joi, 24 martie 2011

Specific romanesc?

         In ultima vreme am accesat diferite bloguri cu diferite teme. Am remarcat un obicei comun, care ma face sa ma gandesc daca nu cumva invidia si egoismul au o contributie majora la starea natiunii.
         Am remarcat ca poti scrie despre toate minunile si frumusetile lumii, despre actiuni de binefacere, despre exemple pozitive, ca nu te baga nimeni in seama. Poate 2-3 comentarii seci, facute din obligatie. Ajungi chiar sa te intrebi ce nu faci bine, de ce nu-si da lumea cu parerea. In schimb, daca se intampla sa ajungi obosit in fata tastaturii ca sa-ti faci datoria zilnica de a scrie ceva si din graba faci o greseala gramaticala, uiti o cratima sau faci un dezacord, de nicaieri apare o gloata de aparatori a limbii romane si-ti dau peste nas, bucurosi ca te-au prins. Eu inteleg ca astia nu au ce face cat e ziua de lunga, decat sa stea la panda, insetati de greseli precum era Dracula insetat de sange. Si nu ajunge ca-ti comenteaza tie in blog, ci mai scriu si in blogurile lor un post despre tine, analfabetul, aberantul.
         Nu vreau sa dau exemple, desi sunt destule. Vreau doar sa spun ca nu asa se face treaba. Ca maturitatea si inteligenta nu se dovedesc prin capacitatea de a ignora un mesaj de dragul unei virgule. Cine vrea la vanatoare, padurea ii asteapta.

15 comentarii:

  1. Eu, ca tot sunt de garda, pot sa va dau un dispatch (deoarec mi-am imbunatati Idealul meu si am inceput sa ma procupe si problemele de constiinta): sa stiti ca am ajuns la urmatoarele concluzii, bazat pe search-urile mele pe wikipeduia (pe care, tin sa va reamintesc, ca un coleg de incredere norvegian mi-a recomansdat-o ca sursa valabila si mereu utila de referinta si eu il cred):

    1. pe romaneste nu exista autocritica sau examen de constiinta
    2. pe romaneste nu exista constiinta
    3. pe romaneste nu exista constient
    4. exista altruism pe romaneste
    5. pe romaneste nu exista loialitate
    6. pe romaneste nu exista integritate
    7. cuvantul altruism apare pentru prima oara in lb. norvegiana atunciu can cauti constiita dai de altruism, deci eu am tras concluzia ca altruismul s-a nascut in norvegia (desi NU este o concluzie logica, deoarece altruism exista si dinainte in alte limbi, inclusiv in lb. romana, este o concluzie pur emotionala din partea mea, dar imi face mie placere si de aia o pun si pe ea


    Deci romanii sunt pur instictuali, necerebrali, necorticali, fara constiinta morala dezvoltatta superioara, iar norvegienii sunt direct pur si simplu altruisti cand e vorba de a-si face examenul de constiinta deoarece au ei ceva ceva de ce sa se simta vinovati so de aceea zboara imediat in aces mecanism de aparare care este altruismul.

    Aceste concluzii care mie mi se par acum destul de realiste, eu le-amtras doar as bazandu-ma pe wikipedia, si de fapt intai Claude, criticul meu m-a impulsionat sa o fac, dar pornind de la el incepusem eu mai mult cu chestii sentinmentale (filme, Audrey Hepburn, etc.), pe urma ti-am intalnit blogul tau si m-a impresionat altruismul autentic si am inceput sa cau si eu concepte mai superioare legate de dezvoltatrea morala, ca de ex. loialitate si integritate.

    Patriotism nu am cautat ca mie mi s-a parut cam bombastic, si nu prea e genul meu, dar oricine e liber sa caute sa vada ce se gaseste sub patriotism in diverse limbi.

    Motto-ul Norvegiei este "Alt for Norge !" adoptat in 1905 (Totul pt. Norvegia !)

    Devizele mele personale sunt (fara nici misto):
    SAY NO TO DRUGS !
    ALWAYS WEAR PROTECTION !
    It is forbidden to commit suicide !

    Deviza Romaniei habar nu am care este, nici nustiu dac are, poate o cautati voi si mi-ao spuneti si mie, chiar as fi curios daca exista vreuna si de ce nu o stiu si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumita doctorului craciun, va invit sa spuneti care credeti ca ar fi deviza potrivita Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  3. @drcraciun: romanii sunt ingamfati. daca spui unui roman ca-i lipsesc niste calitati necesare fiintei umane, iti va spune ca nu are nevoie. majoritatea inca crede in legea pumnului. o alta parte mizeaza pe camuflaj. restul se supara si nu-ti mai vorbesc vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate din frustrari?Gandesc asa :din continutul unui articol e foarte usor sa-ti seama ca o greseala e rezultatul tiparirii gresite fie din graba, fie din neatentie sau nu.Pe de alta parte mi se pare ca toleranta e inteleasa gresit .Nu stiu ce deviza ar fi potrivit desi recunosc ca mi-a venit in cap idea ca in spatele unui orgoliu prostesc se afla de fapt doar frica .ma intreb daca ar avea aceiasi atitudine si daca nu s-ar ascnde in spatele anonimatului .

    RăspundețiȘtergere
  5. ai zis bine. daca ar trebui sa "lucreze" sub identitatea reala, ar fi probabil cateva zeci de blogeri. restul s-ar uita pe OTV

    RăspundețiȘtergere
  6. Am respectat tema propusa de tine si am facut nenumarate greseli(nu intentionat, sunt extrem de obosita).Astept cuminte sa fiu pusa la zid .

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ana Maria S: eu am facut intentionat o greseala in postul de mai sus. e subtila. dar vreau sa vad cine e "barbat" adevarat si-mi da peste bot. sau poate nu chiar la postul asta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu zic ca e bine sa fim atenti cand scriem.
    Cum sa evitam greselile? Recitind ceea ce-am scris: fie o postare, fie un comentariu. Mi s-a intamplat sa gasesc greseli in materialele mele, am dat pe editare rapida si le-am corectat. De unele, poate ca nu sunt constienta...
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. @disa: normal ca e bine sa fim atenti. asa trebuie in fiecare lucru pe care il facem, sa-l ducem spre perfectiune.
    dar nu ti se pare anormal sa nu subscrie nimeni unui articol prin care aduci un plus, pe cand o greseala involuntara si inoportuna ii pune pe toti pe jar?
    spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  10. PROBLEMA TEHNICA: unele comentarii nu au aparut pe blog. nu ma pricep. eu nu sterg nici un comentariu. cred ca e o problema tehnica, pentru care imi cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Raul este si nu este asa
    Intotdeauna este mai important ideea mesajului decat ortografia lui dar hai sa vorbim subiectiv limba romana este atat de complexa incat un semn poate schimba sensul.
    Mintea umana este in stare sa faca abstractie de greselile de ortografie (am aratat asta intr-un mod forte clar intr-un post al meu AICI ) dar pentru a face asta ideea mesajului trebuie sa fie mai profund decat modul cum este exprimat.
    Din cate am observat in foarte multe articole este criticata greseala doar cand mesajul este scris de complezenta , cand nu transmite nimc.Pe de alta parte daca greseala persista citirea devine obositoare si atunci doar spicuiesti riscand sa nu intelegi profunzimea.
    Iti dau un exemplu citeste primele mesaje pe care le scria DrCraciun si vezi cat de greu poti parcurge comentariul .A nu se intelege gresit ,l-am dat exemplu doar pentru ca-l stim amandoi , nu am nimic cu dansul si chiar apreciez profunzimea ideilor.Acum spicuieste din urma si vezi cati l-au corectat , nimeni ,bineinteles.Asta pentru ca nu avea importanta ortografia in raport cu ce a spus.
    Chestiunea aceasta va fi tot timpul un subiect de discutie iar importanta ortografiei poate fi relativa in functie de context si profunzime.
    Daca vrei parerea mea finala : in general ar trebui sa transmiti un mesaj doar cand ai ceva concret de spus (nu neaparat cand stii cum sa spui ) si inainte sa il recitesti fugar,pentru a putea corecta marile greseli in rest abtine-te.


    PS : Referitor la ultimul tau comentariu : nu este anormal ca cineva sa nu subscrie si cand faci o greseala sa sara toti.De ce ? poate pentru ca ai spus tot si nimeni nu mai are de completat sau comentat iar cand gresesti cine nu are nimic de zis si totusi vrea se repede cu o corectie pentru ca poate se simte dator sa zica si el ceva si atunci ce ii ramane.
    Daca ne gandim si mai bine exista si motive subiective care nu au nimic a face cu subiectul cum ar fi faptul ca da bine sa apari prin comentarii,esti "popular" cum s-ar zice,sau ca iti lasi adresa unor posibili cititori,si ar mai fi dar nu imi vin acum in minte .
    Concluzia : Corectarile si discutiile pe langa subiect vor fi tot timpul iar motivele vor fi si cele subiective pe langa cele pertinente.Daca vrei sa scapi de acest amalgam e simplu modereaza comentariile dar,sincer,asta nu se face pentru ca cu toate ca avem posibilitatea multi nu o facem si tot subiectiv .Motivele ? E simplu dar nu face subiectul discutiei.Stiu multi care isi comenteaza singuri cu titlu anonim (iti dai seama pentru ca stii stilul)
    Uite ce am gasit in loc de bun venit intr-un blog :
    Nu moderez comentariile, pentru că “răul” nu poate fi corijat prin limitare, dresare, ci prin: reacţie, atitudine!
    (valabil, evident, pentru adulti)
    http://trendulcodurilor2.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  12. @Sorin: am facut referire strict la vanatori. nu-i plateste nimeni si totusi isi pierd timpul bantuind pe bloguri.
    una e sa spui o parere de 2 randuri, dupa care sa mentionezi frumos ca in postul tau e o greseala si alta e sa intri direct cu ceva de genul "esti prost, se spune s-au dus, nu sau dus".

    RăspundețiȘtergere
  13. Exact la asta m-am referit si eu dar am pus problema si la general vorbind despre cei ce comenteaza doar pentru motive subiective legate de rank,legaturi,popularitate adica din lipsa de ocupatie.
    PS recitind ce am scris in comentariul precedent vin cu precizarea ca nu m-am referit la cineva anume ci la modul general al celor ce publica si comenteaza.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu, deaoarece am vorbit mai sus mai mult despre unul din defectele carcateristice romanilor,sa stiti ca am identificat si destule calitati care ma fac sa fiu in continuare opimist fata de toti romanii (minus, cum zic eu mereu, psihopatii). Deaorece nu vraeu sa ma repoet de pe un blog pe altul, cred ca ar fi OK (zi tu Raul daca nu e OK) as ii invitam pe titi sa vada ce alte adugiri am facut eu, chiar sub inspiratia Sophiei (coincidenta de nume de user egal cu intelepciune greaca antica) tot be blogul fotografului C. Comba sub poza intitulata Inocenta.

    RăspundețiȘtergere
  15. @drcraciun: asta sustin si eu, ca avem calitati, dar de dragul banilor si al unui renume fals, sunt de cele mai multe ori eclipsate. chiar anulate.
    mi se pare corect sa mentinem o discutie acolo unde a inceput, asa ca hai pe blogul lui Costin Comba.

    RăspundețiȘtergere