miercuri, 18 iulie 2012

Cine vrea, poate

           Anul trecut guvernul francez a interzis balotarea paielor dupa seceris, din nu stiu ce motive. Taranii francezi s-au revoltat, sunt paiele lor, munca lor. S-au ales lideri, s-au adunat, au discutat, si-au balotat paiele, sub deviza sa vedem ce-o sa ne faca.

14 comentarii:

  1. Pentru ca in mai toate tarile , guvernele iau decizii fara sa fie analizat si impactul asupra celor carora se aplica deciziile.Protestul. rezistenta fata de masurile de multe ori idioate luate de politruci, reprezinta cu adevarat forta unui popor , forta de care poporul roman in ansamblul lui nu o are.Exista cativa romani care isi cunosc si isi apara drepturile, restul masa de manevra dar orgoliosi ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine ai zis, vai de capul lor, vulnerabili pana in maduva oaselor, dar mandri.

      Ștergere
  2. Cuvintele cheie fiind: "s-au adunat", "au discutat", "s-au ales lideri", "au actionat" (au balotat paiele).

    La noi este de neconceput asa ceva.

    Exemplul concret: cultivatorii de legume si fructe, care sunt fraieriti in ultimul hal de smenarii (intermediarii) care duc efectiv marfa in piete. Nu le convine, se plang ca pierd bani, dar nici nu fac nimic in privinta asta. Fiindca e mai comod asa, decat sa te implici, sa faci valuri, sa preiei si grijile altora.

    Cand ma intorceam de la Cluj, sambata, in Bistrita, am oprit pe marginea drumului la tarabele cu pepeni. Am gasit marfa si cu 0,8 RON/kg, in conditiile in care in pietele din Iasi pepenii sunt 2 RON/kg. Explicatia vanzatorului: foarte simplu, el era chiar cultivatorul. Vindea acolo, pe marginea drumului, fiindca nu mai avea loc in piata de interpusi.

    L-am intrebat de ce nu se aduna cu mai multi aflati in situatia lui si sa forteze lucrurile (daca nu altceva, macar sa impuna un pret mai mare catre intermediari). Sunt convins ca, pusi laolalta, toti pepenagii de pe marginea drumurilor bistritene ar face o piata in toata regula.

    Raspunsul: da' de ce sa-mi bat capul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate ca individul era fericit si multumit de cum ii merge treaba. Ca sa lupti pentru a rezolva o problema trebuie sa fi constient de existenta problemei.

      La noi nu misca chestile astea pentru ca, desi toata lumea e nemultumita, nimeni nu stie exact care sunt problemele. Exceptile sunt insa foarte evidente si de multe ori au avut succes.

      Vezi cazul Rosia Montana, oamenii au identificat problema, au discutat, s-au intalnit, au ales lideri si au facut valuri.

      Ștergere
    2. @Intuneric: taranul roman (producatorul) e condamnat. pt ca nu are timp, nu stie, nu are cu ce. daca statului nu-i pasa, taranul roman va ramane cu marfa lui pe margine drumului. mi se pare ff corect sa-si vanda marfa acolo, desi nu cred ca e legal.

      Ștergere
    3. @Nevi: problemele sunt facute, mentinute si protejate de stat.

      Ștergere
  3. Omul simplu vrea sa-si vanda marfa si sa nu piarda timpul prea mult.
    N-are el nici timp nici resurse si nici cunostintele necesare ca sa se intinda la tratative, negocieri si alte de-astea.
    Ne-am invatat sa ne multumim cu ce se scurge printre degete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu tinem de ce e al nostru. ne-au obisnuit sa ne ia totul. ca asa vor muschii lor.

      Ștergere
    2. Taranul roman si nu numai el , nu s-a putut desprinde de mentalitatea aia comunista, care probabil se va stinge peste 100 de ani, conform careia iti trebuie niste tatici care sa-ti rezlve problemele si cel mai bine sa stai cu capul plecat ca sa fii sigur ca nu-ti taie cineva scafarlia cu sabia.Urata, cretina, paguboasa mentalitate .taranul roman nu isi face calcule de rentabilizare, munceste mult si fara rost , traieste prost si nu se intreaba aproape niciodata de ce .Si daca se intreaba raspunsul lui e unuo care demonstreaza resemnarea totala in fata sortii.Nu are ce face, in mintea lui.Din pacate mentalitatea asta e valabila si la oras.Am vazut chiar personaje cu pretentii intelectuale care sugerau ca e mai bine sa taci decat sa-ti aperi drepturile .Vi se pare putin lucru?Mie mi se pare ingrozitor si in acelasi timp explica foarte clar situatia din prezent.

      Ștergere
  4. Sunt multi fara carte, sunt multi care nu au treaba si nu se implica...multi obisnuiti cu comunismul..

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. fara sa se vada la fata toti. au stiut ca toti vor face la fel. increderea din unitate.

      Ștergere
    2. Exact asta ne lipseste .Noi nu putem sa avem o unitate pentru ca ne macina numai ganduri obscure.Ce conteaza ca pierdem toti , important e sa nu lasam pe nimeni sa se dezvolte .Noi nu putem sa-i sustinem pe altii si sa le recunoastem meritele.Gena invidiei este mult prea puternica .Pana si in situatii fara nicio importanta romanii sunt divizati.Daca are cineva curiozitatea sa asiste la o sedinta de bloc o sa vada ca sunt 20 de oameni cu 20 de pareri , nu se pun de acord cu nimic ci doar fiecare incearca sa-i dea celuilalt peste picioare .Ne miram ca situatia e asa cum e in Romania?E consecinta lipsei noastre de unitate si de intelegere .In privinta educatiei exista o vorba care spune ca pana la 20 de ani poti sa dai vina pe altii ca nu esti educat, dupa 20 de ani e vina ta exclusiva .Poate ar fi bine sa stam mai mult pe ganduri .

      Ștergere