vineri, 18 martie 2011

Diferente

          Nu mai considerati nedrept sa comparam Romania cu alte tari, sa ne raportam la altii, pentru ca si in alte parti tot oameni traiesc, si oamenii astia au si ei nevoi, mananca, beau, viseaza, mor. Apoi, spuneti-mi voi o tara care o duce bine si care sa fi primit tot ce are din cer sau in care lucrurile bune si frumoase s-au facut cu o bagheta magica. Asa ca sa lasam mandria puerila de-o parte, sa fim realisti si receptivi.
          Pe banii americanilor e scris "In God We Trust". Pe banii nostri scrie "mita" sau "flagrant". Rezultatul e evident. La presedintia SUA au candidat 2 oameni. La cea a Romaniei, 21. Tara de capabili, nu?
          Francezii cultiva de 3-4 ori acelasi teren, in acelasi an, cu aceeasi daruire. Noi, o data la 3-4 ani ne gandim ce bine ar fi daca s-ar cultiva terenurile singure.
          Olanda e o intindere plata, cu un relief respingator, dar e una dintre cele mai vizitate tari. Romania are de toate si totusi lumea o evita.
          Toate tarile organizeaza actiuni caritabile si dau altora. Noi cerem mereu.
          Englezii zic "bless you". Noi zicem "noroc".
          Irlandezii nu platesc apa sau gazul, in functie de zona. Noi platim taxa pe apa de ploaie.
          Austriecii au facut un paradis din Dunare si castiga enorm de pe urma ei. Pentru noi Dunarea e groapa de gunoi sau groapa comuna.
          Belgienii si nu numai  recicleaza si refolosesc toate gunoaiele. Noua ne ajung pana la piept.
          Americanii folosesc doar pungi de hartie. Noi parca le cultivam pe cele de plastic.
          Japonezii traiesc apocalipsa, dar nu le auzi gura. Noi urlam ca descreieratii ca murim de foame.

12 comentarii:

  1. Adevarat!Cu toate astea,sunt mandra ca sunt romanca

    RăspundețiȘtergere
  2. Japonezii stau la rand la apa, pe cozi kilometrice, romanii se bat pe o punga de zahar la jumatate de pret.
    Grecii fa cu 6 milioane de euro km de autostrada, noi il facem cu 86 de milioane de euro.
    Nemtii au vreo 10.000 de km de autostrada, Romania are cam 100.
    Ungaria lupta sa ia Transilvania, Romania le-o da pe tava.

    RăspundețiȘtergere
  3. Francezii au iesit cu sutele de mii in strada cand li s-a marit varsta de pensie , cei mai multi protestatari au fost tineri, la noi abia daca se strang cat la un meci de fotbal din seria b.Si daca tot vorbeai de picat din cer aici tot noi stam mai bine decat altii.Daca aruncam un ochi vedem cam cat ne-a picat din cer si noi jucam in picioare.Pana nu o ajunga romanul sa fie cu adevarat mandru de tara lui si sa o iubeasca si nu doar sa afirme acest lucru oarecum cu naduf si parca in ciuda celor care vad toate mizeriile de aici , nu cred ca se modifica ceva .Si nu poti sa fi mandru decat daca incepe sa se schimbe societatea.Eu nu sunt mandra ca sunt romanca desi iubesc foarte mult tara asta.Dar cum sa fiu mandra cand vad sute de hectare de teren lasate in paragina in timp ce papitoii care se perinda pe la tv se simt ofuscati ca a fost plantata Romania pe locul 12 in ceea ce priveste criza alimentului.Cum sa fiu madra cand vad ca tari cca Franta sau Italia dau bani unor romani doar ca sa plee din tara lor , cum sa fiu mandra cand vad ca unii stau la guvernare desi nu mai reprezinta pe nimeni.Cum sa fiu mandra cand vad ca metehnele de curvasarie ale conducatorilor nu s-au schimbat nici macar cu un 1 grad.Ba se burzuluieste Basescu la francezi ca el nu e de acord cu interventia militara in Libia ba acum sta sa se gandesca daca participa sau nu la o astfel de actiune.Lista e lunga la capitolul asa nu

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lila: felicitari ca reusesti sa ramai consecventa. e atitudinea corecta.
    @Costin: multumesc ca ai completat lista. si se mai pot adauga o gramada.
    @Ana Maria S:am spus mereu si repet ca iubesc romania, desi m-a tradat enorm. cand stau de vorba cu cineva incerc sa spun subtil cum traiesc altii, in ideea in care ii ramane ceva in minte si spune mai departe, sau poate chiar face ceva concret pe baza exemplului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vin si eu cu o completare : in UE ,in magazine se dau pungi de plastic gratis (stiu sigur,vezi Italia) dar noua ne-au impus sa le platim de nu stiu cate ori tot UE.
    Este mult adevar in acest articol ,asa este , dar haideti sa privim si mai departe sa incercam sa intelegem printre randuri,sa nu ne mai autocriticam atat de mult ca ajungem sa credem toate astea si este pacat.
    A vuit presa despre cum romanul calic si nesimtit s-a imbulzit la o promotie la zahar .Si ce ? Era mai ieftin era normal.Asa este peste tot atat ca noi ne autocategorisim la limita de jos.
    Vedeti AICI
    o comparatie intre noi si prea civilizatii americani iar concluzia o trage fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Sorin: fa o comparatie: zahat ieftin si o sticla de apa necontaminata.
    critica sau autocritica duce la cunoastere, cunoasterea duce la perfectionare. iti contrazic ideea de a ne accepta asa cum suntem. daca am fi atat de bine, nu ne-ar arata o lume intreaga cu degetul, nu am ocupa ultimele locuri in lume la capitolul nivel de trai

    RăspundețiȘtergere
  8. @Sorin, nu ca s-au dus cu sutele sa ia zahar a contat ci modul in care au facut-o si mai ales rasul pe care l-au afisat dupa ce trecusera peste vreun alt om cazut .Pe mine asta m-a siderat.Ca radeau .De ce radeau?Poate de propria prostie .Am mai vazut astfel de scene si m-au oripilat de ficare data pentru ca tot ei sunt cei care voteaza pentru un kil de faina si pentru ca pe masura ce trece timpul devin din ce in ce mai multi .Asta ma cam infricoseaza pentru ca nu prea imi doresc sa traiesc intr-o tara dominata de dictatura prostului

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ana Maria: ne place. asta stim sa facem cel mai bine, sa radem de prostia noastra, sa o ridicam la nivel de calitate. sa o aparam.
    @Sorin: pot garanta ca cei care au facut balamucul in magazinul din America vor fi sanctionati. cand ai auzit tu ca cineva sa fi luat masuri la noi la astfel de evenimente?

    RăspundețiȘtergere
  10. I-mi permit sa contrazic ideea ca saracia ne impinge la astfel de gesturi.Am vazut nu o data,in marile magazine,oameni cu cosurile pline de tot felul de lucruri mai mult sau mai putin necesare.Am vazut o doamna cumparand 5 felii de parizer,iar in cos avea cafea Lavazza,si s-a dus glont la raionul de bauturi fine.Am auzit,de asemenea.discutii de genul:las'ca ajunge un jumate de kilogram de carne , ca ne trebuie si tigari si bere.Si exemplele pot continua.Nu spun ca nu sunt oameni saraci.Sunt si inca foarte multi.Dar,insist cu ideea :nu ne cunoastem prioritatile.Si mai e ceva:sa fim sinceri,daca s-ar putea, ar fi mai bine sa stam in bar sau in fata blocului la spart seminte decat sa muncim ceva, orice,ca sa castigam un ban.Cunosc n cazuri.De asta suntem si saraci.Nu ne place sa muncim.Este o vorba:Dumnezeu i-ti da,dar nu-ti pune in traista.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imaginile cu zaharul vorbesc de la sine. Sa fim seriosi. Nu e vorba de saracia. Exista saracie, desigur. Dar nu asta e motivul pentru care se calca oamenii in picioare in halul ala pentru cateva kg de zahar. Motivul e cu siguranta nivelul scazut de educatie pe care il au respectivii care se aflau in supermarket atunci. La fel se intampla si la sarmale. Si la moasele nu stiu care. Tine de educatie, de un anume nivel de cultura, de stima de sine.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Peste: asa e, exact asta spuneam in "Ce ne lipseste".

    RăspundețiȘtergere