marți, 27 martie 2012

Clujul, exemplu rau de prioritati

            Parcul Mare din Cluj e din nou in santier. Mare santier. Abia s-a risipit norul de praf de la constructia stadionului. Dupa cum ne-am obisnuit, incepem cu sfarsitul.
            De ce parc si nu parcari, de ce stadion si nu spital? De ce nu gradinite, scoli, drumuri trasate, indicatoare, cosuri de gunoi, benzi pentru biciclete, putin turism? De ce e parcul si stadionul o prioritate, cand jumate din clujeni stau in cumpana sa se arunce sau nu in Somes, ca nu au job, dar au copii de crescut si datorii la banci si la neamuri? Iesi in parc dupa ce ti-ai facut norma pe ziua respectiva, te plimbi cand stii ca maine ai de unde aduce paine acasa, mergi la meci cand stii ca ai unde merge de urgenta, daca iei un scaun in cap.
            Cati oameni poti angaja in parc sau pe stadion?
           

20 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu uita ca romanului ii place sa stea ;) deci e un lucru bun

      Ștergere
    2. @lavi: e un lucru bun, dar la timpul sau. parcul exista, trebuia doar curatat si arata super.

      Ștergere
    3. @suflet de curva: intai manca, apoi distractia. asa ar fi normal.

      Ștergere
  2. Sa inteleg ca esti din Cluj?
    Daca ai mai rasfoit blogul meu, atunci stii ca drumurile la Cluj au devenit o rutina pentru mine (ultimul a fost acum, in martie, pe 14).
    Poate ne intalnim la o bere data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu consum alcool, dar sunt cafengiu, cu mare placere si bucuros as sta pe o terasa. data viitoare da un semn (mail), sa facem si noi, blogerii astia mai mici, intalniri :)

      Ștergere
  3. Si la noi au nceput astia sa arunce cu banii pe fereastra . Fereastra asta inseamna afara pentru noi si inauntru , in buzunarele proprii pentru ei . In sectorul 3 , Negoita binevoieste sa inlocuiasca covorul asfaltic din jurul parcului IOR . Nu conteaza ca anul trecut l-a mai inlocuit o data... Daca a iesit din garantie ...este absolut normal sa apara unul nou , cu garantie proaspata . Alaturi, linia de tramvai asteapta sa vina sinele . De unde ? Din SUA , ca la noi metalurgia a sucombat , vezi bine ! :) ))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai daca sunt din SUA sinele de tramvai, sa vezi ce organizata va fi circulatia...

      Ștergere
  4. Pe blogul lui Mircea Vladut, sub postul Preocupari profesionale, s-a ridicat recent intrebarea despre perioada istorica a orasului Cluj-Napoca-Klausenburg-Kolozsvar din decada anilor '80 re daca se gaseau de vazare in magazinele vremii (sau pe piata neagra) atat masinute de jucarie mai calitative pt copii, fie teleghidate fie de tip Matchbox (de productie domestica sau internationala, fie si din zonele de manufactura si comert EEA/NATO fie zonele productive ale fostului Comecom/Pact de la Varsovia, sau partenerii lor externi oficiali si neoficiali, sau chiar din stocuri din decadele anterioare), cat si radiouri. Eu, la vremea respectiva am verificat personal zonele de-a lungul axei est-vest Baile Herculane-Craiova-Caracal-Bucuresti-Constanta, si nord-sud pe Varna-Constanta si pe Bucuresti-Brasov (desi nu am verificat vama Giurgiu-Ruse) si am mai verificat si vama Arad-Nadlac plus o portiune din regiunea Banat (desi nu si Timisoara, mai mult prin Valea Jiului), si pot sa zic ca in tot sudul tarii se gaseau atat masinute cat si radiouri accesibile populatiei generale. Mircea Vladut zice ca in Moldova era asa o saracie de nu erau nici masinute nici radiousri si copiii trebuiau sa-si petreaca timpul destinat jocului construindu-si radiouri in casa, ca pe vremea razboiului al 2-lea mondial (cf bunicul meu). Macar de ar fi ascultat si ei cu aceste radiouri Vocea Americii (desi nu stiu daca batea pana in Moldova), ca vad ca nu se prea vede, (si nu numai la Mircea Vladut). Dar eram curios care era situatia din NV tarii de pe langa Cluj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu din anii 80 nu tin minte decat mingea de 35. plus un casetofon cu beculete in jurul difuzoarelor, adus de tata de prin Iugoslavia, pe care-l tineam ascuns si-l ascultam la volum redus.

      Ștergere
  5. Amenajarea parcurilor (din bani publici) din timpul guvernarii PDL mi se pare acelasi lucru precum constructia de sali de sport din timpul guvernarii PSD. Probabil ca fiecare partid are "preferintele" lui, adica, mai aproape de adevar "firmele preferate". Scopul acestor investitii are mult mai putina legatura cu intentia de a face un oras frumos, cat are de a face cu dorinta de a cheltui (transfera) bani publici spre anumite firme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. totul e atat de trasparent si totusi astfel de actiuni se deruleaza fara nici o sesizare. imi amintesc cum Funar, primarul ala ce vroia sa spanzure toti ungurii si care vopsise bancile si tomberoanele din Cluj in rosu, galben si albastru, comandase pavaje si trandafiri la un pret de 10 ori mai mare pentru Parcul Central. cine a executat lucrarea? fiul dansului, care-si facuse peste noapte o firma. s-a stiut, dar nimeni nu a facut niciodata nimic.

      Ștergere
    2. Am inteles, in sfarsit, care e explicatia faptului ca nimeni nu face nimic. Pai cine sa faca? Tu, Raul, care esti un individ din atatea milioane? Eu, Mircea, un alt individ din aceleasi milioane? Tu singur nu poti, eu singur nu pot, el singur nu poate. De ce? Pentru ca nu suntem impreuna pentru a face ceva, pentru a actiona. Ne lipseste ORGANIZAREA. Asa cum le-a lipsit si daco-romanilor. Ne lipseste unitatea. Fara unitate nu putem face nimic. Traim in aceeasi tara, dar suntem separati. Nu exista o forta careia sa ne alaturam, nu exista un centru la care sa aderam. Nu exista nimeni care sa ne uneasca, sa ne organizeze. Cei care tipa ca vor sa faca ceva sunt tot EI. Tara este impartita intre EI. Cand fura unii, cand fura ceilalti. Asta in numele poporului si al anticoruptiei. EI sunt precum navalitorii straini. Noi, daca nu suntem organizati, procedam la fel ca daco-romanii: ne retragem in paduri si asteptam sa treaca valul. Insa valul acesta se pare ca nu mai trece. S-au instalat prea bine. Inainte, un popor migrator ce se stabilea la noi era alungat de alt popor migrator. Azi - toate popoarele migratoare s-au unit si ne-au impartit. Se pare ca nu mai putem spera in venirea slavilor care sa alunge gotii, asa cum am sperat in venirea americanilor ca sa-i alunge pe rusi. Tactica aceasta nu mai este functionala, caci slavii si gotii s-au unit impotriva noastra. Singura solutie e sa iesim din padurile in care ne-am ascuns si sa ne organizam. Insa e foarte greu sa lupti impotriva stapanirii, care e foarte organizata.

      Ștergere
    3. Lacul din picaturi se-aduna , Mircea .
      Eu singur , tu singur , Raul singur , noi astia insinguratii putem sa ne unim fortele si sa fim un curent de cinste , munca si entuziasm si sa atragem dupa noi pe altii ca noi . Nu vreau sa fac nu stiu ce chemare la "arme" dar cred ca este posibila schimbarea in bine ! Cu oameni care nu vor altceva decat binele general si nu pe-al lor , personal .

      Ștergere
    4. @Mircea V: eu sunt f afectat de ceea ce se intampla. daca vad ca ceva nu e la locul potrivit, daca vad ca cineva distruge sau ignora, innebunesc. sunt in stare sa ma iau de gat cu cei multi si prosti, opresc masina si ma iau la cearta. dar degeaba. sunt prea multi si eu prea mic. niciodata nu s-a oprit nimeni sa-mi ia apararea, nu m-a sustinut nimeni, ba inca trecatorii se uitau chioras.
      sa nu mergem mai departe decat aici, pe bloguri. suntem foarte putini pe aceeasi lungime de unda. fluxul de cititori e pe site-urile de moda, de gadgeturi. eu concluzionez ca oamenilor le place in mizerie. pentru ca oamenii nu se schimba atunci cand le place asa cum sunt.

      Ștergere
    5. @Radu: pe cuvantul meu ca, daca as sti ca maine cineva imi urmeaza exemplul, m-as imbraca in salopeta si as face munca voluntara de curatenie in centrul Clujului.

      Ștergere
  6. Nu stiu de ce dar simt ca iar e vina mea pt ca e gunoi si se afla animale moarte focare de infectie in locuri pe unde se joaca copii. Daca nu ma lasam de ASE, azi eram functionar la Primarie, asa cum visa mama pt mine ca macar de-atata o sa fiu in stare sa ajung, si imediat trimiteam Inspectorul de Mediu, (amantul meu, pt ca daca ramaneam in Romania eu numai de unul din asta care are puterea sa faca controale si sa dea amenzi ma indragosteam pana la urma...din motive de personalitate desigur), sa dea amenda forurilor raspunzatoare de Igiena Publica, si scriam si o nota informativa la Judeteana (daca mai exista, sau cine o fi acolo la minister re Cluj), dandu-l in gat si pe Directorul responsabil cu lucrurile astea de la Primarie...desi deja prevad ca atunci, drept consecinta, fiul Primarului impreuna cu fiul Directorului respectiv de la Primarie, plus eventual gasca de la Mediu, incepeau o Revolutie strigand "Jos brutalitatea inspectorilor corupti si a acolitilor lor informatori din sanul Primariei ! Jos cei ce vor sa impiedice democratia din Romania !", plus pe urma se isca razboi de dosare pe bloguri intre cei cu dosarul Primarului si al fiului sau si cei cu dosarul Inspectorului si al amantului sau (in cazul asta, sper, inca eu...zic sper pt ca daca se ajungea la chestii din astea, precis Inspectorul respctiv se facea ca nu ma cunoaste si eu iarasi ajungeam dezamagit in dragoste...deci pana la urma eu tot plecam si gunoiul si oaia moarta tot acolo ramaneau.) Pana la urma vad ca nu am de ce sa ma simt vinovat pt ca soarta tuturor este chiar pecetluita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Urgent (pana nu e prea tarziu): sa nu cumva sa se apuce cineva sa faca pe eroul ca sa atinga el cu mainile lui goale asa la nivel de amator un animal mort care zace in strada, fie el si oaie. Asa ceva e numai de nivel expert si trebuie echipament corespunzator. Trebuie anuntat forul corespunzator care se ocupa cu ridicarea animalelor moarte de pe strazi (habar nu am, dar sper ca persoana care raspunde la telefoane la Primarie sa stie sa indrume pe cine ar pune aceasta intrebare, sau macar sa scrie pe site-ul de Internet al pPrimariei ce se poate face in asemenea cazuri, acum ca au inceput sa fie semnalate in mass-media.)

      Ștergere
    2. Ma faci sa rad... care primarie, care for? care mass-media?

      Ștergere