miercuri, 1 mai 2013

Problema pamantului si a padurilor

            Decenu (eu ii zic Deceneu) scrie despre cum strainii ne cumpara pamanturile. Situatia e grava, nu vom mai pleca din tara ca sa lucram pentru straini, vom lucra la noi in tara pamanturi straine. Pe de o parte. Pe de alta parte, asa ne place noua, romanilor, sa lasam totul pana cand nu se mai poate face nimic si apoi sa ne punem mainile in cap. Noi nu lucram pamantul, dar nici altii sa nu-l lucreze. Sa ramana asa, ca asa-i sta bine unui pamant roditor, plin de maracini. E grav, eu personal ma tem, dar mizez pe capacitatea guvernului de a impiedica orice initiativa de munca si de productie.
            O alta problema extrem de grava e furtul padurilor. Se discuta cu probe de atatia ani si totusi nu se face nimic. Ba da, se face, cei care au ceva de zis sunt batuti de hoti, apoi batuti de politie, apoi amendati, apoi condamnati. Chiar daca e padurea lor si vor sa si-o apere.

25 de comentarii:

  1. Ar trebui sa-mi schimb numele, caci nu as dori sa ma compar cu Deceneu, ci doar sa omagiez personalitatea lui.
    Iar daca facem, ce ar trebui sa facem noi, ca cetateni? Sa incercam sa-l cumparam noi? Greu de facut concurenta. Iar daca-l muncim ca sa traim din asta, nu reusim, caci sunt mai scumpe lucrarile decat se castiga din vanzarea de produse. Si chiar vanzarea produselor e dificila, caci nu prea exista infrastructura, cea de pe vremuri (aprozarele) fiind distrusa.
    O solutie vad in zona mea: oamenii au servici, dar au si pamant pe care-l muncesc, pentru a se hrani ca la mama lor acasa. O alta solutie e cooperativizarea (asociatiile) care parca se extind si acestea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum am facut conexiunea, cred ca pt ca ai tot scris despre daci si istorie. :))
      In situatia actuala n-ar fi rau ca strainii sa puna agricultura pe roate, probabil ar exista locuri de munca. Dar pe termen lung, e rau. Padurile le-am vandut. Acum ne vindem pamanturile. Ce ne ramane? O solutie ar fi concesionarea terenurilor, adica sa le dam cu imprumut, nu sa le vindem.

      Ștergere
    2. Pai problema e un pic mai diferita .Cand s-a negociat aderarea Romaniei la UE s-a pus si aceasta problema .Asa cum se liberalizeaza piata muncii din 2014 asa trebuie liberalizata si piata pamanturilor .Polonia a fost un pic mai ferma decat Romania si ea s-a ales cu inca 2 ani timp in care isi poate proteja pamanturile .Pe de alta parte , tot in timpul negocierilor de aderare au fost stabilite de o serie de subventii agricole .Asta ca sa inteleaga toata lumea ca ticalosiei mai mari sau a mici a politicienilor nostri s-a adaugat marea ticalosie a UE si sa priceapa toata lumea ca si daca ar muncii pamanturile pe branci , agricultorul roman nu va putea fi la fel de competitiv ca cel francez de exemplu pentru ca produsele lui ar fi mai scumpe din lipsa de subventie .Sigur ca UE e interesata de pamanturile Romaniei .Ce a avut Romania ?Agricultura si s-ar fi putut dezvolta din puct de vedere turistic .Cum vi se pare ca Albania era acvum cativa ani in cataloagele germane de turism si Romania nu?Problemele sunt mai incurcate decat par la prima vedere si nu, nu e prea grozav ca pamanturile pot fi vandute .Fiind o piata libera cum spunea cineva pe aici , o sa ne trezim in situatia de a nu avea cum sa cumparam produsele facute aici pentru ca ( nu uitati de criza alimentului ) acestea se vor indrepta catre tarile mai bogate de unde vor scoate profit mai mare.Saraca tara bogata

      Ștergere
    3. Prevad ca va fi rau, foarte rau. O mana de oameni se vor imbogati dar vreo 20 de milionae vor suferi amarnic.

      Ștergere
  2. Este piata libere, daca omul are bani si doreste sa cumpere terenul nu vad de ce ne-am opune. Decat sa vad terenurile sterpe, mai investitori straini care dau de munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si copiilor tai ce-o sa le ramana?

      Ștergere
    2. Ei bine vezi?Asta era idea .Daca si cei din dinaintea noastra mergeau dupa principiul e o piata libera , acum erai cam ras de pe suprafata pamantului .Din pacate nu prea e vizionar romanul zilelor noastre .Nu se gandeste dincolo de ziua de azi .

      Ștergere
    3. Nu, nu se gandeste. Se gandeste doar cum sa faca azi 50 de lei, apoi maine, Dumnezeu cu mila.

      Ștergere
  3. Hehehe si eu tot Deceneu il citesc :P. Ba mi se pare si foarte potrivit.
    Hai sa-ti spun parerea mea cu riscul sa te enervez si sa-ti aduc pe cap trolii mei idioti: atat timp cat Romania e injurata indelung, vartos si cu patos de catre incredibil de mult dintre cetatenii ei, care isi declara zgomotos si PUBLIC dezamagirea de, citez, "a fi nascut in romania" si "ghinionul de a fi roman" (dupa care se declara patrioti si zic ca "tara e cea mai frumoasa") eu nu vad de ce si-ar merita pamantul! Vorbesc foarte serios. Esti sigur ca ramas pe labele nationalilor nu se va alege praful de el fiindca de fapt nutresc un dispret maxim fata de tara si gandesc pamantul doar ca pe un mijloc de productie pe care intentioneaza sa-l exploateze maxim, stil termita, pe parcursul vietii lor si apoi ...cui ii pasa? Extrem de romani verzi, proprietari de pamant, sunt un monument ridicat accidentului ecologic :D. Intre asta si faptul ca majoritatea au declarat ca in caz de atac asupra Romaniei ar ...fugi din tara, pai de ce ai vrea sa nu-l cumpere strainii? Daca majoritatii oricum nu-i place si s-ar dori in alta parte, lasa sa-l cumparam noi si altii, fiindca noi stim sa ne iubim tara si sa o lasam si mostenire mai departe. Din nou vorbesc foarte serios. Eu nu pricep cum cineva se poate declara patriot si iubitor de tara (a' mai frumoasa din parcare, daca-i asculti) si apoi sa zica "ca la noi la nimenea, ghinion am ca m-am nascut in tara asta" si apoi sa puna mana pe drujba si sa mai taie un mesteacan ...zece. Zau asa, eu zic ca in conditiile astea Romania e salvata fiind cumpara de straini. Presupunand, desigur, ca aia nu-s intr-o expeditie de "distrugere". Dar pe ei nu-i poti acuza daca ar fi. Ei isi iubesc tara lor si mai bine sa taie copacii in Romania decat cei din tara lor, nu?
    Acum insa ma gandesc ca nu or fi toti ticalosi. Eu am pamant in Romania si eu unul, nah, n-as fugi din tara femeii mele daca ar fi atacata. Cu exceptia cazului in care tara mea ar fi atacatorul (chestie care m-ar indurera cumplit si cred ca n-as mai fi om), eu as muri sa apar tara ei si m-as lupta pentru fiecare centimetru cu ghearele si dintii. Asa e normal, in conceptia mea. Si atunci, zi tu, nu e de preferat ca eu sa am pamant? Eu am plantat mesteceni sa fie ca la mine acasa. Vecinul, domnul Gheorghe, a taiat toti fagii. Apropo stii ce-a zis maica-mea cand m-a vazut ce fac in curte cu un puietel de mesteacan? A ras in hohote si mi-a zis ca "terraforez Romania din dor de casa" :D Cam asa! Acum teraforez Elvetia. Sa vezi ce mesteceni frumosi am. Dar prind mai greu :(. Ce e drept, in Romania i-am luat de pe un deal de unde iesisera puietii langa aia mari. Aici e cumparat. Apropo stii ce a zis nenea ala care avea dealul cu mesteceni cand i-am cerut voie sa iau niste puieti? "Ia-i mah in pula mea! Ia-i pe toti da-i dracului". Poetic, vorba nevesti-mii :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vladimir, dar eu nu prea te consider strain. Oricum, chiar daca la nivel de politica statelor am fost inamici, intre romani si rusi, ca popor, populatie, etc. nu a existat cu adevarat asa ceva, cred ca niciodata. Nu esti primul rus cu legaturi in Romania, exista chiar rusi stabiliti de secole pe aici pentru ca le-a placut si au fost si bine primiti.

      Ștergere
    2. Pai ma flateaza grozav Mircea ca tu nu ma vezi strain. Mai ales ca incerc sa nu fiu. Cam de cand mi-am luat nevasta romanca am pus burta pe carte. Si ai dreptate ne asemuim la extrem de multe lucruri (de unde eu nu prea cred ca romanii sunt latini, poate doar ca educatie si preferinte constiente...). La umor suntem chiar la fel.

      Ștergere
    3. @Vladimir: nici eu nu te consider strain. Cunosti istoria, limba, obiceiurile mai bine decat unul nascut roman. Mie personal imi plac rusii si cred ca acel curaj nebunesc pe care il au romanii de la rusi ni se trage.
      Apoi, cum am zis mai sus, nu ne place sa fim responsabili. De ce sa vindem, cand putem inchiria? Sa ne ramana pamantul.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    5. Pai pe mine m-a interesat sa citesc si sa aflu, asa ca am intrebat si am fost atent. Unui nativ lucrurile astea ii sunt mai indiferente fiindca se presupune ca le afla oricum.
      (Vladimir)

      Ștergere
  4. Pamant, paduri... Combinate, fabrici, utilaje noi in 1989 etc. vandute la preturi de nimic... Si cate or mai fi si noi nu le stim...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai conteaza ca le stim sau nu? Ce-a fost a fost, dar ce facem cu ce va fi?

      Ștergere
  5. cui ii pasa? nimeni nu mai da 2 bani pe tara asta. daca oamenilor le-ar pasa cu adevarat nu s-ar fi ajuns in situatia asta. prea putini sunt cei care spera la dreptate intr-o tara din care toti vor sa plece. pentru unii, tara asta nu are nimic de oferit. (amiralul) (nu stiu de ce nu pot posta cu nume/url.. zice o eroare idioata de genul Adresa URL trebuie să conţină un nume de gazdă... desi eu completez bine...)

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasa sa vina straini ca ei poate chiar stiu ce e de facut si sigur au si potenta de-a face asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vina, zic si eu, dar sa ne pastram un petec de pamant al nostru.

      Ștergere
    2. Stai linistit, strainii nu vin niciodata pentru tine .Daca vrem sa salvam ceva trebuie sa salvam noi , nu strainii . Ei nu vin decat dupa profit .Ce ramane in urma lor nu le pasa catusi de putin .Au unde sa plece .

      Ștergere
    3. Ana Maria, nu e interesat nimeni sa munceasca. Toti il stiu pe primar, pe seful de post, mai fura azi un lemn, maine mai vand un pamant care nu e al lor si tot asa. Trebuie sa murim de foame, ca irlandezii, ca sa ne revenim.

      Ștergere
    4. Pai sigur pentru ca de muuult timp tot se inoculeaza idea conform careia primarul ar fi un fel de sef la comunitatii.Chiar zilele trecute am avut o disputa cu un politician care ii spunea unei profesoare ofensate pe buna dreptate ca nu i se deconteaza banii de naveta desi legea prevede( dar perversa ca multe legi din tara asta, nu obliga) acest lucru,ca e bine sa se dea pe langa primar a deh el e seful.Pacat ca oamenii nu inteleg ca primarul e un fel de angajat al comunitatii care ar trebui sa raspunda din toate punctele de vedere cand cheltuieste banii publici aiurea sau cand nu respecta legea .In fine, uneori parca nici nu-mi mai vine sa ma tot revolt pentru ca ma simt ca un nebun care se lupta cu morile de vant dar apoi revin.Eu cred ca nici murind de foame nu realizam ca noi suntem vinovati.O sa fie oricine altcineva

      Ștergere
    5. Nu ne place sa fim responsabili, pt ca asta necesita efort.

      Ștergere
  7. eu as cumpara pamant in Romania. Am cu ce, dar de ce? Pt ca nu am cui da in arenda, de fapt nici macar nu vreau sa dau in arenda, ci sa las cuiva sa lucreze, as incerca permacultura , dar se fura.... si imi mai lasa si gunoialele altii pe el; as pune livada, dar ... si copacii aia fac pasi :)

    P.S. nu peste tot e asa. Dar mi-e frica sa cumpar...

    RăspundețiȘtergere