marți, 22 martie 2011

Cine ne decide soarta

         Ca romanii au talent, am inteles. Ca au valoare, am inteles si asta. Stiu si ca romanul e cel mai descurcaret pamantean. Si atunci de ce suntem inca legati (la ochi)? De ce nu reusim sa inaintam? Cand altii sunt trecuti cu mult de jumatatea cursei, noi nu am plecat inca de la start.
         Am cunoscut recent doi oameni, doi romani, doi colegi de blogosfera, care pentru mine sunt un exemplu.  Prin atitudinea lor. Eu gandesc asa: unul din marile motive ce mentin Romania in coma sunt politicienii. De la cei de la putere pana la cei de umplutura. Acesti doi oameni lucreaza cu ei, dau mana cu ei, ii asteapta, ii asculta, ii filmeaza, etc. Politicienii sunt practic ciocanul si nicovala lor (in sens de meserie). Si totusi nu-i respecta, nu-i admira, nu le sufla in coarne. Ba chiar ii condamna. Pentru ca stiu ca nu merita, ca locul lor nu e acolo. Pentru ca sunt niste speculanti.
       
         Si iata ce declara unul dintre cei doi: "am avut nenumarate ocazii de a sta printre ei... .Asa am ajuns sa aud in 2007  ideile celor care azi ne guverneaza .Vorbeau intre ei si pe mine ma ignorau . Asa ca le-am auzit ideile si le-am transmis mai departe dar cine sa te ia in seama?... .idea de baza a lor era ca pe romani trebuie sa-i tii saraci ca daca incep sa prospere le vin idei. Asa ca trebuie sa faci tot ce-ti sta in putinta sa-i tii la limita supravietuirii si astfel vor fi prea ocupati cu viata lor si daca a doua zi le dai pe langa coltul uscat de paine si o bucata de carne stricata o sa creada ca le-ai facut cel mai mare bine. Am auzit multe din gura astora cand credeau ca nimeni nu-i asculta ..."
      
         Experientele celuilalt sunt evident asemanatoare: "...dau mana cu parlamentarii Romaniei, le vad dispretul in ochi, le simt ura pe care o poarta in ei. Cand sunt in direct se cearta si sunt cei mai buni aparatori ai neamului, iar cand pleaca de acolo, se pupa intre ei si fac glume..." 
         
         Ne-a mai ramas o singura sansa: sa spunem! Daca stiti ceva, daca aveti loc pe casa sau pe gard, lipiti afise, strigati pe ulite, trimiteti mailuri, faceti ce stiti, dar spuneti! In toate limbile Pamantului!

16 comentarii:

  1. Sunt foarte ipocriți, pentru că acolo cu ei de față tac, pentru că-și urmăresc interesul. Tot o formă de prostituție e și asta, sau ipocrizie. Părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @zodrac: te contrazic. una e sa-ti faci meseria si implicit sa ti-o pastrezi si alta e sa te arunci de pe o cladire sa fii erou. tu nu vezi ca parlamentarii sunt insensibili la orice? ce ar rezolva daca le-ar spune in fata? nimic, decat ca probabil si-ar pierde postul. si ar schimba ceva? nu! si-ar inrautati situatia. dar mai important e ca ei recunosc cu cine au de-a face. ca sunt multi care isi apara si isi ling sursa si care spun zilei noapte doar de dragul cuiva. daca tu ai avea un patron tampit, dar care te plateste ca sa faci ce-ti place, i-ai spune ca e tampit? nu cred...

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi dacă le place ce fac atunci de ce se plâng? Daca îmi place nu mă plâng, dacă mă plâng nu-mi place și plec. Se cam bat cap în cap, și până la urmă despre interese vorbim, loc de muncă, etc. Suntem construiți ca să fim ipocriți.

    RăspundețiȘtergere
  4. @zodrac: nu stiu ce lucrezi, dar cu siguranta o sa vorbesti altfel cand probabil vei avea familie si copii. oare profesorilor le plac directorii scolii? oare fotbalistilor le plac antrenorii? oare soferilor le place politia rutiera?

    RăspundețiȘtergere
  5. In Romania, dupa parerea mea, democratia si exercitarea procesului democratic este in faza de "infancy" (bebelus), adica suntem la faza la care inca ne luptan cu trust vs. mistrust fata de acest proces (inclusiv politicienii care cel mai adesea ne dezamagest oricum, chiar si in tarile cu tarditie democartica mult mai indelungata si mai solida) si ne mai facem si niste mladite de speranta.

    Dar realist vorbind, in Romania, de fapt si de drept, democratie adevarata (chiar si in anii aia de dintre razboaie plus un pic in ultimii ani) nu a existat decat cel mult pe hartie. de unde sa ne facem sperante si pe ce sa ni le bazam ?

    Am fost chiar surprins as aflu recent ca de ex. in Norvegia populatia chiar participa la vot in procent admirabil de PESTE 75 % !!! POai asa ceva nici in Franat, anglia, asu America nu se inatmpla, darami-te la noi, aia, bebelusii dezamagiti si infometati de extra luat in brate, de extra cantece de leagan, de nevoie de extra mama si tata (paternalism). Trebuie sa iei in seama si materialul cu care lucrezi inainte sa iti poti permite sa te lasi IAR si IAR dezamagit...ca doar nu vrei TU sa faci ulcer de stres (si riscul sa il faci este dpdv realist f, mare, chiar peste 56 % as indrazni sa estimez eu la plesneala !)

    Tu trebuie sa te tii tare daca vrei sa ajuti Romania si as faci lucruri mic si concrete pe acolo pe unde temai afli, nu sa visezi in mod bakuninist (sau , mai rau, in mod trotskist) la rasturnari bruste de situatii, ac e nerealist si tot tu te julesti pe suflet pana la urma.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Bakunin

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trotski

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai profund si concret comentariu al reliatatii romanesti ce l-am citit pana acum.
    Aprecieri din partea mea Domnule CRACIUN !

    RăspundețiȘtergere
  7. @raul rual nu zic că ne place la toți ce facem dar o facem pentru că trebuie. DAR DE CE NE PLÂNGEM??? Ne ajută la ce? Vai ce greu îmi e mie dar nu fac nimic să-mi fie mai bine, doar mă plâng. Și exemplele pe care le-ai dat tu nu prea au legătură cu ce-am vorbit noi, în sensul că nu vorbim de angajatori ci de ceea ce fac ei. Profesorii s-au făcut profesri pentru că le place munca cu copii, fotbaliștii pentru că le place să ia banii mulți pentru nimic, iar la exemplul cu Poliția e ca și cum ai întreba dacă criminalilor le plac polițiștii?

    Subscriu la părerea lui drcraciun, dacă vrem să facem ceva în țara asta trebuie să luptăm nu să ne plângem.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Zodrac, nu stiou unde vezi tu vaicareala .In toate felurile se incearca sa fie transmisa o informatie dar uite ca unii au reusit sa ii determine pe oameni sa puna semnul egal intre toti ziaristii .Asadar, daca iti spune cineva ca uite ca am auzit eu ca planuiau politicienii, tie ti se pare ca ma plang de meseria mea .Ori nu are nicio legatura una cu alta.Apoi , actualii lideri politici au avut grija se discrediteze tot si la gramada.Nu vin nicioadata sa spuna de ce au luat nu stiu ce decizie, de ce nu reduc evaziunea fiscala, de ce nu iau masuri pentru a avea un sistem sanitar normal, nu performant , nu.Vin de fiecare data si spun ca si aia care au fost inaintea lor au facut greseli.Acesta este un mesaj de genul , toti suntem niste infractori si astfel isi ating scopul.Scopul lor e ca lumea sa fie satula pana in gat de pliticieni, sa nu vina la vot iar pe seama absenteismului la vot si la alegerile viitoare sa faca aceleasi manareli ca si pana acum.De ce avem aceasta apucatura de a generaliza nu stiu .Asadar,nimeni nu se plange.Incearca sa transmita o informatie si nicidecum sa se planga .Dar evident ca laturile pe care sistematic le arunca asupra presei cel care ar trebui sa aibe cu totul alt comportament au facut ca indiferent ce informatie ar primi sa nu o ia nimeni in seama si sa o duca la categoria lamentari inutile .In fine, cred ca m-am avantat prea tare asa ca daca tu crezi ca cineva se plange, asa e, se plange .

    RăspundețiȘtergere
  9. Re. cum sa ne aparam de criminalii sociopati dac ne intalnim in vaiat cu vreunul:

    Criminalii sociopati, pe astia as vrea sa stiu ce ii motiveaza? Un profesor de al meu explica simplu, ca astia se nasc cu super-egoul ca un svaiter (adica au mari goluri la dezvoltarea constiintei, capacitate care incepe sa se cristalizeze la copii in jurul varstei de 7-8-9 ani), dar nu stim de fapt daca asa se nasc ei genetic de la mama natura, daca exista un defect sau devianat in procesul lor de dezvoltare care sa fie tot genetic predeterminat la nivel de predispozitie, sau daca peste toatre asttae se pot adauga si diverse tarume suferite in prima copilarie la care ei raspund tot aberant deoarce au probleme IAR genetioce predeterminate de deficiente SI la acest fel de raspuns/adaptare la stresuri, etc. deci problema ramane inac confuza re. CAUZE DIRECTE pt. criminalitate.

    Insa, se mai stie ca razboaiele, mai ales cele indelungate, ca cel din Afganistan, sau unele tari din Africa, de exemplu, tind sa dezvolte generatii intregi de sociopati in nr. relativ mai mare decat in mod obisnuit, deci exisat o problema la nivelk de trauma si la felu de rasopuns/adaptare la aceasta trauma. Se mai styie ca sociopatii garvi au mai fost descrisi ca avand "sange rece", lipsa de a putea dezvolta compasiune sau empatie, au metabolism bazal relativ "prea stabil", adica nu ii apuca palpitatiile prea usor sau nu le creste adrenalina prea tare sub stres ("calitati" de altfel care ar putea fi chiar si "utile" cand vrei sa iti faci o unitate super-performanta de puscasi marini, sau daca vrei sa ii inveti pe militari cum sa raspunda mai bine la stresul interogarii daca cad captivi, etc...deci mai avem multe de invatat nu numai DESPRE criminali, dar si DE LA criminali !)

    Dar mie inrael life imi repugna instinctiv daca ma intalnesc cu un sociopat si cred ac e o reactie perfect normala acre ar aparea si le peste 85 % din oameni, si cel mai bine daac ti se intampla asta, este de fapt sa lasi privirae in jos in afta lui in stil submisiv, si as incepi s-o iei usor usor din loc dar nu intaorcandu-i spatele direct ca atunci rsiti as te atace, ci mergand usor ac racul un pic oblic fata de el, cu privirea tot in jos, pana dai de o usa care sa te scoata de acolo din cladire 9daca esti intr-o cladire, si abia apoi s-o iei la goana cat poti de repede, si daca e sa strigi dupa ajutor intr-un oras urban, cel mai bine e sa strig cuvantul "FOC !", nu "Help!", ca atrage mult mai bine atentia unor potential salvatori 9desi daca te afli intr-o sal de cinema, asu intr-o incapere cu multi oameni, nu prea e bine sa strigi asta, ac risti sa creezi panica si satmpede; daca esti in acmp deschis o iei la gooana direct; daca esti intr-o inacapere in care TU il interoghezi sau interactionezi in interes de serviciu cu un potential violent sociopat, cel mai bine e sa il lasi pe EL sa stae mai aproape de usa si stu mai la perete la birou, astfel inact daca se enerveaza pe tine si-i vin idei/impulsuri agresive, sa aiab EL posibilitatea asat de OUT sa iasa EL pe usa afara primul ac lor NU LE PLACE SA SE SIMTA INCOLTITI SI ATUNCI DEVIN SI MAI AGRESIVI, deci ii oferi TU strategic dianainte locatie geogarfica spre areul de-afara, ac e mai bine sa fuga decat sa te atace pe tine, nu trebuie sa te gandesti inclipa aia LA BINELE SOCIETATII (oricat de inimos si altruit ai fi TU din FIRE), ac NU E UTIL pt. nimeni din societate daca TU CAZI DOBORAT. Deci lasa-l sa fuga el de tine. ca dupa ce fuge poti sa ridici tu telefonul si as chemi dupoa ranforsare/ajutor mai multe trupe si o sa-l prinada ei, nu avaeat tu nic-o grija, majoriattea criminalilor fugitivi vor fi prinsi in SUB 36 de ore, cel mai adesea in primele 12 ore de fapt se prind.

    Oare a fost util asta pt. cineva aici sub topicul asta ?

    RăspundețiȘtergere
  10. @drcraciun: ca romanul si Romania nu a ajuns inca nici la pubertate, inteleg. dar nu pot adopta o pozitie indiferenta fata de EI, atata vreme cat pe banii mei (ai nostri) stau acolo. daca as tacea, asta ar insemna intr-un fel ca sunt de acord cu sistemul. mai mult ca sigur nu voi putea rasturna situatii. dar sper ca poate mai sunt 100 ca mine si impreuna sa spunem lumii ca macar i-am vazut, chiar daca nu i-am prins

    RăspundețiȘtergere
  11. @Raul, daca spune doar unul singur sau spun doi , trei , efectiv nu se intampla nimic .Ce nu se intelege e ca de unul singur nu poti sa faci nimic.Poate doar sa te trezesti alungat de peste tot si ca nu mai ai loc pentru ca esti ca un cui in talpa de care evident e usor sa scapi.Daca tipi tu si eu stau cu mainile in san si eventual ma uit si dezaprobator la tine ca nu cumva stapanul sa creada ca sunt de acord cu ce spui , apoi sigur tu o sa sfarsesti prin a fi izolat .Asta nu se intelege.Am auzit provesti de genul "cand ii dati jos pe astia" si imi dau seama ca oamenii ar vrea sa primeasca trufe pe tava si nu sa caute dupa ele .

    RăspundețiȘtergere
  12. eu nu sunt de acord sa nu ne plangem. as fi de acord daca la acest moment am avea alte variante. dar cand ceva nu-ti place, spune. daca nu spui inseamna ca nu te intereseaza, deci nu te afecteaza.
    nu inteleg asta, sa nu ne mai plangem. atunci ce sa facem? sa-i dam bataie inainte, multumiti, fericiti, pana ajungem mai rau ca inainte de '89?
    eu in dreptul meu fac ceea ce consider ca e de facut ca sa nu alimentez si sa nu sustin nazismul mascat.
    ceea ce spuneti voi, sa nu ne mai plangem, e exact ce doresc EI. e ca si cum am avea o boala contagioasa si distrugatoare si nu am spune nimanui despre ea.
    inca nu stim sa stam drepti. inca nu stim sa ne impunem. atunci macar sa susotim prin colturi, ca nu cumva sa ne vada cineva din exterior si sa spuna: "isi merita soarta". pe cei lasi nici Dumnezeu nu-i ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  13. @drcraciun: commentariu 2: da, a fost util. si stii de ce? pt ca pe noi (romanii) nimeni nu ne invata cum sa ne ferim de "moarte"(pericol). pt ca nimeni nu da 2 bani pe siguranta unui simplu cetatean. noi nu contam. in schimb ei ne iau banii ca sa se protejeze. si asta nu e tot un fel de rasism?
    ideea e: cuvinte foarte utile ai grait, in contextul in care painea din mana noastra e vanata, la propriu, de multi

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Zodrac : nu te cunosc, dar pot paria ca eu am facut mai mult decat oricare dintre noide aici pentru a incrca sa schimb ceva. Nustiu cu cate personalitati politice si culturale ai avut ocazia sa stai de vorba si sa le spui cum vezi tu lumea, din afara, sa le spui defapt care este sensul vietii in clasa sociala de mijloc sau mai jos. Nu ma plang pentru mine, ma doare in cot ca se distruge Romania, parintii mei sunt stabiliti in afara, deci pot oricand sa imi iau ce am aici, sa ma urc in masina (pe care am cumparat-o cu banii in mana, nu prin leasing) si sa plec, intr-o tara din vest, unde pot castiga lejer 2000 de euro prin ceea ce fac eu, si mai sunt si langa familie.
    Daca ma plang, o fac pentru cei care sunt atat de prosti incat l-au votat pe dom' Profesor sa ii conduca, iar el le-a dat peste bot grav de tot. Dar sa stii ca ma bucur ca asta au patit, pentru ca isi merita soarta. Eu maine pot investi 5000 de euro faar sa imi pese ca ii pierd, risc sperand ca voi realiza ceva, dar ei nu pot investi nici macar 5 lei, nu pentru ca le e frica sa nu ii piarda ci pentru ca nu ii au.
    Vrei sa nu ma mai plang? Am o casa in centrul Bucurestiului, am un serviciu care imi ofera destule usi si o sotie pe care o iubesc enorm de mult. De ce crezi ca ma plang?
    Nustiu cati dinte voi a-ti dat ochii cu un mare ministru al Romaniei si ati avut curajul sa ii spuneti ca e un ignorant ipocrit. Crezi ca daca am facut asta am facut-o pentru mine?
    Prostitutia este atunci cand lingi in cur pe cine terbuie sa ajungi unde vrei. Daca faceam asta, acum probabil eram pe o alta treapta, nu stateam pe bloguri sa spun ce cred si ce vad. Ma doare in cot de cretinii care au murit la revolutie, ma doare in cot de dobitocii care danseaza pinguinul in piete, dar nu poate sa ma doara in cot de soarta lor.
    Te las sa iti citesti gandurile printr-o alta prisma si sa revii cu un raspuns care, in ceea ce ma vizeaza, sa fie plauzibil si irefutabil.

    RăspundețiȘtergere
  15. Vorbiti cu drcraciun, sa va spuna cum ruleaza sistemul norvegian. Eu il stiu pe cel suedez. Bai oameni buni, luati aminte un singur lucru : romanul a fost invatat cu violenta inca de la facere. Iar atunci cand principala preocupare este sa te uiti la Oana si Pepe, la Moni si la Iri, atunci sa te duci dracu de roman si sa mori in chinuri.
    @ drcraciun : cum sa ne aparam de criminali : impartasesc aceiasi opinie, ba chiar o sustin cu tarie.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Costin: asta le spun si eu, sa fie mai selectivi, criminalilor sa le spuna criminali, hotilor hoti, prostilor prosti. dar ei nu vor sa se planga. de fapt sintagma asta cu plansul e prost inteleasa. eu nu spun sa ne plangem si sa cersim mila. eu spun sa identificam raul, sa-l izolam, sa-l facem public si daca putem sa-l eliminam.

    RăspundețiȘtergere