duminică, 2 iunie 2013

Sfaturi scurte pentru o viata buna

            Nu trai ca o piatra. Fa un bine. Sadeste un pom, creste un copil, ingrijeste-i pe altii doi. Ajuta un batran. Citeste niste carti bune. Urca-te pe un munte, spala-te intr-un rau. Asculta. Invata mereu. Fa o rugaciune. Iubeste.
             Later edit: creste un caine.

16 comentarii:

  1. Pe unele le aplic deja, dar pe bune un caine nu mai pot creste in casa. E scump, e de munca si nu mai am timp de cand cu cea mica. Timp de urcar pe munte canci, mai ales ca stau in campie :)))
    Cuvanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un caine e terapie curata!

      Ștergere
    2. Ca doar nu stai in Baragan! Si pe jos ajungi la un munte.

      Ștergere
    3. In 1843, atunci cand primul trenulet gen Montagne Russe a fost inaugurat la Tivoli, avea un munte chiar f mare acolo, decorat ca un munte, insa politicienii vremii au zis ca nu se poate ca primul lucru pe care sa-l vada oamenii coborand din tren in capitala sa fie un munte, asa ca muntele a fost dat jos ulterior, si au ramas niste munti mai mici corespunzatori doar sinelor de trenulet, dar nu ala mare de decor. abia la anul in 2014, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la modernizarea acestui trenulet in varianta cunoscuta si astazi, cea de la 1914, se va reconstrui muntele original, drept comemorare. (Despre Danemarca celelalte tari )candinave barfesc ca e plata ca o clatita, si isasi Danemarca a luat aceasta barfa drept una din caracteristiciile cu care a dorit sa se mandreasca, atunci, la vremea cand era important pt tarile UE sa isi aleaga caracteristicile nationale cu care sa se mandreasca in fata lumii, la sf sec 19-inc sec 20.)

      Ștergere
  2. Am facut de toate si fac in continuare. Am si o pisica dar am crescut si caini, abandonati si le-am gasit stapani. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai multa rabdare ar prinde bine... Lumea se grabeste ingrozitor in ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bifat la toate! Si as mai adauga: nu lasa ura si razbunarea sa-ti intunece viata, chiar daca pleci de-acasa in lume ia un tricolor cu tine. Si omoara toti paianjenii sau pune pe altii sa-i omoare.(viata ta n-o sa fie mai buna dar a mea sigur!):))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iau tricolorul, + numar de Cluj la masina. Ti-am aratat ce tarantula am?

      Ștergere
  5. Eu, din toata lista de mai sus, ma pot inscrie la ajutatul unui batran, pt ca pe mine ma opresc toti pensionarii pe strada, in parcuri, gari, statii de autobuz, etc, sa ma intrebe pe unde s-o ia.

    La restul chestiilor de pe lista nu pot sa ma inscriu pt ca nu-mi surad acele activitati deoarece implica oarecare efort si planificare, plus se ridica probleme etice daca nu e ceva facut in mod competent, de ex ce rost are sa promit ca voi ingriji un copil cand eu nu am studii de specialitate in puericultura si pediatrie, sau sa cresc un caine, cand eu uit sa ma scot pe mine insumi la plimbare uneori, daramite sa stiu sa ofer lectiile de comportament necesare acelui caine in perioada lui de crestere. De fapt nici asta cu ajutatul pensionarilor nu ar fi fost din propria mea initiativa, daca nu se intampla de la sine, si nu m-as fi simtit asa dus de val....ca pensionarii, zau, si-au trait viata, nu mai pot eu sa le-o stric in mod deosebit de grav daca se intampla sa ii indrum din greseala catre alt muzeu decat cel pe care si-l dorisera initial, plus asa mai fac si ei miscare, isi mai gasesc si pe altii sa-i intrebe, mai socializeaza, adica zau, cu pensionarii cred ca e destul de OK sa fiu lasat sa interactionez. Plus majoritatea bunicilor au tendinta sa-mi spuna povesti daca vad ca sunt disponibil sa mai stau pe acolo, si mie imi place sa ascult povesti. Mie imi place sa-mi spuna si oamenii mai tineri povesti, insa lor nu le place asta, ei chiar par sa comunice ca nu au chef de povesti, ca ei vor sinceritate, etc. Ce sinceritate ? Tot povestile sunt mai bune asa la nivel de interactionat intre oameni, dupa parerea mea, zau, am remarcat chestia asta chiar si in relatia mea cu unii de care mie nu-mi placea sau cu al caror idei sincere eu nici nu eram de acord asa per total, totusi singurul lucru bun care-l faceau era ca stiau sa spuna povesti.

    (va urma)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu izvorul, muntele si copacul, nu doresc sa am eu o relatie asa prea directa deoarece nu ma pricep la stiintele naturii chiar la acest nivel. Asa de la distanta, desigur ca apreciez biosfera, dar sper sa stie sa aiba altii grij ade ea, nu eu, ca eu nu stiu sa sap gropi ca sa plantez copaci, habar nu am care e tehnica ingrijirii puietilor, cat de des trebuie stropiti curatati, etc cu diverse insecticide sau chestii din astea legate de pomicultura, ca doar nu pui copacul si pe urma il lasi sa se descurce singur, trebuie supravegheat, pazit, ingrijit, trebuie alocate fonduri de la buget pt ei, etc. Muntele e pt oameni cu antrenament, eu fara ghid nu ma duc la nici un munte, deoarece zice la TV ca mereu cade cineva intr-o prapastie sau il mananca un urs, etc. Iar din izvoare cel mult sa-mi placa sa beau ceva apa daca mi-ee sete, nu sa fac baie in ele, zau, vreau DUS cu apa calda. (As vrea de fapt si baie in cada cu clabuci, macar o data pe trimestru, dar de cand sunt in Scandinavia, mi-am luat gandul de la baie decat cand sunt in vacanta sau ma invita cineva la un hotel de lux.)

      De facut rugaciuni, zau, nu stiu ce inseamna asta, adica de compus in mod creativ rugaciuni noi in plus fata de cele deja compuse pt uzul general ? E OK poate asa sa inalt o felicitare sau o lauda sau o multumire catre D-zeu, daca se iveste o ocazie speciala, ceva soocial politicos si chiar sincer, de ex, "ce bine imi pare ca traiesc in ziua de azi si nu ma doare nimica, (bat in lemn de 4 ori, ca nu se stie niciodata)", dar nu rugaciuni complexe, ca alea implica cereri, si eu nu doresc sa-l impovarez si eu pe D-zeu, plus functionarii lui cu si mai multa treaba decat or avea toti acolo.

      (va urma)

      Ștergere
    2. De ascultat, zau, sincer, nu inteleg mai nimic in perioada asta cand in jurul meu fiecare vorbeste pe limba lui. Eu inteleg ce zice un crainic danez la TV, ca ala parca se exprima mai inteligibil, plus mai inteleg ce zic unii colegi ai mei, cam 45 % din ei...culmea e ca altii din jurul meu zic ca ei ma inteleg pe mine, numai ca si asta depinde uneori, se pare ca aia din Asia mica nu ma inteleg asa de bine ca aia din UE. Cu maori si cu cei din Samoa si alte insule polineziene, eu personal insa m-am inteles mereu destul de bine, indiferent in ce limba incercam sa comunicam unul cu altul. Cu indienii ma inteleg de minune, si chiar imi place sa-i ascult, desi au diverse limbi si aia. Cu polonezii si rusii e cam 50-50 %, pe unii imi place sa-i ascult pt ca stiu sa zica povesti si vorbesc dulce, pe altii nu-mi place sa-i ascult pt ca sunt beti si injura si vorbesc urat. Tiganeste imi place sa ascult mai mult daca e vorbita de femei, cand e vorbita de barbati nu-mi place asa de mult. Per total, zau, nu pot s apromit ca imi va face placere sa ascult chiar pe toata lumea, si e posibil sa cauzez discriminare, asa ca mai bine nu promit nimic, pt ca nu ar fi etic s adiscriminez in functoe de afinitatile si toanele mele personale de om iubitor al Oceanului Pacific.

      De iubit iubesc cat pot insa niciodata nu am putut sa iubesc la fel de mult cat m-au iubit altii pe mine. Cred ca e posibil sa nu am aceasta capacitate. Plus pe mine cred ca m-au iubit mai multi oameni decat am putut eu sa iubesc. De aia nu mi se pare corect sa promit cand stiu ca e posibil sa fie irealizabil, mai ales sa promit asa pe viitr ca voi iubi niste oameni total straini de mine, care sa nici nu fie rude cu mine, si pe care sa nu-i fi cunoscut nici de mic copil, la asa ceva nu ma pot angaja, oricat de mult as sustine eu la nivel principial Institutia Casatoriei, deci formarea unor familii noi, pe baza de alinata si implicit cu promisiune ade a depune un efort iubitor in vitor ctre noii membri ai acestei familii. (Eu despart ideea de iubire de indragostrile simple c aastea vin si fara nici o initiativa, si nu e nevoie sa promiti nimica, ca doar nu o sa stai sa-i iubesti pe toti aia de care te poti indragosti romantic si erotic de-a lungul unei vieti.)

      Cu cititul, si invatatul, ZAU, eu de cand reau sa termin odat acu scoala si cu temele si cu lectiile, insa se pare ca in societatile care au deosebit de multe femi la conducere, si/sau cler protestant reformat, e asa un fel de obligatie sociala sa tot inveti incontinuu. E ceva ff neplacut uneori, deci efectiv nu pot sa promit nici asta. Mie imi place MULT mai mult in vacanta sau in recreatie, MULT mai mult. De aia si trag catre Rarotonga de fapt in clipa asta, nu catre centrul UE, asa ca afinitate personala.

      Ștergere
    3. Cum sa-ti multumesc pt ca ai raspuns atat de explicit la fiecare punct?

      Ștergere
  6. Instantaneu un zàmbet larg...asa e, devi optimist, frumos, sànàtos... spre norocul meu m-am nàscut la tarà, am avut ocazia sà experimentez multe...
    Dar...o baie intr-un ràu de munte cu un càine golden retriver e cred cà e ceva de vis! cà tot vorbeai de ràu.. de ceva timp mà gàndesc la chestia asta.

    A...si-as mai adàuga sà nu ai debite mari la bànci!)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, fara credite la banci, altfel e degeaba baia in rau!

    RăspundețiȘtergere