duminică, 7 august 2011

Despre Integritate

         De unde vine cuvantul integritate si ce inseamna?
         In armata romana, in fiecare dimineata, ca parte din antrenament, comandantul cerea fiecarui ostas sa-si verifice scutul si platosa. Soldatii trebuiau sa-si loveasca pieptul cu putere, si sa strige integritas, adica intreg, complet, in stare buna. Comandantul cunostea atat de bine acel sunet, incat isi dadea seama imediat daca soldatul avea putere si armura nu avea fisuri, era intrega, perfecta. De acel scut depindea viata soldatului, de viata soldatului depindea viata celuilalt soldat, de viata lor depindea viata intregii armate. Acesta era unul din secretele victoriilor armatei romane. Dupa asasinarea lui Cezar, comandantul se schimba iar noul conducator al armatei renunta la obiceiul de a verifica integritatea soldatilor si a echipamentului. De aici incep infrangerile armatei romane.
         Integritas inseamna intreg, complet, fara fisuri, fara scapari.
         Integritatea e ceea ce te face sa fii bine infipt cu picioare in pamant. Sa fii de neclintit, indiferent de situatie. Sa nu lasi fisuri in caracterul tau.  Iata secretul victoriei.

3 comentarii:

  1. Am citit o data in revista "Cosmopolitan", (pe care o citeam eu f. des in anii mai mici de rezidentiat, ca sa inteleg mai bine psihologia feminina), ca femeile apreciaza f. mult trasatura de caracter numita "integritate" la barbatii pe care vor sa si-i aleaga, la locul 2 dupa simtul umorului. Nu mai stiu ce era pe locul 3, tot ceva abstract de genul ca "sa stie sa asculte".

    RăspundețiȘtergere
  2. Simtul umorului il inteleg, ca e dovada de sanatate mintala, si de obicei femeile se uita dupa semne vizibile de sanatate cand isi aleg un partener care sa devina eventual tatal copiilor lor. Dar oare integritatea sa fie si ea un semn de sanatate ? Nu prea cred. Cred ca are mai mult de a face cu dorinta femeilor de a-si asigura un tata stabil prezent pentru eventualii lor copii. Iar chestia cu stiutul sa le asculte voia doar sa fie un fel de asigurare suplimentara ca tipul nu are ADHD.

    RăspundețiȘtergere
  3. Integritatea, ca trasatura de caracter morala mie personal mi se pare mult mai importanat in viata profesionala decat in cea personala. Dar este cam greu sa iti mentii integritatea cand esti sarac. Eu de aia m-am si mutat in Norvegia, ca sa nu mai fie nevoie sa fiu integru. (Nu stiu daca e logic ce zic ! Voiam sa zic ca in Romania depuneam mai mult efort ca sa fiu integru si chiar simteam nevoia sa fiu integru. Aici in Norvegia vad totodata ca nici nu prea trebuie sa fii integru, adica nu castigi puncte in plus de la nimeni daca esti integru. Aici ai succes daca stii sa fii prietenos cu cine trebuie, de obicei cu personalul administrativ de la cadre...e foarte cool ! E un pic ca pe vremea lui Ceausescu, ca mi-a povestit mie tata cum era pe atunci cu cadrele !)

    RăspundețiȘtergere