miercuri, 30 martie 2011

Turism de Romania, partea a II-a

          Pe la inceputul lunii am scris un post despre turismul din Romania. As vrea sa ma intorc in zona (geografica si ideologica).
          Tot in Apuseni exista Platoul Padis. (Cu ocazia asta intrati si mai vedeti minunile tarii, au un site tare misto). Zona Padis este rezervatie naturala, avand peste 25 de obiective turistice importante, trasee complexe cunoscute peste tot in Europa. O rezervatie naturala presupune protejarea zonei. Protejarea unei zone NATURALE presupune conservarea ei in conditii cat mai bune si mai durabile, evitarea implicarii in sistemul natural, un fel de "nu pune mana, ca-l strici", daca vreti.
          Ei bine, in Padis nu stau asa lucrurile. Acolo, de cativa ani buni (vreo 15), e un adevarat santier. Ceea ce trebuia sa fie o minune protejata a naturii s-a transformat, au transformat-o intr-o uriasa fabrica de cherestea, cabane si cabanoaie, pensiuni, unele cat blocurile, de prost gust, inegale si vopsite in portocaliu si mov, garduri, caini, proprietari obraznici si nesimtiti. S-au mutat dealuri, s-au sapat fundatii, s-au spart stanci, s-au taiat brazi, s-au croit drumuri, s-a impartit natura. Drumurile de acces si asa proaste sunt impracticabile din cauza camioanelor care aduc materiale de constructii si primesc lemne in schimb. Unde trebuia sa te poti plimba liber si linistit printre brazi si stanci, acum trebuie sa platesti ca sa te plimbi intre 2 garduri, flancat de caini. Mentionez ca zona Padis e (era) cunoscuta pentru platourile ei, ideale camparii cu cortul, intrunirilor tinerilor modesti, care nu au bani de jeep si nici de hotel, tineri ce faceau cateva zile pe jos pana acolo, dar cand ajungeau nu-si doreau sa mai plece.
           Am o  intrebare (nelamurire): cine da voie celor fara suflet si educatie sa construiasca intr-o rezervatie naturala? Ce ne vom mai vinde pentru cativa lei?

P.S. promit, cu prima ocazie, sa va arat niste fotografii.

2 comentarii:

  1. Cam acelasi lucru se intampla in muntii retezat.cam asa se intampla la Lotru si Lotrisor.Mormane de deseuri de la exploatarile forestiere, drumuri pline de caini, mizerie si asa mai departe.tara asta are asa de multe de aratat si din pacate exista un minister al turismului care sta in costa .Sunt atatea legende si locuri legendare aproape la tot pasul, incat ai putea sa faci bani ecologic din turism fara probleme dar cine?sau bine zis de ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu cred ca e vorba de nesimtire mai mult decat de dezinteres. pe langa faptul ca nu aduc nici un plus acestor locuri, le mai si distrug, ca sa scoata niste bani. ei nu inteleg ca o singura data scot bani in acest fel? cand ar putea fi o sursa infinita de venit...
    ei nu inteleg ca sunt oameni care apreciaza si care au nevoie de natura, nu doar de bani?

    RăspundețiȘtergere