sâmbătă, 2 iulie 2011

Idei bune

           In Franta, in timpul verii, in fiecare duminica, fiecare localitate organizeaza, prin rotatie, un targ. Se numeste brocante sau vide grenier, ceea ce inseamna goleste hambarul.
          In centru se inchide sau se deviaza circulatia si vin oamenii cu masinile pline cu ce nu le mai trebuie prin casa. Le expun si le vand. Pe jos. Pe mese. Pe borduri. Nu e un targ de vechituri. Gasesti tot, de la picturi la laptopuri, carti, haine, mobila, masini de spalat, roti, colectii, etc. La preturi minuscule. Eu mi-am cumparat anul trecut o colectie Larousse, 8 volume, fiecare continent, fiecare tara, cu 5 euro. Anul acesta mi-am luat 3 carti la 50 de centi si un ceas de perete cu 1 euro.
          Eficiente: omul nu se mai impiedica prin casa de lucruri ce nu le mai foloseste. Nu le arunca pe strada nici nu le lasa sa mucegaiasca intr-o pivnita. Cel care cumpara nu regreta in cazul in care nu a facut o afacere buna. Cumparatorul face economii, vanzatorul recupereaza o parte din valoarea produsului.

9 comentarii:

  1. romanii ar aplica-o in stilul romanesc, ar vinde vechiturile cerand un pret mai mare decat cel de cumparare ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bune târgurile acestea . Au fost odată şi la noi prin talciocuri , dar la nivel mai mic pe vremea celuilalt . Acum ce am putea vinde că noi în general nu prea avem ce ne trebuie dar de unde sa ne mai si prisosească . Dar dacă am face-o am avea stilul nostru precum spune Cleo pentru că ne-am conforma vorbei româneşti precum că lucru este al meu şi face cât spun eu .

    Adevărul este că avantajele sunt cam într-un singur sens la aceste târguri căci preţurile încasate sunt de obicei simbolice .

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cleo: buna observatie. am intrebat pe unul dintre vanzatori de ce vine. mi-a spus ca e un mod bun de a-si petrece duminica. socializeaza. rade. isi plateste orangina. isi face ordine in casa.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Sorin: eu, cel putin o data pe an, ma descotorosesc de lucruri pe care le folosesc rar. si crede-ma, mi se umple masina de fiecare data.
    cum am raspuns si cleopatrei, francezii o fac mai mult pentru a se distra si socializa. crede-ma, cu 30 de euro iti mobilezi casa.

    RăspundețiȘtergere
  5. cam acelasi lucru il fac si canadienii vara...
    in mod special sambata au asa numitele "garage sale"-uri...in fata garajului isi scot la vanzare-exact cm spuneai si tu-lucruri care sunt in stare buna dar nu le mai sunt de folos...sigur preturile sunt insignifiante si la fel...in primul rand este o modalitate de a interactiona mai mult cu "neighbor"-ul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alice: ca de obicei, esti un exemplu bun. inca 10 ca tine, deci inca 10 oameni fericiti. asa fac si eu. imi umplu masina si merg in satele din apuseni si le impart

    RăspundețiȘtergere
  7. @Pandhora: bine ai venit.
    mi se pare si mai faina idea lor. nu se mai complica sa incarce, sa descarce. fac schimb cu vecinul

    RăspundețiȘtergere
  8. Eheeii, are dreptate Cleo.
    Doar un exemplu, legat de anticariate, chit ca nu se incadreaza exact pe subiect. Eram studenta si nu-mi permiteam sa platesc mult pe carti. Mi-am zis sa recurg la anticariate.
    Preturile nu difereau cu nimic fata de editia nou-nouta, desi de multe ori cartile erau mucegaite. Se intampla in fata la Universitate in Bu. Cand i-am spus vanzatorului ca cere prea mult pentru o carte in conditii lamentabile mi-a zis sa-mi cumpar de la librarie. Ceea ce am si facut.
    Deci cam in asta ar esua un astfel de "goleste hambarul" la noi - o alta modalitate de a face bani pe seama fraierilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. daca mergi la noi prin targul obor vei vedea ca oamenii vand chiar si cuie folosite si ruginite sau chiloti rupti in fund. pe bune. oamenii aia o fac sa se distreze si sa scape de lucrurile nefolositoare, noi am face-o strict pentru a ne cumpara un colt de paine.

    RăspundețiȘtergere