duminică, 13 martie 2011

Cum putem salva Romania

         Starea actuala a Romaniei se va mentine mult si bine, generatii intregi, daca nu intelegem ca trebuie sa spunem STOP si sa o luam de la capat. De la zero. Cu toata groaza.
         Vorbesc de un proces riguros de selectie, de sacrificii, de dezinfectie. Sa recunostem ca suntem de minune si de rasul lumii.  Procesul ar trebui sa inceapa la nivel de individ. Tu, eu, ca indivizi intr-o societate, avem o datorie. Sa fim un exemplu. Sa nu ne compromitem, sa avem principii. Sa spunem celui de langa noi sa nu mai scuipe pe strada, chiar daca ne e prieten. Sa spunem vecinului sa-si curete si el trotuarul.  Sa-i rugam pe ei sa asculte manele acasa, sa foloseasca apa, cosurile de gunoi, sa nu fluiere in mall, sa fie oameni in locuri publice. Sa fim consecventi in a spune autoritatilor ca nu avem cosuri de gunoi, ca e mizerie in parcuri, ca drumurile au gropi, ca nu au nici un drept sa ne priveasca de sus. La nivel de familie sa fim corecti. Sa ne protejam copiii si sa intelegem ca cei 7 ani de-acasa sunt mai importanti decat orice studii. La nivel de comunitate sa inlocuim invidia cu apreciere, mitocania cu respect si nepasarea cu implicare. Sa fim uniti si sa ne sustinem. Sa avem personalitate si sa spunem ca stim ce e bine si ce e rau. Sa nu ne vindem pe 5 euro. Sa nu ne lasam dusi de val si sa intelegem ca sunt lucruri mai importante decat banii. Pentru copiii nostri macar.
 La nivel de natiune, sa nu facem exces de mandrie si sa luam exemple de la cei care o duc mai bine. Sa ne iasa din cap ca vom putea posta la nesfarsit in victime, cersind mila. Sa ne punem pe treaba, pentru ca nu putem cladi o tara pe hartii, acte, stampile si semnaturi.
         Sa nu mai toleram raul. Sa nu le mai dam nici macar o sansa. Sa aparam ce-a mai ramas din Romania.  

13 comentarii:

  1. Ar fi frumos să fie așa, și ne-am dori cu toții dar nu facem niciunul nimic. Așa că pțnă acolo mai e...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si dupa toate astea,ai uitat sa comletezi,schimban numele tarii in Utopia.
    Ar fi posibile,nimic de zis,dar poate alta generatie,suntem prea "obositi" sa ne preocupe. Ce mult am vrea sa fie adevarat dar ne urnim cam greu.
    Asa este,sa incepem cu individul,dar ce facem cand ajungem la cap ?
    Avem nevoie de multa educatie,care acum lipseste cu desavarsire si este putin probabil sa o capatam,poate doar daca am cultiva-o.
    Vom reusi vreodata sa fim dati exemplu? pare atat de-ndepartat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleg realismul in care traim, dar eu cred ca doar o dictatura militara ne mai poate salva. Ai furat? Impuscat in cap. Ai violat? Impuscat in cap. Ai omorat? Impuscat in cap. Ai aruncat gunoaiele pe strada? bagat la camera intunecata si batut pana vomiti sange. Te urci cu picioarele pe bancile din parc? La camera obscura si batut sa nu te mai ridici 3 zile din pat. Nu te duci la scoala, dar uplii luburile? Scoala Militara, dar una autentica, nu rahatu de armata care se face acum.
    Asa ca asta cu educarea Nenorocitului si al tiganului care te fura in autobuz nu tine. Romanul nu stie decat de frica. si dupa 5 ani sa vezi cum ajungem ca nemtii de civilizati. M-am saturat de atata vorba buna si incercare de reeducare si integrare sociala ca asa spune UE.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Costin: asta e si parerea mea si desi pare o varianta dura e singura eficienta. sacrificiu, pedeapsa si iar pedeapsa

    RăspundețiȘtergere
  5. Si uite asa ajungem din nou la institutiile statului .Eu nu cred in dictatura militara .Au mai fost in istorie dictaturi si nu au reusit decat sa tina in lanturi si oameni care nu meritau acest lucru.Cred insa ca cei care au un minimum de educatie , de onoare, de respect de sine ar trebui sa iasa in fata.Sunt de parere ca toti cei care mai cred in tara asta vor fi nevoiti sa fie mai vocali, mai fermi, sa faca concret ceva .Nu numai pe bloguri ci concret.Cred ca ar trebui mai intai sa se uneasca si apoi sa devina o forta de care sa nu se mai poata face abstractie .Si ne mai trebuie multa, foarte multa educatie si nu un sistem educational care practica spalarea creierului ci una bazat pe merite .cati dintre voi ati fi dispusi sa se uneasca cu altii ca voi si sa deveniti o forta ?

    RăspundețiȘtergere
  6. buna intrebarea de la sfarsit...din pacate multi dintre noi, daca ar fi sa aleaga intre o face parte dintr-o forta ce pledeaza pt Ro si 500 de euro, sunt convins ca ar alege banii. asta e problema. cat despre dictatura, nu vorbim despre tiranie, ci despre severitate si corectitudine.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Ana Maria nici nu terbuie sa crezi, terbuie sa te temi sa nu faci ceva in afara legii ca o sa suferi. Vrei un exemplu de onoare si educatie? Pai iti dau. Un coleg de la serviciu trebuia sa se mute in apartamentul cumparat de 2 ani. Ffirma nu l-a terminat si nici nu are de gand, dar e a dat banii. Asemenea lui sunt si ceilalti prprietari. Enervat, omu a discutat cu locatarii si le-a spus ca o sa vorbeasca cu un reporterul de la noi si sa se puna pe treaba. au inceput investigatiile, interviurile, etc. A fost singurul care a vrut sa mai iasa sa spuna ceva, ceilalti, niste lasi nenorociti care stiu doar sa se planga. si sunt oameni cu facultati, profesori, directori prin institutii cu nume. Frica i-a facut sa stea deoparte. pai tot asa, frica ii va face sa fie cinstiti. Romanul nu se va uni niciodata din cauza invidiei. Asa ca pune paru pe el si sa vezi cum va deveni un om civilizat. pai nu ai vazut unirea din piata victoriei de la miting? Dansau Pinguinul. Atunci merita ca le-a taiat boc salariile. isi merita soarta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Costin, pentru asta nu-ti trebuie dictatura.Dictaturile nu prea au discernamant.iti trebuie o clasa politica cat mai putin imorala si un sistem juridic extrem de puternic dar si o societatea facuta din oameni nu din mamaligi.Exista si oameni corecti pe lumea asta, exista si oameni morali .Uite, voi sunteti cam in felul asta.Uita-te la Raul, are respect de sine .D-aia spuneam , nu ar fi mai bine ca incet, incet oamenii de felul vostru sa fie cat mai puternici?Am remarcat si eu, cu suparare , ca omul stie cel mai bine de frica(unii, nu toti, ca eu de exemplu nu prea stiu de frica)si sigur ca trebuie sa existe niste institutii puternice dar ele nu vor fi puternice atata timp cat beneficiarii sunt lasi si obedienti .Hai sa fim noi altfel, dar pe fata .In ceea ce priveste povestea ta, te intreb de cine le era frica?nu cumva de coruptia sistemului juridic si a politiei?daca ei aveau incredere in aceste institutii nu inteleg de le le mai era frica.Iar daca nu au fost in stare sa-si apere propriile interese atunci nu sunt buni de luat in seama.Ca tine, ca Raul, ca mine sunt insa mai multi.Deci putem sa ii gasim si sa ne unim .Singur , nu reusesti s afaci mai nimic.Doar lucruri marunte.Pe noi nu cred ca ne omoara invidia (in ce ma priveste garantez.Urasc insa oamenii mincinosi ).

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ana Maria si Costin: eu cred asa: indiferenta si lasitatea noastra dau apa la moara ticalosilor. adica de ce sa nu profite, daca nu zice nimeni nimic? le-am creat conditii perfecte. am ajuns disperati si am intrat in panica, deci am inceput sa gresim. si ne-am lasat in seama lor. dar nu e corect asa. de cand lumea si pamantul poporul are puterea.
    in ceea ce ma priveste, singura motivatie a blogului meu e sa gasesc oameni ca mine, constienti si satui de necaz. si sincer, m-as intoarce in Romania, sa pun umarul, dar deocamdata suntem doar noi trei...

    RăspundețiȘtergere
  10. Iti mai aduc eu de zece ori mai multi .

    RăspundețiȘtergere
  11. ar fi 30. iti dai seama cat ar trebui sa strigam de tare ca sa ne auda cineva? am incapea intr-o singura celula... de la 30 000 de mii in sus, poate ne arata o data la stiri, undeva pe la 2 noaptea. eu cred ca la Uniune trebuie ajuns. cu o lista lunga despre ticalosiile de aici. pana atunci, fiecare in detrimentul nostru, sa incercam sa fim cat mai consecventi in a deschide ochii celorlalti

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte bine.Hai sa facem.hai sa mergem la UE .hai sa miscam ceva , sa urnim rahatul asta care a inceput sa puta ingrozitor

    RăspundețiȘtergere
  13. anul asta voi incerca sa public in niste ziare din Franta cate ceva despre ticalosia de la noi. din pacate eu nu ma pot ocupa de ce spui tu, nu sunt destul de destept, de informat, eu pot doar subscrie la orice e in favoarea reala a Romaniei

    RăspundețiȘtergere