joi, 5 iulie 2012

Inainte si dupa Revolutie

            Imi amintesc Revolutia din 89. Stateam inchisi in casa, tata ma tinea in brate si ascultam la radio cum se trage. L-am intrebat pe tata de ce se trage si de ce fuge toata lumea. Mi-a raspuns ca se intampla asa pentru ca s-o ducem mai bine, sa prosperam, sa avem libertate si sa avem cu totii drepturi egale.
            Ei bine, tata, te-ai inselat atunci si m-ai inselat si pe mine. Ne-au prostit pe amandoi.
            Schimbari in bine au fost. S-a deschis cusca, unii au intrat, altii au iesit. Dar in baza democratiei s-au amestecat hotii cu judecatorii, de nu mai stii care-i unul si care-i celalalt. Macar atunci ne temeam de cineva.
           
            Un alt aspect, la Mircea V.

16 comentarii:

  1. Tie asa ti-a spus tatal tau ca se trage pt ca sa fie mai BINE + sa aiba lumea Drepturi Egale ? ZAU ! De cand trasul cu pusca in oameni a anuntat vreo stare de "mai bine" pe undeva vreodata ? Nici macar nu se stie inca daca protestul de tip pacifist are vreo sansa de asa ceva chiar peste tot in lume, (vezi India), desi, desigur, e MULT preferabil. Eu aveam deja 9 ani si stiam fara nici un dubiu ca se trage pt ca "asa e in diverse Revolutii de tip non-pacifist", plus ca unii oameni vor muri exact ca mieii total inocenti nevinovati, multi din ei chiar din greseala total neintentionata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin minte si acum noaptea respectiva din Bucuresti cand eu, trezindu-ma in mijlocul noptii asa din totala intamplare, chiar m-am gandit singur la chestia asta de mai sus, si chiar am transmis o scurta rugaciune sincera lui D-zeu ca, daca astfel de decese erau oricum inevitabile, macar cel mult sa nu decedeze astfel de inocenti in nr prea mare, si sa nu sufere prea multi oameni rani grave dureroase de arme de foc. Mie tata nu mi-a zis nimic in mod special despre De Ce, pt ca nici nu cred ca ma gandisem sa-l intreb asta, fiind fost trecut de varsta intrebarilor De Ce (cca 4 ani), dar tu erai, intr-adevar, cred, mai mic decat mine, cam pe la acea varsta. Mie si lui mama tata doar ne daduse in ziua precedenta, cea a cuvantarii de la balcon, telefon de la serviciu si ne-a transmis sa stam cuminti in casa si sa nu ne ducem la shopping in ziua respectiva, pt ca e prea mare aglomeratie pe strazi din cauza acelui speech important, la care fusesera chemati dis de dimineata asa de multi oameni de la serviciile lor din diverse sectoare, desi nu era o zi de sarbatoare nationala dedicata unor astfel de manifestatii si speech-uri mai comune, si tata se vaitase ca era gata gata sa intarzie si el la serviciul lui din cauza lor (tata fiind in general un om destul de constiincios cu prezenta si punctualitatea la serviciu, fie iarna, fie vara, si el nefiind fost invitat la acea manifestatie + cuvantare speciala, drept care ma gandesc ca probabil se nelinistise de lipsa sau incetineala troleibuzelor si autobuzelor obisnuite de pe traseul lui obisnuit). Ma rog, deja cred ca auzisem la Europa Libera niste impuscaturi pe la Timisoara + se vehiculasera niste cifre de cca 10 000 sau 70 000 de persoane decedate, (nu mai tin minte exact), care era oricum asa de nivel de gogorita, incat si-a dat toata lumea seama ca se va intampla ceva...zau, daca pana si dl Atanasie Stanculescu si-a luat zi de concediu medical cu piciorul in ghips...

      Cred ca daca as fi fost mai mic si l-as fi intrebat eu pe tata o intrebare gen De Ce, probabil mi-ar fi raspuns ceva de gen cum mi-ar fi raspuns la o intrebare de tip De Ce exista 4 anotimpuri, "vai, zau, ce intrebari grele imi pui tu, mai rau ca la scoala ! De unde sa stiu eu De Ce ? Asa s-a apucat din batrani, asa e de cand lumea, etc"

      Ștergere
    2. erata: ...macar cel putin sa nu decedeze...(nu "cel mult"...cred, nu stiu, zau, m-am emotionat, si nu imi mai merge gramatica prea bine)

      Ștergere
    3. Revin pt ca m-am simtit vinovat ca s-ar putea intelege cumva gresit din comentariul meu ca eu as fi dorit sa zic ca tatal meu e mai misto decat tatal tau (mai bun, mai destept, mai tare, etc). De fapt, am evaluat situatia mai aprofundat si pot sa declar opinia mea ca probabil ca tatal tau merita nota la morala mai mare decat tatal meu, pt ca, desi nu a raspuns prea corect intrebarii tale de De ce ?, totusi s-a straduit sa iti raspunda pe larg, si a fost si constiincios sa iti explice pe larg, incercand sa iti ofere si suportul moral adecvat necesar acelei varste fragede, in sensul de a nu te lasa sa te sperii aiurea cum ca lumea din jur ar fi un loc posibil periculos sau plin de prea multi oameni cam dezorganizati sau pesimisti, in schimb ce pe tatal meu il stiu eu ca uneori trisa la diverse teste, si ori se prefacea ca nu stia, sau ma lasa pe mine sa cred ca el e un elev mai slab decat era intr-adevar, (inclusiv la orele de intreceri sportive), ca sa ma lase si pe mine sa cred din cand in cand ca nu eram chiar asa de mediocru la scoala cum eram de fapt in realitate, iar alteori dadea "rasol" si nu raspundea in fraze complete, si uneori chiar se cam vaita cand il puneam eu la diverse teste sau ii dadeam intrebari, deci era mai putin constiincios decat tatal tau la orele de scoala, (desi la serviciu era constiincios, si chiar tinea ff mult sa imi ofere un role model ca sa imi indeplinesc si eu indatoririle mele de la acea vreme, de ex sa dorm dupa amiaza). In plus, daca as fi fost si eu mai mic, precis ca mi-ar fi raspuns si el ceva de gen "nu te speria", dar nu ar fi completat acea propozitie in sensul in care a completat-o tatal tau fata de tine, si nu neaparat pt ca raspunsul nu era cel corect, dar pt ca stia ca eu personal nici la 4 si nici macar la 9 ani nu as fi fost in stare sa inteleg o propozitie asa de complicata si el era obisnuit sa ma educe moral, inclusiv patriotic, mai mult prin exemplu practic decat prin cuvinte, ca stia ca mie cuvintele de obicei imi intra pe o ureche si imi ies pe alta. Deci la iubire si competenta parinteasca generala adecvata varstei sunt sigur ca si tatal meu si tatal tau obtin note maxime egale, dar la constiinciozitate legata de scoala si educatie asa in particular, cred ca tatal tau ia nota mai mare la purtare consistent constiincioasa decat tatal meu...pana si mama a zis ca tata e cam lenes uneori si lipsit de constiinciozitate educativa mai ales pe domeniile mai creative, de ex interior design si renovare, sau shopping, pluys ca a zis ca el nu ar fi fost un bun educator profesionist, si noroc ca nu s-a facut profesor.

      Ștergere
    4. cred ca nici ei nu stiau exact ce se intampla.
      si ai dreptate, cel mai mare dezastru e ca au murit oameni nevinovati

      Ștergere
  2. Totusi, au murit oameni atunci! Asta e si mai trist.
    Cred ca solutia provine din istorie: ar trebui sa procedam precum Alexandru Macedon cu nodul Gordian. Nu vom fi in stare sa descalcim niciodata itele politicii romanesti. De asta sustin neprezentarea masiva la vot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tara fictiva Romanicaca are o populatie de 100 de indivizi de rand si 99 de politicieni, care tocmai au pus-o de niste alegeri.

      Daca toti cei 100 de indivizi de rand ar sta acasa si nu s-ar prezenta la vot, politicienii ar vedea in asta o dovada de ignoranta. In lipsa unei exprimari clare a poporului, vor ramane tot ei in functie, in baza unui acord tacit.

      Daca, insa, toti cei 100 de indivizi s-ar prezenta la urne si nu ar vota cu niciunul dintre cei 99 de politicieni, atunci asta ar fi un mesaj clar CA CAndidatii nu reprezinta vointa poporului.

      Stiu, exemplul nu este fool-proof, dar ideea e clara: neprezentarea masiva nu este o solutie.

      Ștergere
    2. prezenta sau neprezenta la vot e cam acelasi lucru. rezultatul ar fi acelasi, vreau sa spun. ei trebuie sa stie clar ca nu vrem sa-i votam pe ei. vrem sa votam, dar nu pe ei. si nici pe neamurile lor.

      Ștergere
  3. Nu stiu daca neprezentarea masiva la vot ar fi solutie din moemnt ce legea electorala le lasa posibilitatea sa se aleaga si intre ei.Pp ca nu ne ducem niciunul la vot dar se duc familiile si acolitii lor(si astia se duc ) ei pot bine merci sa-si ocupe functiile .Din moment ce nu exista o conditie de prezentabilitate , nu stiu daca ar fi o solutie .Dar sa nu mai fim ploconitori, indiferenti, cu capetele plecate, lasi, individualisti-asta da, putem si reprezinta cu adevarat o solutie.Cand vom realiza ca daca unui singur om i se incalca drepturile, e necesar sa reactionham toti pentru ca ne va veni fiecaruia randul , atunci poate ca incepem sa intelegem cate ceva si vom avea si putere .In caz contrar nu o sa facem decat sa trecem din a ne plange noua de mila la a plange de mila copiilor nostri .Am mai spus, eu nu am copii dar sunt foarte mirata de nepasarea celor care au.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. nu, cu parul faci ordine. dupa ce ai facut ordine, faci si democratie. sal altfel, cu parul faci ordine in democratie.

      Ștergere
  5. boh ...
    nu as fi chiar atit de abrupt in judecarea momentului 89. Dar ceva clar nu a mers bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. spune-mi unde vezi tu „panta”.
      nu judec 89, nu am dreptul, nu am participat.

      Ștergere
  6. Toti am fost pacaliti. Lacomia unora care au vandut totul pe nimic ne-a adus aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e clar. problema se pune daca cei care au murit la revolutie au murit doar pt unii, sau pt tot poporul

      Ștergere