luni, 7 martie 2011

Cum ne cerem drepturile

         Cum am promis francezilor ca data viitoare cand ma vor opri in trafic cu un camion voi avea actele la mine, respectiv permis pentru categoria C, mi-am facut carnetul de profesionist. Deci am umblat de parca am organizat o nunta, am stat la cozi, m-am enervat, am constatat o greseala pe care o facem frecvent si care ne pune in frunte stampila cu "Fraier".
         Dupa cum spuneam, stateam la coada. Aveam numarul 3092. La ghiseu, era in derulare numarul 3046. Dupa o juma' de ora, 3049. Calculez cu regula de 3 simpla: daca in jumatate de ora rezolva 3 oameni, pe 43 ii rezolva in 7 ore. Cum mi s-a parut cam mult, m-am intins sa vad ce se intampla. Dosarele se preluau la 2 ghisee, dar era un singur operator. Zic, in gandul meu: "Daca sunt doua ghisee, daca tot platim atat, de ce nu se lucreaza la amandoua, sa mearga mai repede?" Nimeni nu-mi raspunde. Mai trece o juma' de ora. Apare si cel de-al doilea operator si se pune pe treaba, dar pleaca primul. Zic iar, in gandul meu: "De ce nu stau amandoi, sa faca o treaba buna? Sa mai plece din oameni, ca abia respiram aici..." Nimeni nimic. Un angajat intra si imi imaginez cum il intreb: Nu va suparati, de ce nu puneti niste scaune aici, sau banci? Sunt si femei gravide... Si de ce nu este WC, ca abia sta lumea in frigul asta? Ca numai azi ati facut cateva zeci de milioane de la oamenii astia..." Omul trece pe langa mine fara sa-mi raspunda. Aparatul de dat numere se blocheaza iar. Oamenii se enerveaza in jurul lui. Ma vad mergand la informatii si intreband: "De ce nu vine nimeni sa-l repare?" Doamna nici nu ma baga in seama. Mai trece o ora. Acum se lucreaza la amandoua ghiseele, dar foarte incet, pentru ca cei doi operatori au o discutie interesanta si foarte amuzanta. Ma gandesc: "Daca tot sunt amandoi, de ce nu profita, sa traga tare o ora, apoi pot povesti..." Nici o reactie. Oamenii se muta de pe un picior pe altul. Apare un politist cu o tipa dupa el, ne sfideaza pe toti si infige tocurile tipei in fata ghiseului. Ma enervez si ii strig, in gandul meu: "Hei, nu va suparati, noi stam aici de 3 ore, cum intrati asa, fara numar, fara coada? Nu se poate asa ceva, domnule...!" Cei doi, ca si cum n-am zis nimic... Un operator pleaca iar. "Bravo, domnilor!", zic in sinea mea. Trec alte ore, ma durea stomacul de foame, picioarele de frig, capul de nervi. Priveam bietii oameni, stresati, palizi, cu dosarele in mana, sigur au uitat tot ce au invatat, dupa cateva ore din astea mai ia-ti examenul..., ma sensibilizez, o iau razna, ma vad urcand pe aparatul de dat numere: "Oameni buni, fiecare din voi a platit ca sa ajunga aici, taxe si timbre. Aveti dreptul sa fiti tratati altfel! Stiu ce ganditi, stiu ca sunteti nemultumiti. Dar stiu si ca nu puteti spune, pentru ca toti vreti permisul! Stiu ca nu sunteti in pozitia din care sa puteti pune conditii. Stiu ca nu aveti curajul sa va cereti drepturile, pentru ca preferati permisul. Stiu ca asa am fost invatati, sa ne umilim si sa ne milogim ca sa obtinem ceva ce e de fapt al nostru. Puteti gandi ce vreti, dar nu puteti spune..."

4 comentarii:

  1. Asta e "calitatea" unilaterala a romanilor ,ca toti stim sa rezolvam,sa protestam ,sa comentam sa ne permitem sa nu fim de acord,ba chiar sa ne impunem si uite-asa spre culmi marete,dar ce pacat,totul IN GAND.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai da caci romanul a ajuns sa -i fie recunoscator unui functionar care nu tipa la el .Si nici macar spiritul de turma nu mai functionaeza la romani.Nu ii mai faci sa se desptepte chiar daca tu reactionezi .Par morti, morti de-a binelea.Azi mi-a povestit un prieten cum l-a amendat politia pentru rovigneta pentreu ca omul din graba, din aiureala asta zilnica , a dat talonul de la alta masina cand si-a cumparat rovigneta si nu a vazut.Ei bine , legea s-a schimbat si acum amenda este impartita in doua din care una e ca un fel de taxa la CNADR, acea institutie care ne fura miliarde de euro din buzunare in fiecare an pentru nimic.Si taxa aia e in euro.Da, exact cum ati auzit.In tara asta in care totul se plateste in lei, amenda catre CNADR este in euro.Si dupa ce ca e asa, niciun functionar de la CNADR , niciun sef de la ei, nimeni nu stia cum sa-i incaseze amenda.5 ore a pierdut omul plimbandu-se de la unii la altii ca sa achite o amenda in euro.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si Sorin, stai linistit, eu reactionez de fiecare data cu voce tare si vreau sa spun ca nu numai ca nu reactioneaza nimeni.Mi s-a intamplat sa se departeze de mine de teama de a nu crede functionarul ala imbecil ca ma aproba vreunul .Stai linistit , ca mie mi s-a intamplat de nenumarate ori sa fiu privita cu ochi intorsi doar pentru ca de fapt imi ceream drepturile .Dar voi continua in ritmul asta indiferent de cost .

    RăspundețiȘtergere
  4. felicitari Ana Maria, daca iti ceri drepturile cu voce tare si esti dispusa sa pierzi pentru asta. din pacate sunt prea putini ca tine si de aceea functionarii se cred pe tron.
    cat despre amenzi, e o strategie asta cu euro, mai prostesc oamenii cu diferenta de curs valutar

    RăspundețiȘtergere