duminică, 2 martie 2014

Amenzi mari

            Am niste prieteni care au luat niste amenzi mari in Europa de vest. De mii de euro. Eu insumi era sa iau cateva sute bune pentru un nimic. Chiar daca m-au iertat acea lege pe care am incalcat-o mi-a intrat in sange. La fel cum prietenii mei nu mai fac aceleasi greseli niciodata. Acesta e primul pas spre civilizatie, frica de a incalca legea din cauza pedepsei foarte mari.
            In Romania haosul e justificat. Oamenii au bani, poate mai multi bani decat vesticii si pentru un astfel de om parvenit o amenda de 30 de euro e... bacsis. E motiv de lauda intre prieteni. Dar as vrea sa vad daca romanul se mai poarta ca in codru dupa ce plateste 2-3 amenzi de 4000-5000 de euro.
            Nu are rost sa veniti cu explicatia ca romanii nu au cum sa plateasca amenzi mari, ca nu au bani. Daca nu au bani, atunci sa evite sa faca greseli. Sa se poarte civilizat si nu-i amendeaza nimeni. Daca nu pot asta, atunci sa stea in casa si acolo sa faca ce doresc ei.

13 comentarii:

  1. Dar de ce te imprietenesti cu oameni delincventi ? Ce, alti prieteni care nu au luat nici oamenda nu poti sa-ti faci ? Ca precis exista si oameni care nu au primit niciodta nicio amenda, nici mica,nici mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus ce, tu pe delincventii Romaniei vrei sa-i educi ? Ocupa-te si tu de tineretul cuminte,nu ala care are nevoie de reforma,ca ala, zau, putin te baga in seama si pe tine si pe amenintarea de pedepse aspre,(s-au facut si studii serioase in sensul asta).

      Ștergere
    2. Ai luat vreodata o amenda? Sau prietenii tai?

      Ștergere
    3. Eu trebuie sa marturisesc ca am luat amenzi pt condus prea repede de 2 ori, in tinerete, dar totusi nu in Romania, deoarece eu nu doresc sa contribui la inrautatirea statisticilor de criminalitate din Romania, mai ales nu alea relative cunoscand si trendul demografic negativ de scadere a nr populatiei din aceasta tara, (ca in alte tari cu spor demografic pozitiv mai mare infractiunile mele nu ar avea un impact statistic asa de mare), plus
      eu nu am prieteni care sa fi luat
      amenzi, si nici nu vreau sa-mi fac,
      deoarece mie mama mi-a spus de
      ff multe ori sa nu ma asociez cu
      persoane delincvente.
      in plus, faptul ca nu am mai luat amenzi de trafic in ultima vreme nu a fost datorat sumei platite pt amenzile anterioare, ci partial pt ca acum nu am masina, si partial pt ca am citit despre stressul oamenilor muncii de tip politist, inclusiv cel birocratic legat de a scrie diverse formulare, dar si cel general de periculozitate a mediului de lucru, si am dezvoltat compasiune crescuta fata de ei, si nu doresc sa contribui si eu la cresterea acestui stress.

      Ștergere
  2. Exagerezi. Noi suntem ca ruşii. Nu prea avem clasă de mijloc. Doar sus şi jos. Nu există încă termen de comparaţie cu Vestul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei cu bani sunt de regula zgarciti. II doare daca ii lovesti la buzunar.

      Ștergere
  3. Eu nu cred ca marimea amenzilor e atat de importanta. Da, e importanta si marimea amenzilor, insa mai important e ca legea sa fie aplicata. Degeaba legea prevede amenzi de mii de euro, daca nimeni nu aplica aceasta lege. E ca o bostanarie fara paznic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar si cei care aplica legea pot lua amenzi pentru neaplicarea legii.

      Ștergere
  4. Poate sa fie amende si de 100.000 de euro, daca il cunosti pe seful IPJ te-ai scos :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Amenzile au rolul lor, punitiv.
    O problema a sistemului romanesc este ca uneori cei din clasa high level nu platesc amenzile. dau in judecata/dau o spaga etc

    O solutie care o vad este sa se ridice amenzile.
    Sau sa se dea exponential cu valoarea RCA-ului /impozitului pt masina. Sa simta si bugetul ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Amenzile sunt o sursà bunà pt. bugetele de stat. Aproape cà e imposibil sà nu gresesti mai ales pe-acolo unde zici tu!

    RăspundețiȘtergere