marți, 20 martie 2012

Focuri de primavara

            Anul trecut au ars multe hectare de padure din cauza plictisitilor care dau foc ierbii de pe campuri. Anul acesta la fel si e doar inceputul. Anii trecuti la fel.
            Interventiile pompierilor costa. Padurile costa. Viata celor intoxicati cu fum costa.
            Revenim la piromani. Cat de idiot trebuie sa fii ca sa aprinzi un camp din apropierea padurilor, mai ales in conditii de vant? Doar sa fie iarba verde. Omul pune chibritul, merge acasa si doarme linistit. Si ce daca arde satul sau padurea?
            Cica autoritatile nu pot gasi vinovatii. Cat de complicat sa fie sa descoperi proprietarul campului ars?

4 comentarii:

  1. In Norvegia omul cel mai influent local, mai tare decat primarul, mai tare decat seful de partid de la judet, decat oricine, este Seful Pompierilor...si are adesea si turn din ala din secolul XVII...numai ca in zilele noastre pe la 2 dimineata nu ne striga nimeni din turn "totul e bine, dormiti linistiti", dar se dau in schimb la TV stiri educative despre oameni locali neatenti care au uitat cate o tigaie pe foc sau cine stie cum au contribuit la iscarea vreunui incendiu, si apoi se arata vitejia pompierilor care au reusit sa stinga acel incendiu. Daca ar fi dupa stirile astea ai crede ca Norvegia rurala si suburbana e in flacari incontinuu de vreo 400 de ani incoace, dar zau daca am auzit eu vreodata vreo sirena de vreo masina de pompieri in 1 an jumate de cand sunt aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai unde mai ard asa satele si padurile, in fiecare primavara, ca si in Ro? in evul mediu poate.
      nu vreau sa fiu rau, dar mi-e scarba de cei care intretin prostia si apoi se plang ca ”ne-am ars”.

      in Franta nu ai voie sa faci foc in aer liber incapand din februarie pana in noiembrie. amenzile sunt enorme. prin foc ma refer la orice mica flacara. in Austria la fel. daca ai aruncat tigara si te-a vazut cineva, e de rau.
      .

      Ștergere
  2. Tampenia asta cu nu pot gasi vinovatul e general valabila .Bine, sigur nici nu poti lua de gat proprietarul caci daca nu el a dat foc?Iti dai seama ce ar mai iesi daca vreun nebun din vreun sat(si sunt multi sua cel tpuin eu am vazut multi prin satele minunate ale Romaniei) vrea sa-ti faca una buan si iti da foc campului.Sigur ca prima conditie ar fi ca omul sa devina constient de ce e in jurul lui si asta se face numai cu carte .Toate duc pana la urma la educatie sau lipsa ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt oameni in toata firea, adulti, poate chiar batrani. si totusi nu stiu ca focul arde...

      Ștergere