duminică, 9 iunie 2013

Ce citim

             Vorbeam azi cu cineva despre carti si mi-a spus ca a aruncat la gunoi cartea pe care a cumparat-o zilele trecute. De ce? Pentru ca informatia e virusata, e vorba de comercial si manipulare, o manipulare sadica si directa.
              Aveti grija ce cititi si ce ascultati. Am mai spus, e o lume a exemplelor si a consumului cantitativ. Variantele bune sunt selectivitatea dura si un reper puternic.

13 comentarii:

  1. Pai daca era totusi o carte de fictiune, zau, cred ca tipul era oarecum dus cu pluta, dar desigur daca era o carte de invatamant politic sau brosura religioasa, da, inteleg sa se considere manipulat ! Iar daca era o carte de non-fictiune, depinde de care, adica de istorie, (care desigur ca e speculativa in mare parte, adica nu e ceva asa strict super stiintific, e ceva reconstituit cu mai mult a sau mai putina maiestrie, uneori chiar si cu u ochi mai subiectiv catre o anumit aperspectiva), sau de popularizare stiintifica, de ex poate era despre ceva la mode de ex neurostiinte, care acum se crede ca sun un fel de mare rezolvare explicativa a intregului compendiu de posibile intrebari filozofice umane, dar nu e neaprata adevarat, *cf chiar o alt acarte de non-fictiune recenta demare popularitate al care autr apare chiar zilele astea in interviu la Book TV pe C-Span, si am de gand sa il vad), sau poate era o carte pt copii, de ex versiuni prescurtate si adaptata pt copii a unor opere de literatur aclasica, gen piese de teatru de William Shakespeare sau romane de Charles Dickens, sau L Tolstoy, si inteleg ca unii nu sunt de acord cu acest fel de prescurtari si simplificari, insa totusi gestul de a arunca cartea la gunoi din naduf pt informati acontinuta mi s epare oarecum exagerat, adica un ae sa arunci o carte in cutia de materiiale reciclabile pt ca nu mai ai loc pe raft plus esti sigr ca acea carte exista in lume in cateva zeci de maii de exemplare identice, adica nu e asa o pierdere mare, (ca daca ar fi asa un unicat de tip manuscris din Evul Mediu, zau, ar fi chiar p[acat sa fie aruncat la gunoi sau la reciclare)...adica nu fat ade gestul de aruncare la gunoi totosi obiectam, dar fata de MOTIVUL pt care cartea a fost aruncata l agunoi, care zau, trebuie totusi judecat in functie de ce fel de carte era vorba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar faptul ca un om cumpara o carte fara sa stie pe ce da banii, zau, ast ami se pare o prostie si mai mare. Pt ca totusi cartile de hartie sunt destul de scumpe, si nu cumperi carti decat daca stii deja ce scrie in ele si esti deja de acord in mare parte cu ce scrie in ele si doar doresti asa sa te relaxez pt ca altcineva se exprim ain mod mai placut despre chestii cu care esti de acord...ma rog, daca er ao carte gen manual scolar, deci o carte despre care chiar nu stii ce scrie in ea si o cumperi ca sa inveti ceva din ea, se presupune ca totusi primesti o indrumare de la un profesor autorizat ce carte sa cumperi, ca asa zau daca as sti eu, de ex ce carte de filozoofie sa cumpar, daca as fi brusc interesat sa dau Bac-ul francez de ex, unde se cere si materia Filozofie generala (inclusiv istoria filozofiei).

      Ștergere
    2. Vezi ce i-am raspuns lui Vladimir.

      Ștergere
    3. Si eu am aruncat carti la gunoi, pt ca am considerat ca nu trebuie sa citeasca nimeni astfel de carti.

      Ștergere
    4. Macar le-ai pus la reciclat ? Sper ca nu erau proprietatea altora, si erau carti care erau proprietatea ta personala, adica sper ca nu te-ai angajat in acte de vandalism fata de proprietatea altor persoane.

      Ștergere
    5. Repet, nu obiectam asa de tare la aruncatul la gunoi, (atata vreme cat nu e facut in public ca gest politic demonstrativ, vezi mai jos), ci obiectam la MOTIVUL aruncarii la gunoi din articolul prezentat mai ss. Adica parea unul asa de baduf si dezamagire personala, care era extins asa la un mod generalizator, cum ca nimeni nu trebuie sa citeasca acest fel de carti, nu doar ala scare se simtea atacat...de aia am si zis ca mi s-a parut un gest oarecum dus cu pluta, asa cum fusese prezentata, dar poate ca exstau circumstante care puteau explic agestul, de aia intrebam ce fel de carte era, sau in ce circumstante s-a petrecut acea dezamagire, mai ales ca ziceai ca fusese recomandata de altcineva, poate ca fusese chiar o recomandare facut ade cineva care ulterior s-a dovedit a fi disloial, sau l-a dezamagit asa in general pe ala, si de aia s-a suparat si, identificand sau de fapt mis-identificand ideile acelei persoane cu intreaga persona plus cu toate cartie citite si recomandate de acea persoana, etc, i-a incasunat si pe cartile recomnadate de acea persoana devenita acum dezamagitoare sau vazuta chiar ca manipulativa, ca lucrurile astea sunt chiar destul de comune ! Adica poate e un caz mai simplu de a fi dus mai temporar cu pluta, nu o fi chiar asa unul din ala mai grav ! Dar chiar si daca ar fi un caz mai grav, 33 % se pot recupera cat de cat, zau...(Eu incercam sa raman optimist !)

      Ștergere
  2. E bine sa citesti mult despre un subiect, sa compari, sa nu iei de buna o singura sursa, sa analizezi si sa tragi singur concluziile.Eu citesc si argumentatie care nu-mi convine dar vreau sa vad si reversul medaliei, sa nu nu ma las usor influientata.Dar uneori propaganda e diabolica, iti ia mintile si iti ascunde adevarul.Adevarul nu-i o perla ascunsa intr-o singura scoica, trebuie cautat atent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai asa se intampla cand cumperi o carte fara sa te informezi inainte. Eu nu cumpar niciodata carti despre care n-am nici o idee, decat daca cumva coperta sau aspectul ma atrag deosebit de tare. Plus ceva text atractiv de pe spatele copertei. Iar daca ajung sa le cumpar asa...apoi nu ma simt inselat daca nu corespund. In opinia mea, si la carti, ca la orice altceva, trebuie sa te informezi inanite sa dai banul. Dar esti sigur ca tipul ala nu era nitel paranoic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt situatii si situatii. Poate a fost recomandata de cineva cunoscut. Exista diferite posibilitati de interpretare, unii le gasesc bune. Apoi, poate ai chef sa cumperi o carte, asa la intamplare. Apoi poate te prinde coperta, sau titlul.

      Ștergere
  4. Nu sunt o cititoare inràità..intru prin libràrii sà vad care mai e "trendul"..vad cà se poartà càrtile si filmele despre vampiri, da' mie nu-mi plac...
    Acum o lunà am primit o carte cadou "barbatii sunt de pe Marte femeile sunt de pe Venus", am ràsfoit un pic, de o lunà mà tot uit la ea...cicà e de mare succes..sunt tare curioasà persoanele care au citit cartea chiar i-a ajutat?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ! Ha ! Pai literatura numita self-help, din care face parte si cartea aia cu barbatii de pe Marte si femeile de pe Venus, nu e ca sa ajute propriu-zis la ceva specific anume, adica de ex ca sa imbunatateasca o eventuala problema de comunicare dintre un barbat specific si o femeie specifica, ajuta doar asa la madul general de relaxare generala prin entertainment, la fel ca destul de multe alte carti, care nu sunt de tip de self-help, de altfel !! E literatura simpatica de larg consum de public, mai ales in zilele noastre, cred, feminin, caruia ii si place sa citeasca mai mult decat barbatii cautand in mod specific constiincios educatie placuta (insa din pacate ineficienta, daca e placuta) in carti, (asa in medie, nu toata lumea, desigur), si care se si chinuie (in mod real destul de stressat larg contemporan) sa impace si capra unui job corporatist relativ bine platit necesar oricui in aceste vremuri de criza economica si varza intemeierii unei casnicii cat de cat stabile cu un ins oarecare, care sa nu fie totusi de tip alcoolic sau care sa aiba nevoie de prea mult menaj si ingrijiri medicale !! Ha ! Ha ! Pai astfel incat ceva sa fie eficient educativ dincolo de creare de simplu narav/addictie aducatoare de placeri, trebuie sa doara si sa fie neplacut, sa vina asa cu teama de amenintare sau pierdere, nu sa fie asa placut si simpatic, ca si cum ai citi un blog sau o revista culturala, de exemplu ! Zau, articolele din revista Cosmopolitan oare ajuta la ceva ? Dar alea din revista Playboy ?

      Ștergere
    2. Dar eu nu le infierez, si in nici un caz nu le-as azvarli pe foc din cauza ca m-or fi "pacalit", "manipulat" si/sau "dezamagit" pe mine personal...cand de fapt e posibil ca eu sa fi fost oarecum ignorant dobitoc, (odata ce am trecut totusi de 18 ani si am terminat cu scolarizarea obligatorie), care o fi crezut, asa ca un copil lenes mediocru oarecare, ca educatia poate fi si placuta ! Eu doar le incadrez asa frumos la entertainment si relaxare generala, si, dupa parerea mea, fiecare isi poate alege in liber cu ce sa se relaxeze atat la scoala in recreatie sau in pauza la serviciu, cat si in timpul liber, in functie de afinitati, si desigur fara a crea vreo dezordine neplacutain public sau a se comporta rau fata de semeni, (de ex nu e voie a se azvarli carti pe foc sau la gunoi asa in mod politic demonstrativ, pt ca acest lucru poate speria unii copii mai impresionabili, si poate descuraja tineretul sa citeasca carti, si asa ceva nu este bine).

      Exista si o oarecare exceptie de la regula ca daca e educativ trebuie sa doara, insa e vorba de o anumita educatie de tip de acumulare de cunostinte de tip enciclopedic anecdotic asa numite mai larg popular, (desi probabil oarecum incorect sau numai partial corect), cultura generala, desi educatia unui om nu rezida numai in cultura generala, plus educatia de tip acumulativ calitativ de cultura generala e in general valabila pt un nr deosebit de restrans de carti de fictiune, numite clasice, (fiecare epoca avand clasicii ei). Restul sunt doar variante ale acestora de obicei calitativ mai joase si mult mai putin complexe, asa de ex ca Game of Thrones fata de Regii Blestemati, (desi poate exemplul e prost ales, pt ca eu personal nu am citit cartile Game of Thrones, doar ma gandeam la film). Adica tineretul trebuie incurajat si cu morcovul prezentarii posibilitatii de acumulare de cultur agenerala din carti, in mod placut, de ex se pot face traduceri si prescurtari ale povestii Odiseea, nu e nevoie sa se chinuie cineva sa stie greac aveche pt a aprecia acea poveste si a sti macar asa care e ideea de baza, (in afara de ca Ulise avea aventuri palpitante in timp ce calatorea, iar Penelopa il astepta fidela acasa, ca nu despre asta e vorba in principal in Odiseea), insa a nu se confunda acest lucru cu o intreaga educatie valabila pt munca si viata.

      Cred ca am zis si prostii pe aicea, dar am fost atins emotional, pt ca eu am fetish pt carti de hartie, eu stau mult sa le pipai prin librarii, uneori chiar dau bani pe unele pe care nici nu le citesc si trebuie mai arunc si eu, adica eu am fix serios cu cartile, si uneori e chiar de tip patologic, (de ex pt ca sufar daca trebuie sa ma despart de unele carti, nu din vina lor, ci din vina mea, chiar daca nu sunt exemplare rare), asa ca e posibil sa scriu prostii.

      Ștergere