marți, 25 iunie 2013

Decizie medicala romaneasca

            S-a dus o cunostinta in Romania la medic cu durere la un picior, reomatism, artrozica, etc. Dupa ritualul de stat la cozi prin spital, un medic i-a pipait genunchii si i-a zis:
            -Ai 200 de euro la tine?
            -N-am la mine, dar am acasa.
            -Du-te repede si adu-i si te operez. Si daca mai aduci 200 te operez si la celalalt.

10 comentarii:

  1. pai operatiile astea de genunchi sunt mai mult sau mai putin elective daca nu e ceva acut, asa mai mult ca o chirurgie cosmetica, deci in general ori se sta pe o lista de asteptare de ani de zile de obicei pana decedeaza pensionarul de altceva, ori se plateste nu 200 de euro ci 2000 de euro pe genunchi in sistemul privat...descriu situatii din tarile cu sistem medical avansat din lume, asa ca in concluzie acel medic de fapt i-a facut un bine acelei persoane, desi poate nu pare asa la prima vedere si desigur ca nu doresc sa spun ca sustin piata neagra si evazionismul iscal, cand de fapt asta a si fost tema principala de discutie la summitul G8 desi nu fata de micul intreprinzator ci fata de corporatii care utilizeaza diverse artificii pt a nu contribui bugetar...in plus, acea persoana operata va putea sa devina apoi mai productiva, si poate sa si contribuie mai mult ea insasi ulterior la economia nationala si la buget, asa ca acel medic, chiar daca o fi eludat fiscul de un mic tva de cateva zeci de euro si a utilizat niste facilitati bugetare desi probabil a trebuit sa scoata ceva din buzunar sa faca rost de ceva ate, ace, anestetic, etc, per total el a contribuit pozitiv atat la economia tarii tale cat si la reducerea mai rapida a suferintei cunosstintei tale, desi a facut-o pe o scurtatura intr-o piata neagra paralela...zau, sincer discut asta nu ca sa fiu asa Gica contra, insa efectiv discut ca o problema de etica sociala, pt ca asa mi s-a parut ca pui tu problema...desigur ca ideal ar fi ca acel medic sa opereze astfel in piata privata de la suprafata, dar atunci nu ar mai fi cerut 200 de euro, efectiv a improvizat, dar asta nu e ceva caracteristic Romaniei, se fac improvizatii si exista piata neagra si in alte parti, este recunoscuta, si este luata si aia in calcul atunci cand se pot propune diverse politici sociale la nivel de policy

    RăspundețiȘtergere
  2. O nimica toata comparativ cu ce se cere in alte situatii...

    RăspundețiȘtergere
  3. A patit-o si soacra mea cand era internata pentru o operatie de hernie de disc. Era din intamplare pe hol cand a auzit-o pe anestezista ca o striga si s-a grabit sa se duca la cabinet; cand a intrat doctorita i-a zis "pai asa vii? Ia du-te si mai vino odata cu ce trebuie!".Si s-a intors sa duca si plicul regulamentar...

    RăspundețiȘtergere
  4. True, dar sad story. La fel am patit cu bunica. Bani multi, operatie nereusita, vina neasumata. Acum trebuie iar operatie, iar bani. Cerc vicios.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am auzit si eu de situatii din astea. Nu am fost nevoita sa merg la medic iar cand ma duc, ma duc in sistemul privat.

    RăspundețiȘtergere
  6. O.. e cam mult ce-a cerut, eh?! m-apucà depresia cànd aud! sistemul àsta nici de stat, nici privat face ca doctorii sà depindà de plicul bolnavului, cà de', sànàtatea mai presus de toate.. Criza asta voità de cine stie cine, slàbeste puterea statului din ce in ce mai mult, cine are ceva bani se descurcà, cine nu, moare cu zile!

    Ideal ar fi prevenirea pe càt posibil, ce tine de: alimentatie variatà, miscare càt mai multà, "cunoasterea" bolilor de familie, si nu in ultimul rànd NU ingràsatului!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. totusi piata neagra din domeniul serviciilor, in clusiv sanitare, exista si la vremea RSR, nu e ceva recent introdus de criza, cat despre statisticile generale de sanatate inclusiv speranta de viata e adevarat ca ele s-au inrautatit in prima decada dupa Revolutie, incepand apoi sa isi revina incet incet, in prezent parand a fi ajuns din nou la cifrele la care fusesera cele mai bune pt Romania secolului 20, cam cele din anii 1976- 1980, inainte de criza economica a ultimei decade a RSR si de aparitia epidemiei HIV, plus a unor tendinte alimentare (chiar si de pe piata neagra inainte de 1980) oarecum mai nesanatoase, mai ales in mediul urban.

      Ștergere
    2. @Viola: intreb din curiozitate daca ai blog ca daca ai cred ca mi-ar face placere sa citesc de pe el

      Ștergere
    3. Multumesc pentru apreciere! incà nu am blog, de ceva timp intru pe la altii cà e mai comod...imi dau cu pàrerea, mai schimb o vorbà, un zàmbet si... e bine. O sà incerc si eu in viitor...

      Ștergere
  7. sunt curioasa cat costa o operatie similara in sectorul privat.
    Adica sa fac un raport, ma caciulesc pt 200 euro in spital de stat ( bani doctor+ bani asistente+ medicamente cumparate+terapie post operatie), sau dau la clinica privata.

    RăspundețiȘtergere