sâmbătă, 10 martie 2012

Joc simplu de week-end

           Propun un joc de gradinita, asa, ca pentru week-end. Ca suntem obositi.
           Au trecut peste doua luni din an. Va invit sa raspundeti, fiecare in dreptul lui, la intrebarea Tu ce ai facut anul acesta pentru Romania?
           Doar ca sa vedem in ce directie ne indreptam. Pentru ca Romania e dezastru si fiecare umar pus, sau idee, e bine-venita.
           

18 comentarii:

  1. Parerea mea e ca la un joc din acesta simplu primul care ar fi trebuit sa raspunda esti tu. Eu mi-am platit lunar taxele si impozitele, tu ce ai facut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai facut bine. desi raportul acesta cetatean/stat e cam dezechilibrat. prea mult dai tu ca cetatean si prea putin iti da statul.
      eu nu am plusat banii la stat. ale varianta directa. am impartit niste pachete unor copii saraci, am ajutat niste vecini sa-si plateasca ratele, am explicat in Austria ca merita sa vina sa vada Apusenii, am trimis clipuri in Franta si in Italia cu Transfagarasanul si Transalpina. m-am luat la cearta cu un sofer care aruncase o punga cu gunoaie pe marginea drumului.
      cred insa ca cel mai important e ca incerc sa explic oamenilor ca sunt puternici si nu trebuie sa se mai lase „pacaliti” de oricine, ca au drepturi, ca pot refuza, ca se pot opune, ca trebuie sa aibe pretentii si standarde

      Ștergere
  2. Eu am facut partie pe trotuarul din fata blocului cu toate ca trebuia sa fi stat linistit ...Mi-am deranjat coxartroza ! Impozitele inca nu ma grabesc cu ele . Astept sa creasca salariile si pensiile ! Si sa micsoreze TVA -ul la 2 % . Apoi ...ma mai gandesc ! Deviza mea este : "Da-mi , ca sa am de unde sa-ti dau !" Si te fac din stat minimal , unul maximal ! :) )))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai o deviza buna, logica, fezabila. daca ai facut singur partie pe trotuar, ai gresit. trebuia sa-ti scoti vecinii, sa lucrati impreuna, sa discutati...

      Ștergere
  3. Eu personal am oferit o GRAMADA de diverse informatii si reclame la nivelul la care sunt eu in stare, insa dupa oarecare deliberare etica re daca asa ceva e util macar si unui om, si mi-am zis, in concluzie ca este posibil sa-mi fie util macar mie, daca altora nu), tuturor consumatorilor de lb romana de pe Internet, chiar fara nici o deosebire sau vreo discriminare in legatura cu cetatenia lor, locul lor de rezidenta, etnicitate, varsta, sex, profesie, inclinatie politica, orientare sexuala, gusturi artistice, nivel de scolarizare, etc.

    Totodata, am comunicat public o rezolutie de anul nou 2012 ca pana la sfarsitul acestui an sa incerc sa estimez si sa comunic cam cu cati bani am pagubit eu personal buzunarul contribuabililor de origine romana care au contribuit in mod real la economia Romaniei intre anii 1980-2010, (atat prin impozite cat si prin alte contributii la nivel national general), alaturi si de contribuabilii altor state pagubiti de mine personal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Chiar doresc sa precizez ca cuvantul "discriminare" poate avea 2 sensuri, unul cel negativ mai larg cunoscut, si altul pozitiv, in sens de cernere de sita a informatiilor posibil utile sau pertinente de a fi retinute sau transmise. Eu personal nu am discriminat in nici unul din aceste sensuri ale acestui cuvant, am oferit in continuu INFORMATII si RECLAME cu gramada ! INSA nu am facut-o ca fiind vreun initiator sau colaborator al vreunui atac/bombardament informational sau dezinformativ voit malevolent nociv fata de cineva anume, sau pozitiv pt cine stie ce oculta internationala, ci chiar am facut-o asa ca mi-a venit mie sa o fac, la nivel total voluntar, si dupa deliberarea etica de mai sus.

      Ștergere
  4. Bineinteles, acum ca mi-am dat seama ca am actionat in mod autentic jurnalistic, chiar si amator, chiar si voluntar, trebuie acum sa ma ingrijorez despre respectarea unui nivel de etica profesionala mai inalta decat o simpla etica personala, ba chiar mi-am asumat anumite responsabilitati legale facand acest lucru, repet, chiar si ca amator, chiar si ca voluntar. Prin urmare, desi eu personal nu am facut-o inca, recomand sincer tuturor celor care recunosc ca e posibil sa fi facut si ei asa ceva ca mine, sa citeasca intreaga legislatie pertinenta jurnalistilor si ownerilor de jurnale atat pe Romania, cat si pe international, cat si codurile de etica profesionala pertinente celor ce lucreaza in mass-media internationala. Am sa dau un search sa vad cat am de studiat si revin cu linkuri ca sa stie si altii ce trebuie sa citeasca inainte de a se angaja in diverse activitati de voluntariat in public, nu numai la nivel de jurnalism, dar si de alte activitati de voluntariat si chiar teoretic posibil activism social.

    Eu nu cred ca trebuie sa minimizam importanta acestor lucruri, eu NU cred ca activitatea de voluntariat, inclusiv in comunicare pe Internet, este ceva de nivel asemanator cu cel al libertatii de expresie artistica a fiecarui om, (care e, desigur, mult mai larg), si recomand tuturor sa petreaca cat timp e necesar pt studiatul acestor coduri de legi si etica profesionale inainte sa mai ridice vreo lopata de a curata vreo partie de zapada de undeva, sau de a mai scrie vreun cuvant pe Internet pe vreun blog !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, asa ceva nu poate ramane decat la nivel de recomandare, ca eu nu sunt la nivel de administrator-executive de Internet, dar nu stiu daca cineva anume ocupa in acest moment pozitia sefului comisiei de etica a Internetului, si chiar doresc sa recomand sa se numeasca un om sau o echipa de oameni cat mai curand in aceast fel de functie, (iar la nivel de cartier, de stabilit comisii de etica pt activitati de voluntariat de cartier), pt ca sa am si eu cui sa-i cer parerea daca am vreo dilema personal re daca sa scriu ceva anume sau nu, si chiar daca sa scriu despre ceva anume intr-un anumit fel sau nu, ca nu cumva sa incalc vreo lege pe care tot eu nu o stiu pt ca tot eu nu mi-am facut datoria sa o asimilez, deoarece necunoasterea unei legi NU e niciodata considerata vreo circumstanta atenuanta pt cel care o incalaca si e apoi tras la raspundere.

      Ștergere
    2. tu faci treaba buna prin faptul ca iti consumi timpul cu romanii tai. am invatat multe din comentariile tale, m-ai facut curios de multe ori si am devenit mai destept
      un alt punct bun e obiectivitatea ta. albul e alb si negrul e negru.

      Ștergere
    3. Doar doream sa remarc ca eu impart lucrurile in alb si gri, (nu in alb si negru), pt ca am citit de pe wikipedia ca albul reprezinta combinatia de culori care contine cel mai putin nuanta gri, deci "opusul" albului e gri-ul.

      Habar nu am de unde a aparut acea confuzie re negru (ca ala nu are absolut nimic de a face cu culorile)...o fi tot o chestie de nivel de zvon din asta perpetuat prin mass-media subcompetenta a anumitor tari care nu au auzit de descoperirile despre optica ale sec XVII, sau o proveni de la serviciile de dezinformare asiatice alea cu Yin si Yang-ul alb si negru.

      Ștergere
  5. Link bibliografic de baza: http://en.wikipedia.org/wiki/Journalism_ethics_and_standards

    Salut cu voiosie alaturarea cuvantului STANDARD cu cuvantul ETICA, ca ma tot baraie Mircea Vladut ca etica e relativa, si ca standardizarea nu e mereu buna, si stiu ca e posibil sa aiba si el dreptate pe undeva asa mai pe departe, dar totusi cand da tavalugul legilor internationale peste tine, si Justitia functioneaza in halul in care functioneaza in Romania, cine mai are timp sa faca dreptati individuale chiar asa individual la toti. (La nivel de mici chestii de familie sau cartier, o fi total OK sa se discute politic la carciuma din colt despre aceste fel de dreptati, dar NU cand e vorba de Schengen, Internet, etc. De altfel poate ar ajuta acele comisii de etica de cartier despre care vorbeam mai sus ca sa ii faca dreptate si lui Mircea Vladut, plus, desigur, intotdeauna exista si un Ombudsman pe undeva, sper ca acum, macar in 2012, fiecare primarie din Romania are un Ombudsman local. Daca nu are, ii sugerez lui Mircea Vladut sa se implice sa activeze politic in acest sens, pt ca are talent real de a o face...dar, ca de obicei, eu ma pierd in micromanagement, si recomandari catre altii re chestii care nu ma privesc, la fel cum ma tot rog de dl Basescu sa o trimita odata pe d-na Udrea ambasador la Washington DC ca sa nu piarda si acest tren politic favorabil + ceelelte recomandari pe Guvern si MAE pe care le-am mai oferit eu in trecut cu adevarat generozitate, fara sa trebuiasca sa ma roage nimeni in mod special sa depun acest fel de efort.)

    (pagina in lb franceza de wikipedia e ramasa rau de tot in urma, dar e buna si aia re istoria eticii jurnalismului si rezolutia nr 1003 din 1993 a Consiliului Europei re deontologia jurnalistilor)

    Este buna, la nivel orientativ, si pagina de reguli de etica a mass-mediei (presa, TV) suedeza, care include printre altele si oferirea dreptului la replica, de ex critici pe vreun politician anume, trebuie ca si el sa aiba oportunitatea cat si competenta de a raspunde la acea critica (desigur fie direct la tine pe blogul posibil criticant, fie indirect prin blogul sau blogurile, ziarele si TV-ul, care il sustin pe el)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Repet, ca am impresia ca e IMPORTANT, un politician eventual criticat trebuie sa aiba atat Oportunitatea cat si Competenta (capacitatea) de a isi exercita dreptul la replica fata de un jurnalist eventual criticant. De aici decurge ca oamenii trebuie sa STIE cum se evalueaza Capacitatea/Competenta altui om. Acest lucru e FF COMPLICAT si e de nivel EXPERT. De unde sa stiu eu care e Capacitatea sau Competenta reala a d-lui Basescu, de exemplu, ca doar nu am citit vreo expertiza a cuiva despre asa ceva. UNDE e raportul de sanatate anual al Presedintelui ? Contine el informatii posibil utile pt a putea evalua acea Capacitate/Competenta macar asa la nivel orientativ ?

      Bine, si daca nu replica direct dl Basescu, va replica serviciul dansului de PR. De UNDE sa stiu eu care e Capacitatea/Competenta acelui serviciu de PR ? (Mai ales cand vad ce SUBCOMPETENTA crasa de PR exista chiar la nivel de Institutii considerate si chiar declarate vital important nationale cum ar fi Institutul Cultural Roman, sau chiar re campaniile alea de reclame pt turism Romania.)

      Ștergere
    2. Nici nu mai vorbesc de nivelul de etica de Reclame/PR, ca eu daca mentionez pe blog la mine NUMELE d-lui Basescu, chiar si in mod critic, stiu totodata ca "there is no such thing as bad publicity", asa ca pana la urma acest fel de critica nu numai ca s-ar putea sa fie necuvenita la nivel etic, dar e mai realist ca ea sa nici nu fie macar eficienta la ceva anume, ba chiar sa aiba efectul OPUS celui presupus scontat initial !

      Eu prin urmare chiar am preferat sa ma preocup mai mult de popularizarea unor CUVINTE de tip substantiv comun decat propriu in lb romana in diverse comentarii, (desi asta nu insemna ca nu folosesc din cand in cand si substantive proprii, dar nu le caut pe acestea din urma cu lumanarea, cel putin nu pana nu ma lamuresc cum e cu legile si cu etica pertinenta a scrierii numelui unor persoane pe net.) Cel mai bine, m-am gandit, daca simt eu nevoia de a critica ceva, e sa scriu despre persoane deja decedate, ca de ex critica literara
      despre autori de mult apusi ! Chiar as recomanda celor care sunt chiar ff indarjiti de a scrie critic cat mai spiruitual, sa se ocupe de inceputul demistificarii si clarificarii mai concret utile a unor foste reale ZVONURI despre diverse persoane decedate mai larg faimos cunoscute in lb romana, e total OK, cred eu, sa iti incasuneze pe Vlad Tepes, de exemplu, desi ar fi totusi bine sa poti veni cu ceva referinte sau argumente daca iti vine sa scrii ceva ff controversial sau absurd despre el, ca de ex ar fi fost gay, sau daca esti chiar ff suparat pe Vlad Tepes sau pe cine stie ce alt echivalent de-al lui pe care ai impresia ca il vezi pe undeva azi, sau in general esti suparat din cauza a orice, si doresti sa iti eliberezi acest sentiment neplacut prin facut umor despre gay sau Vlad Tepes, (cf functia principala concreta a umorului in afara de functia sa de activism politic), deoarece umorul NU reiese ff clar in scris pe net, decat daca ai real talent de a scrie umoristic, (ceea ce ESTE un talent destul de rar), ar fi poate bine sa pui un logo in capul blogului pe care sa scrie UMOR.

      Ștergere
    3. critica nu mai functioneaza in Ro. nici sesizarile nu au ecou. capacitatile si competentele sunt ingropate sub straturi de interese.

      Ștergere
  6. Eu, desigur, pt ca am activat atata vreme ca jurnalist la nivel total amator si total voluntar si fara a cere nici sfatul nimanui, si fara nici macar a citi despre vreo legislatie pertinenta sau tehnica posibil utila in exprimatul prin cuvinte in scris, acum ma simt (in mod desigur total ERONAT FACTUAL, deci perceptual distorsionat si total Neadevarat), si competent capabil re a tine conferinte despre jurnalism tuturor ! Nu stiu cat din asta e o caracteristica personala a mea, sau poate fi o caracteristica a jurnalistilor amatori sau scriitorilor publici veleitari in general ! La mine e si pt ca intr-adevar chiar am dormit si la diverse Holiday Inn Express, care se stie, cf reclamelor, ca te ajuta sa devii mai capabil pe tot felul de domenii de expertiza:

    http://www.youtube.com/watch?v=8dOHEw8izno

    RăspundețiȘtergere
  7. dar ROMANIA ce a facut pentru noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. punct pe I, plus un mare semn de intrebare. aici depinde de atitudinea fiecaruia. de ex eu fac pentru cel de langa mine. pentru stat mai putin. de fapt chiar incerc sa fentez impozitele si taxele.
      intrebarea ta e indreptatita. mai trebuie putin curaj sa spui asta sub un nume real si pasul inainte e facut

      Ștergere
    2. Romania in sine ca tara nu stiu daca putea face ceva pt mine, insa absolut toti contribuabilii ei (fie prin impozite, fie in natura, sau in alt fel) mie personal mi-au dat sume uriase din buzunarele lor intre 1980-2010, cu care efectiv habar nu am ce-am facut in afara poate de risipit pe tigari, reviste cu poze straine, turism, si diverse activitati din astea care habar nu am la ce au folosit in afara de sa ma ajute pe mine sa imi treaca timpul mai placut. (La mine e si mai rau, ca nu numai Romania a contribuit, dupa cum am spus si inainte...cred ca am sa folosesc vacanta de 5 zile libere pe care o am de Paste ca sa fac acele estimari de ce sume uriase s-au cheltuit din banii bugetari ai unei intregi generatii de oameni onesti si muncitori numai pt mine de cand m-am nascut...dupa cum ziceam, Imelda Marcos e mic copil fata de mine, pt ca eu am muls contribuabilii acestor tari pagubite de mine in mod aproape sigur cu mai multi bani decat ar fi costat numai 300 de perechi de pantofi, chiar si din aia de designer.)

      Ștergere