marți, 4 iunie 2013

Aberatii romanesti

             Medicilor care au profesat in strainatate alaturi de mari chirurgi ai lumii nu li se recunoaste rezidentiatul si trebuie s-o ia de la capat in Romania. De ce? Ca asa vrea muschiul ministerului sanatatii.
             Printul Charles trebuie sa fie atent cu romanii oportunisti care ii ies in cale in satele unde acesta are proprietati si care ii baga pe gat produse, intr-o maniera tiganeasca. Un satean vrea sa-i vanda doi cai frumosi cu 12 000 de euro.

19 comentarii:

  1. Chiar ca sunt aberatii! Hilare! :)
    O zi frumoasa Raul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate are cai din rasa Pur sânge arab la promotie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti dai seama daca avea 6 cai frumosi :)) Se facea cu un apartament...totusi, nu cred ca RH pune botul la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca nu, dar e o mare nesimtire sa incerci mereu sa prostesti pe cineva. Si ne mai miram ca ne ocoleste lumea.

      Ștergere
  4. Eh, romanul a incercat sa-l fraiereasca si nu i-a mers. Insa englezii ne-au modernizat nava militara Ferdinand si le-a mers. Deasemeni i-au cerut lui Nastase sa-i vanda Galatiul (combinatul siderurgic) si deasemeni le-a mers. Lor le merge orice cu noi. Dar oportunisti exista in toata lumea, nu numai in Romania. Adica nu e o trasatura caracteristica romanilor, ci omului, in general.
    Car despre rezilentiat, poate ca e val;abila vorba ceea: "hotul de hoti se teme". Poate ca daca la noi s-au dat doctorate pe functii in partid, le e frica sa nu pateasca la fel cu rezidentiatul.
    Nu, eu inteleg altfel treaba cu medicii: statul roman a platit scolarizarea medicilor, iar de aceasta investitie a profitat un alt stat.
    Si imi mai este o chestiune neclara: nu li se recunoaste rezidentiatul numai medicilor romani care au profesat in strainatate alaturi de mari chirurgi ai lumii, sau nu li se recunoaste rezidentiatul LA TOTI medicii care au profesat in strainatate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o birocratie aiurea in Ro, sunt niste interese. In primul rand, o gramada de medici au functii si cabinete dar meserie ioc. Se tem. Apoi, se plateste gras rezidentiatul. Da, e drept ce spui de scolarizare, dar in Ro mor multi copii pe zi, tineri, batrani, sin lipsa de medici. Nu e lipsit de intelepciune asta?

      Ștergere
    2. De acord cu Decenu. De ce nu vedem hotiile altor popoare? De ce nu dam in vileag gunoiul de sub frumoasele presuri occidentale? Jocul de cuvinte e intentionat :)
      Cuvânta

      Ștergere
    3. De ce te intereseaza hotiile altora, cand tu traiesti in Romania, tu (sau altii ai tai) traiesti in nesiguranta, fara perspective, fara sansa, etc? Sunteti culmea. Daca zice cineva ca e greu, rau si penibil in tara, voi ziceti ca si la altii e.

      Ștergere
  5. totusi in legatura cu medicii trebuie sa se tina seama de niste standarde internationale de reciprocitate care pot exista sau nu pot exista intre diversele comisii oficiale care atesteaza specialistii in diferite tari. De ex unui medic specialist ortoped din franta nu i se va recunoaste automat dreptuul de a fi recunoscut ca ortoped de catre comisia de acreditare de ortopezi din sua sau australia si probabil ca nici invers, in timp ce unui medic ortoped din romania cu examen luat intr-o anumita perioada de timp i se va recunoaste aceasta specialitate in franta si invers la fel in ultimii ani. In plus fiecare tara are grija cum si cui ii va recun oaste dreptul de a practica medicina sau de a fi poate educator al unei anumite proceduri medicale noi in alta tara. Exista atat in romania cat si in alte tari standarde destul de riguroase si in esenta bine intentionate fata de protectia publicului larg in acest sens pt ca nu suntem la inceputurile medicinii moderne in ue de prin sec 19 cand cineva se ducea la viena sau paris invata ceva pe acolo si venea asa inapoi sa fie profesor universitar la iasi daca era fiul unui boier local si dorea sa ajute poporul dupa exemplul lui buddha si pe considerentul ca trebuia construita de la 0 o scoala de medicina moderna nationala si la periferia ue...adica inteleg ca unele cazuri sa fie trist si chiar injust nerezolvabile pt unii din cauza birocratiei imense care exista in jurul acreditarii cuiva ca medic, insa acest lucru NU se intampla numai in Romania, ci si in Canada sau in alte tari ale lumii, de Japonia nici nu mai zic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rudolph, Romania e o tara riguroasa? Ma faci sa rad.

      Ștergere
    2. Eu am vrut sa comentez strict on topic, nu sa generalizez asa la intreaga Romanie, nici macar la intreaga populatie mondiala cunoscatoare de lb romana. Tot on topic, a practica alaturi de un mare chirurg al lumii nu este identic egal cu a capata o experienta printr-un rezidentiat acreditat. Adica in anumite cazuri poate fi chiar o experienta mai buna decat aialalta, insa totusi tot nu e egal cu procedurile birocratice implementate de toate tarile respective pt formarea si recunoasterea medicilor specialisti, cea a mareului chirurg, cea unde are loc acea practica, (pt ca nu e obligatoriu ca un mare chirurg sa stea locului intr-o tara, ba cel mai des el se afla in vreo misiune de voluntariat in Africa sau America Latina, care nu are nici o legatura cu tara unde s-a format el(, plus cea a practicantului pe langa marele chirurg, care totusi, pt a fi recunoscut ca medic specialist pregatit prin rezidentiat UNDEVA, (fie in cele 3/4 tari mentionate mai sus, fie in alta(, trebuie totusi sa demonstreze ca a trecuut prin niste etape de pregatire obligatorii, care pot include si o practica alaturi de un mare chirurg al lumii, numai ca asta NU e suficient, si mai trebuie indeplinite si ale criterii, pt ca in ziu ade azi, chirurgia nu mai e echivalenta cu frizeria asa cum era acum 250 de ani, si marii chirurgi ai lumii NU sunt barbier asa cum erau atunci, ci sunt totusi medici la baza, cu constinte chiar mai complexe decat o dexteritate manuala, si un brici de inalta calitate.

      Adica zau, comentariul tau o fi vrut sa fie jignitor pt cineva, dar a iesit tocmai fata de marii chirurgi ai lumii, chiar daca nu ai avut aceasta intentie, pt ca in opinia ta ei sunt un fel de acordeonisti, si, desi desigur dexteritatea e imporatanta, cat si practica pe cat mai multe cazuri cat mai variate, ca la muzicanti, (a caror meserie NU o desconsider de loc nici pe aia, dar e altceva, si cum sa poti respecta adecvat pe vreun meserias al lumii, si cum sa poti discuta despre el, daca nici macar nu stii ce face si care e pregatirea lui, si ce atributii are asa oarecum mai precis in afara de aia de a te distra si de a te ocroti pe tine personal, ca totusi nu e nici un meserias al lumii exact ca o mama/un parinte, chiar daca ai dori tu sa fie asa, si chiar si daca jobul de parinte e si ala un job deosebit de complex si serios), totusi asta TOT nu e tot ce intra in pregatirea si abilitatile unui specialist chirurg, daramite a unui mare chirurg al lumii.

      Ștergere
    3. Nu lua cuvantul "practica" ad-literam. Oamenii au lucraty ani buni in strainatate, au experienta, stii prea bine despre ce vb

      Ștergere
  6. Tot e bine ca n-a incercat sa-i vanda vreun litru de mercur sau vreo virgina de 12 ani...

    RăspundețiȘtergere
  7. La atatea aberatii cate sunt in Romania, ce mai conteaza una in plus. Nici macar nu ma mai mira. In ce-l priveste pe printul Charles, cred ca s-a urcat in viata lui pe un cal sa isi dea seama ce si cat costa. Ca romanul e nesimit si i-a cerut un asemenea pret, e alta poveste. Banuiesc ca nu erau ai pur sange. :) Ori?...

    RăspundețiȘtergere
  8. am o amica medic in Franta. Incearca sa termine rezidentiatul. Banii si zilele de concedii care ii castiga acolo cu ore suplimentare/garzi, se duc pe drumuri la Bucuresti, apoi la facultatea ei din provincie, iar in Bucuresti. A spus ca pana nu s-a dus cu o 'atentie', lucrurile nu s-au miscat.

    Inca nu a terminat rezidentiatul, ar mai trebui sa faca 1 an juma in Ro. Intre timp, salariul ei ramane cel de medic rezident ...

    RăspundețiȘtergere