luni, 11 iulie 2011

Cum sa gandesti logic

           Mi-aduc aminte, in urma cu cativa ani, ma uitam la un meci de fotbal. Nepoata mea cea mica, avea vreo 4-5 ani pe-atunci, s-a asezat langa mine si m-a intrebat de ce sunt imbracati diferit jucatorii. I-am explicat: "pai cei in galben sunt din Romania, iar cei in albastru sunt din Franta". "Si cel in negru?", m-a intrebat ea. "Cel in negru e arbitru", i-am raspuns. A replicat: "atunci e din Arbit?

          Si daca tot sunt in extremitatile varstei, bunica mea spunea: "nu inteleg fotbalul (folbal, spunea ea). De ce fug atata dupa minge, daca atunci cand o prind dau cu piciorul in ea?"

16 comentarii:

  1. Logica lor este oricum neineleasa. As vrea sa vad un studiu care sa dezvaluie cum gandesc copii situatiile, cum le analizeaza si cum ajung la un rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Super! Mor dupa replicile copiilor. Ascult dimineata la radio Actualitati, o rubrica "coltul copiilor", dureaza 2-3 min...numai ca sa aud nazbatii.

    logica a fost simpla, derivare din radacina cuvantului,ceea ce este absolut corect, desi este o cunoastere intuitiva. Derivarea ei, in schimb, face toti banii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cleo are dreptate. Cele mai tari replici din lume sunt ale copiilor. E frumos sa fii copil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super replicile nepoatei tale....incep sa cred ca totusi copiii au mai multa logica uneori decat oamenii mari! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Logica unui copil de 4-5 ani se afla in stadiul "pre-operational". Mi-e asa de lene sa explic ce inseamna asta, incat dau link.

    http://psychology.about.com/od/piagetstheory/p/preoperational.htm

    Costin m-a dezamagit asa de tare la faza asta cu "nu se stie", incat dau tema la tot internetul sa repete si sa scrie de 100 de ori pe o coala de hartie: Jean Piaget, Jean Piaget...se pronunta, in romaneste, "jan pi a je".

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget

    http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget

    http://it.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget

    Aialalti mai avansatii care au auzit de Jean Piaget, nu va relaxati, ca aveti alta tema: de citit "Emile" de Jean Jacques Rousseau, (pronuntat "ja jac ru so", si de facut o compunere de 600 de cuvinte in care sa spuneti daca sunteti sau nu de acord cu el si de ce.

    http://www.gutenberg.org/cache/epub/5427/pg5427.html

    Deoarece insusi acel filozof genevez scrie in prefata acelei carti la 1762: "We know nothing of childhood; and with our mistaken notions the further we advance the further we go astray. The wisest writers devote themselves to what a man ought to know, without asking what a child is capable of learning. They are always looking for the man in the child, without considering what he is before he becomes a man. It is to this study that I have chiefly devoted myself, so that if my method is fanciful and unsound, my observations may still be of service. I may be greatly mistaken as to what ought to be done, but I think I have clearly perceived the material which is to be worked upon. Begin thus by making a more careful study of your scholars, for it is clear that you know nothing about them; yet if you read this book with that end in view, I think you will find that it is not entirely useless", deci recunoaste si el ca nu stie, il iert pe 1/2 pe Costin Comba. (Pe 1/2 nu-l iert deoarece, dupa ce a scris in public in mod rusinos ca "nu se stie nimic", el trebuia sa adauge..."o sa incerc sa aflu daca se stie ceva".)

    NOTA 4 la TVR si la mass-media de limba Romana ca nu mentioneaza si ei din cand in cand numele lui Jean Piaget, al lui Jean Jacques Rousseau, sau, pentru era mai moderna, macar al lui "Pestalotiu" (Pestalozzi), pe care ar trebui sa-l stim de la Caragiale, macar asa din cand in cand sa afle si publicul general ca au existat unii carora chiar le-a pasat, atunci cand se vaita despre Bac, despre Funeriu s.a, etc.

    Uite lista de pedagogi si ce e aia pedagogie: http://en.wikipedia.org/wiki/Pedagogy#Pedagogues

    Am gasit pana si un blog http://pestalotiu.wordpress.com/ (ma rog, asta e politic, nu e neaparat despre pedagogie, dar bine macar ca si-a adus si el aminte de Pestalozzi, de Dl. Ion Luca Caragiale, etc.)

    P.S. De acum inainte numai eu am voie sa scriu in lb. romana pe Internet expresia "nu se stie".

    (Cenzorul general, in "inspectiune" inopinata pe net)

    http://www.globusz.com/ebooks/Caragiale/00000019.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum sa scriu si despre ce voiam eu sa scriu la inceput. Am o intrebare de leapsa pe care am dus-o eu la blogerii din blogrollul meu (ca daca o postam la mine nu o vedea nimeni). Intrebarea este:

    CINE sau CE esti tu ?

    Eu, la inceput, nu am stiut ce sa zic mai mult decat "eu sunt un membru al speciei Homo Sapiens sapiens". Dupa aia, m-am simtit vinovat si am scris ceva si despre meseria mea, ca sa nu se supere pe mine ca nu am mentionat-o atunci cand am incercat sa imi definesc, ca orice elev constiincios de cls. X-a, sau a XI-a identitatea de "mine":

    http://molempire.com/2011/06/29/career-path-project-when-i-was-little-i-wanted-to-be-__/

    (are si video despre meseria mea, e educativ pt. publicul larg)

    Disclaimer: a nu se intelege ca eu ma identific doar prin meseria mea, am mentionat-o doar asa din superstitie, dupa cum am zis, sa nu se supere pe mine, dar in general, ea e cam pe locul 2 in ierahia mea de prioritati, locul 1 fiind reprezentat de propria mea persoana, centrul universului meu inconjurator, lucru de altfel normal la copii-adolescenti.

    Despre divagatiile mele de ce sunt unii ca mine mai intarziati, putem vedea din aceasta conferinta tinuta de mine pentru iluminarea populatiei gay din Romania, dar deoarece acel blog nu mi-a publicat acekl comentariu, din invidie profesionala desigur, (ca eu am reusit sa fiu mai gay decat altii), o sa o copy-paste aici, deoarece contine termeni stiintifici care trebuie invatati si aia de catre toti cei care vor sa treaca Bac-ul in sesiunea din toamna, sau alea urmatoare.

    (A nu se intelege ca eu ma definesc prin a fi gay. Asta, dupa meserie, este pe locul 3 in ierarhia mea de prioritati.)

    RăspundețiȘtergere
  7. (Conferinta mea a pornit de la o intrebare de tip "Dear Abby" provenita de la un baiat gay Florin care se intreba de ce alti baieti gay nu par a fi interesati de reloatii de lunga durata. Cine e "Dear Abby" e secundar, dar ii dau si ei link aici, ca sa nu se supere si ea pe mine: http://en.wikipedia.org/wiki/Dear_Abby )

    On-topic, re. dilema lui "Florin", eu nu am solutii magice. Adevarul e ca parerea mea poate ne-politically correct, dar SINCERA, este ca multe persoane gay, mai ales baietii, (asta am observat-o eu empiric, nu am studii de citat aici), raman cam in urma, sau cu oarecare probleme, in legatura cu trecerea de la faza adolescentina, (in zilele noastre deja fiind acceptat ca adolescenta dureaza cam pana la 25 de ani, datorita scolarizarii mai indelungate si a altor factori sociali si economici), de conturare de IDENTITATE, la faza urmatoare necesara (pe drumul oricum inexorabil al vietii tuturor) de stabilire de RELATII intime "committed", cat de cat stabile si mai indelungate (faza care in zilele noastre dureaza cam de pe la 25 de ani la vreo 40, si spre limita de sus, se mai si suprapune cu problemele fazei urmatoare, aceea a definitivarii unei cariere cat de cat PRODUCTIVE).

    La fiecare pierdere sau esec sau obstacol sau stres mai mare intalnit in viata noastra, vom "regresa" inevitabil un pic cu totii, gay sau ne-gay, catre faze anterioare, mai ales alea cu probleme, si astfel rezolutia, "rezolvarea" problemei, esecului intalnit va fi si ea inevitabil influentata de "gargaunii" sau problemele inca NEREZOLVATE pe deplin din fazele anterioare. Asta se intampla in mod "normal" la mai toti care se intalnes cu vreo problema de adptare la vreun stres oarecare din viata, insa persoanele gay, cred eu, au niste vulnerabilitati crescute pe faza de adolescenta, aia de identitate de sine. De aia suntem, multi dintre noi, sau cel putin asa parem si altora, oarecum imaturi, si inconstanti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai exista, zic tot eu, si tristetea faptului ca multe persoane gay, mai ales, iar, de sex masculin, oricat de mature ar fi ele in evolutia lor psihologica personala, se vor resemna la faptul ca nu vor avea copii. Desigur ca, in vremurile noastre moderne, depinzand si de diversele legislatii mai mult sau mai putin suportive care exista prin tarile pe unde traim, exista posibile solutii si pentru acesta tristete pentru cei ce vor cu adevarat sa participe la cresterea unui copil, activitate in sine extrem de onorabila insa recunoscut dificila pentru oricine, daramite pentru un parinte singur, sau pentru un parinte care va trai cu teama, nu atat pentru el, cat pentru COPIL, ca va ramane singur la un moment dat. In Romania, din pacate, nici macar nu exista vreun role model mai cunoscut autohton care sa dea tonul unei discutii in acest sens pe plan larg social.

    Cred, de asemenea, ca baietii gay mai au inca MULTE de invatat de la fetele gay in legatura SI cu RELATIILE de mai lunga durata si mai stabile, SI cu rezolvarile SOCIAL ACCEPTABILE ale problemei reproductive. Un alt adevar este ca din punct de vedere STIINTIFIC, atat biologic, cat si psihologic, cat si sociologic, (inclusiv politic), sexualitatea FEMININA nu a fost studiata in aceeasi profunzime ca cea masculina, si exista inca MULTE NECUNOSCUTE despre acesta stare de fapt cu care aparem pe pamant. (Recunosc ca nici in legatura cu acesta nu am studii doveditoare, ele nici nu exista, ins asunt sigur ca vor aparea mai devreme sau mai tarziu, insa in capul meu personal informat NU NUMAI de experienta mea proprie, dar si de MULTE MULTE observatii empirice, NU NUMAI ale mele, dar si ale unor persoane cat se poate de impartiale si de aproape ireprosabil de reputabile, si de lecturi CRITICE atat pro cat si contra CAT SE POATE DE SERIOASE, eu sunt de multa vreme TOTAL HOTARAT asupra faptului ca persoanele gay se NASC gay, nu "devin" asa. Insa am eu asa o intuitie, care este imposibil sa nu fi fost resimtita si de alte persoane, desi poate ca nu este inca vremea sa fie ridicata in mod politically correct la rang de ipoteza, ca GAY feminin este cumva ALTFEL decat GAY masculin, TOT ASA cum si sexualitatea masculina ESTE diferita din toate punctele de vedere de cea masculina. Si parerea mea sincera este ca sexualitatea feminina TREBUIE STUDIATA cu cea mai mare seriozitate in continuare pe cat mai multe planuri, cum ziceam, biologic, psihologic, sociologic, pana si ECONOMIC, de ce NU, deoarece DE ACOLO precis ca o sa se iveasca niste raspunsuri utile si pentru TOATE persoanele gay, ba poate chiar si pentru cele transgender, daca ne gandim la biologia evolutiva mai ales.)

    RăspundețiȘtergere
  9. Insa divagatiile mele teoretice nu il ajuta concret si practic pe "Florin", individualul, cel care ACUM simte nevoia unei conexiuni mai stabile cu o alta persoana. Desigur ca NU ONLINE se vor crea multe sanse de a intalni pe cineva pentru o relatie de lunga durata, in nici un caz pe site-urile obisnuite de socializare sau pe cele de tip "matrimonial" cu profil gay, (ca sa fim totusi realisti, oricate ar "promite" unele din ele, parerea mea sincera este ca nici alea heterosexuale nu prea au mare rata de succes, daramite cele gay !). NICI in baruri, opinez eu. Poate online, dar numai pe site-uri de tip grup cu acces restrans pe anumite preocupari, mai ales PROFESIONALE, comune, dar nu restrans pe orientare sexuala...ar fi teoretic posibil sa intalnesti pe cineva, insa sansele nu sunt prea mari nici aici, acceptand o pondere generala medie de aprox. 8 % persoane gay intr-un anume grup profesional. (Nu ma atacati la procent ca recunosc ca l-am scos cam din burta, si depinde si de profesie, si de gradul de scolarizare, si de apartenenta la o anumita clasa sociala, si de alte chestii, mai ales cand este vorba de anumite grupuri profesionale...) .

    In afara Romaniei, eu chiar as calca in toate strachinile posibile, si as indrazni sa recomand frecventarea bisericilor care sunt pro-comunitate gay.

    http://www.thetaskforce.org/TF_in_news/08_0911/stories/12_pro_gay_churches.pdf

    In Romania, ce sa zic, o sa recomand ceva de care eu personal m-am ferit mereu cat am fost in Romania, dar abia acum mi-am dat seama cat am gresit (!) ca am evitat in mod chiar VOIT si ACTIV acel mediu: este vorba de organizatiile politice reputabile pro-gay. Ele au nevoie de oameni cat de cat maturi ca "Florin", (presupunand ca el este cat de cat matur din punct de vedere social, al carierei, si totodata cat de cat stabil psihologic), iar Florin ar putea iesi din izolarea sa, si-ar putea face noi prieteni bazati pe o preocupare si o activitate etica si benefica sociala comuna, si...de ce nu ?...chiar prin dezbateri IN CONTRADICTORIU de natura politica cu alte persoane gay cu preferinte politice diferite, sau cu alte opinii in legatura cu programele de activism politic...s-ar putea naste o frumoasa prietenie !

    http://www.youtube.com/watch?v=8vY-4zWKsJM

    P.S. GAYding Light, (NB: ala care tine blogul de "advice"), imi datorezi...hai, ca-ti fac reducere...500 (cinci sute) de GBP (Lire Sterline Britanice) ca ti-am facut temele pe vacanta de vara ! Primesc doar cecuri bancare autentice pe care le poti trimite pe adresa:

    Tilhengerne av HMKG og Nils Olav II
    c/o Rudolph Aspirant (alias Eugen Craciun)-
    sjef konsulent
    426e Luft skvadron
    501e Combat støtte luftving offentlige anliggender
    Unit 501 Boks 23
    APO AE 09470

    RăspundețiȘtergere
  10. P.S. Formidabil, nici alalat blog gay nu mi-a publicat inca Spamul de Public Health (nu pot sa va dau adresa blogului, ca e rated R, dar pot sa va dau poza aluia sub care m-am simtit eu asa de vinovat de a trebuit sa scriu automat despre Public Health: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQW2VaqlzA5Wl8fg4yRta714JxNluGpuXEfCeEDn6fMYLMG5txs ).


    Since this is a high access blog, I hope nobody will mind a little “Spam” with a Public Health Message. I posted it here because the message originally comes from the UK, just like so many successful artists and models these days, and my hope was actually that the message could be spread by all possible interested persons beyond the borders of the UK. I first saw it myself actually in Scandinavia, so now I want it to go to Southeastern Europe as well. It is NOT a “gay only” oriented message. If I had any political leanings and/or clout myself, I would actually encourage gay organizations to get OUT of their own old pre-established “niches” of interest, and learn to get even MORE political clout for themselves, in a win-win manner of action, by becoming more socially politically active for ALL vulnerable members of the various societies they are a part of, to actually become GUIDES, from their own past experiences with political fight against discrimination and/or social stigma, to OTHER types of groups of vulnerable persons who quite realistically do NOT have a very strong voice at the present time in many countries of the world, including, but obviously not limited to Southeastern Europe.

    http://www.nhs.uk/lambeth/Documents/5%20ways%20to%20wellbeing.pdf
    (page 2 actually contains the message)

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite asa fluctueaza logica mea personala pe net, intre varstele de 4 ani si maxim 14. In real life sunt pe la 8 ani, (cand problema principala de rezolvat este COMPETENTA), deoarece, ma zbat in continuare sa invat indeajuns de bine lb. norvegiana ca sa pot in sfarsit sa incep sa il barfesc pe scriitorul Mircea Cartarescu pe aici, pe blogurile locale, ca prea il aduleaza toti norvegienii si nu imi dau seama de ce. (Am inceput eu sa-mi dau seama, dar nu e politically correct sa o zic inca in public, plus ca daca o zic poate ma dau astia afara din Norvegia, si chiar ca in alta parte nu mai am chef sa ma trambalez.)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Costin:logica lor e mai simpla, dar de multe ori mai corecta

    RăspundețiȘtergere
  13. @Cleo: eu petrec mult timp cu nepoatele mele. 1. mor de ras. 2. invat o gramada de la ele. 3. sunt mandru de ele.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Zodrac: copiii spun adevarul. si oamenii beti.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Alice: cred ca toti copiii au ceva minunat.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Roamsk: nu prea ai nimerit comentariile cu tema articolului meu...:))

    RăspundețiȘtergere