duminică, 20 martie 2011

Romania si taxele...sau...Tara unde banii se evapora

         Cica in Romania sunt cam 5 420 000 de masini. Nu stiu daca e o cifra exacta, nu stiu daca aici se incadreaza autoutilitarele, camioane, autocare, etc, dar presupun ca numarul nu e departe de realitate. Ca sa calculez mai usor, ca nu-s bun la mate, rotunjesc la 5 milioane. Taxa de drum sau rovineta costa in medie 7 euro pe luna (ma refer doar la autoturisme, deci iau suma minima, desi stiu ca pentru un camion e de zeci de ori mai mult), deci cam 90 de euro pe an. Calculatorul meu spune 450 de milioane de euro. Repet, am calculat cu taxa minima, cea pentru autoturisme. 450 de milioane de euro, pe an, din taxa de drum.
          In judetul Cluj s-au inmatriculat aproximativ 90 000 de masini. Pentru taxa de prima inmatriculare luam o suma medie, de 500 de euro. Desi corect ar fi una de vreo 900, ca sunt situatii in care taxa trece de 2000. Asta inseamna 45 de milioane de euro. Pun in calcul doar jumatate din judetele tarii, sa nu va dau motive de... stiti voi. Calculatorul meu spune 945 de milioane de euro.
         La asta se adauga: impozitul anual, taxele din benzina, amenzile si probabil alte taxe pe care eu nu le stiu. Repet, cred ca am redus sumele la jumatate. Oricum e enorm.
         Si acum intreb: unde-s banii?

10 comentarii:

  1. Ei da,stim cu totii unde sunt.Si noi si ei.
    Sunt in autostrazi,sosele,infrastructura in general,poate si-n pensii,alocatii etc.

    Si acum fara gluma o chestie aproape de subiectul tau,politia vrea sa angajeze firma care sa gestioneze radarele pentru depistarea celor ce nu au rovignete si gestionarea amenzilor ce decurg din asta iar firma va fi platita cu foarte multi bani care ar fi putut fi folositi la repararea drumurilor sau ar putea fi micsorata valoarea rovignetelor,si atunci aceasta ar putea fi o buna motivatie de plata pentru o parte din soferi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sorin, sper ca glumesti cand spui ca banii sunt in infrastructura...

    asa se intampla cand nu stim selecta prioritatile. eu cred ca ar trebui blocate drumuri, sabotate benzinarii, spusi la uniune

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal ca am glumit(asa cum si ei glumesc cand spun ca acolo sunt banii)am subliniat in urmatorul pasaj.Romanul este mucalit,nu stiu daca nu cumva proverbul cu 'haz de necaz' este pur romanesc.
    S-au mai incercat (subliniez "incercat")proteste dinacestea dar nu au fost consistente si deaceea nu au dat rezultate iar in ceea ce priveste spusul la uniune are vreun sens ? Nu stiu daca ai vazut reportajul in care un specialist rus explica cum si de ce le-au dat voie japonezilor sa construiasca centrale acolo unde nu isi aveau locul.

    PS legat de benzinarii am sa iti povestesc o intamplare foarte haioasa in legatura cu protestul dar deoarece nu isi are locul aici ti-o voi spune personal.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum unde sunt banii?Numai cati imbogatiti peste noapte sunt in politica si tot gasesti o parte din bani .Alta parte e pusa bine la pastrare.Din acest motiv cred ca ar trebui facuta o greva fiscala.Daca am vedea ca din banii nostri se construiesc spitale, scoli, drumuri, se refac statiuni, se dezvolta un proiect , nu as avea nimic impotriva taxelor si impozitelor.Insa cand vad ca trebuie sa platesc taxa de drum ca sa merg prin gropi imi vine sa-i strang de gat.Si situatia este valabila de sus pana jos , indiferent de domeniu .

    RăspundețiȘtergere
  5. ar trebui facute multe, dar revin iar la discutie: cine sa faca? tu si cu mine? mi s-a facut rau cand am vazut cati bani se strang doar din taxe auto, mai ales ca stiu ca si eu am contribuit si ca imi rup masina in gropi si ca sunt luat la bani marunti de politisti care nu stiu vorbi romaneste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum prietene unde sunt banii? Auzi la el intrebare, pai care tara are cei mai multi "regi ai asfaltului" ... cine a raspuns: tara fara asfalt a nimerit-o la fix.

    Pai Casuneanu saracu` de unde piz** ma-sii avea si el bani de leasing la Bugatti Veyron, daca nu din buzunaru` nostru ciuruit.

    Oricum eu zic ca suntem carcotasi, de fapt lipsa asfaltului face parte dintr-o campanie guvernamentala anti-accidente. Pentru a fi siguri ca nu gonim ca nebunii pe sosele Guvernu` lu` peste a hotarat sa scoata din ecuatie soselele, prin urmare nu mai avem pe unde goni ca nebunii cu peste 80 de km/h (in faitonu` lu` tata ... dupa cum zicea o melodie).

    RăspundețiȘtergere
  7. eu pun tot pe seama lipsei de vopsea. nu toarna asfalt ca n-au vopsea sa-l traseze...

    RăspundețiȘtergere
  8. =))))


    raul rual spunea...

    eu pun tot pe seama lipsei de vopsea. nu toarna asfalt ca n-au vopsea sa-l traseze..



    =)))) tare

    RăspundețiȘtergere
  9. @Iza: bine ai venit!
    nu e chiar asa tare, mai ales cand e ceata si nici nu cunosti drumul :))

    RăspundețiȘtergere