intotdeauna vorba de a lauda un colectiv alcatuit dintr-un grup de 2-3 inventatori condus si administrat de un grup de 6-10 manageri.

      Ștergere
  2. Ti-a placut spectacolul de la Ceremonia JO ? Mie mi-a placut ff mult, (chiar pana la emotie), prima jumatate aprox corespunzatoare istorie Imperiului Britanic pana in destramare, ce a urmat dupa ce au venit si James Bond cu Regina Elizabeta II, nu mi-a mai placut asa de mult. Nici nu am apucat sa vad echipele Romaniei si Norvegiei, am adormit pe la litera L.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasa ca au si francezii panaramele lor. Depinde pe ce post te uiti. Sunt care dau doar stiri serioase, si sunt si tampenii cu crime si violuri. Nu numai in Romania e asa. Relax.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. au, dar le tin ascunse. asta e diferenta, au posturi pe care dau astfel de stiri. la noi peste tot e la fel. in afara de TVR Cultural

      Ștergere
  4. Cum, fara babe violate, tati betivi care-si maltrateaza copiii, fiare contorsionate si clanuri mafiote care se bat cu sabiile in strada? Plictisitor, cine sa se uite?:)Daca nu e cu lacrimi si sange, nu e gustat de public.Bine, fie si-un meci dar musai sa se cafteasca galeriile la final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toate astea se intampla pt ca sunt unii care spun si cred ca e normal sa se intample

      Ștergere
    2. Pai violenta si oameni vulnerabili, sau oameni criminali chiar exista in toate societatile din lume. La fel cum exista si oameni simpatici si obisnuiti (din fericire vasta majoritate), plus mai exista si cateva genii, sau cine stie ce oameni deosebit de capabili si de talentati.

      In general scrie pe toate gardurile ca indiferent de tendinta TV-urilor nationale de a arata criminalitate si violenta la TV sau nu, copiii sub 2 ani NU trebuie sa se uite la TV, iar copii sub 4 ani NU trebuie sa se uite la TV mai mult decat 30 de minute pe zi, (desigur, mult preferabil cu parintii sau baby sitter responsabil alaturi).

      Si mai tarziu, chiar daca copiilor li se permite sa se uite din ce in ce mai mult la TV, dupa parerea mea, pana la 14 ani, (ma rog stiu ca e exagerat, hai 12), este recomandabil ca sa fie acolo un adult uitandu-se impreuna cu copilul la TV, indiferent de daca se uita la stiri sau la un film artistic, ca sa fie disponibil sa raspunda unor posibile intrebari de la copil, sau sa deschida discutii educative cu copilul despre programele de la TV ca sa nu se sperie copilul, sau sa nu isi faca creierul (inca plastic) praf cu imagini socante care desensibilizeaza impotriva violentei. Acelasi lucru e valabil si pt Internet. Si e valabil si cu jocurile pe calculator.

      Totodata, cf parerii mele, (la care e total OK sa i se dea copy-paste, ca si asa mai tot ce scrie pe site-ul Min Sanatatii e copy-paste dupa manuale de management depasite obtinute pe gratis + traduse prost), odata ce copilul incepe scoala, curricula scolara a copilului ii va explica copilului ce fel de sistem de guvernamant are tara lui si cum poate participa acest copil la guvernarea tarii, intai asa ca voluntar si la nivel de exercitiu in clasa, mai apoi prin alcatuire de campanii politice si clasa si in scoala pt a se alege in mod democratic reprezentantii elevilor pt discutii cu profesoratul, si alte decizii admnnistrative ale scolii care vor avea consecinte asupra elevilor, de ex permisiunea de a se utiliza Internetul in timpul lucrarilor de control, sau introducerea orelor de educatie sexuala fie separat de orele de dirigentie si de orele de religie, sau prin rotatie cu acestea, sau implementarea unui meniu cu mancare calitativa de lux si sanatoasa ecologica naturala la cantina scolii, (daca are cantina, sau macar corn de grane integrale nu de paine alba si lapte degresat nu integral la programul Cornul si Laptele).

      Ștergere
    3. Erata: voiam sa zic Min Educatiei, nu Sanatatii, (ramasesem cu instructiunile in legatura cu TV-ul care alea trebuiau sa fie pe site-ul Min Sanatatii, iar ce e dupa e pt site-ul Min Educatiei.

      Ștergere
    4. Dati si voi pt co-semnatura la Min Agriculturii ca sa nu iasa vorbe in legatura cu granele sau laptele, si la Min Cultelor ca sa nu se supere BOR, daca tot a venit vorba de orele de religie).

      Ștergere