duminică, 26 mai 2013

Prietenilor mei emigrati

            Intr-o Romanie plina de paradoxuri, unde ori traiesti cu latul la gat, ori cu lantul la gat, suntem niste generatii de sacrificiu. Veti spune ca fiecare generatie se sacrifica, lumea se schimba. Da, dar parca alt chef de viata ai cand stii directia.
            Am multi prieteni sau fosti colegi plecati din tara. La ei ma gandesc, fiecare traieste drama emigrantului, indiferent in ce pozitie sunt. Strainii sunt primitori, dar pana la un punct, exista o parte din noi intangibila in acest sens.
            Ne intoarcem in Romania si intelegem rapid ca tot sistemul de acolo e facut in asa fel incat sa ia tot si sa nu ofere nimic (bun). Plecam inapoi. Dar nu putem lua cu noi muntii, raurile, satele, boii si caii, sarmalele, etc.

24 de comentarii:

  1. Stii ce mi se pare cel mai dureros? ca daca eu n-am plecat la timpul potrivit(din teama, lasitate, comoditate sau toate la un loc) am ajuns sa doresc ca fiul meu sa plece. E cumplit sa crezi ca-i va fi mai bine copilului tau printre straini si departe de tine!Dar nici in locul tau n-ai vrea sa-l vezi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca nu erau parintii mei, zau daca eu plecam asa mai serios vreodata. Adica de plecat asa mai pe termen scurt mai plecasem, dar mi s-a facut consiliu de familie si efectiv mi-au zis ca e cazul sa plec ca au decis ca asa e mai bine pt mine...si zau, nu ca voiau sa scape de mine, (desi e posibil ca la un anumit nivel sa fi dorit si asta, ca totusi abia iesisera la pensie, voiau sa aiba si ei macar cativa ani linistiti acolo), dar chiar spre binele meu m-au indemnat sa plec. Si ambii sunt economisti, adica totusi cine sunt eu ca sa ma pun cu expertiza lor pe economie ?! Adica in cazul meu er acat se poate de clar ca am sa ajung muritor de foame in Romania, pt ca nici nu aveam talent de entertainer, nici o calificare practic utila pt Romania nu aveam, nici nu aveam talent de antreprenor/businessman, inventator, etc, iar ca gigolo poate merge asa pana la o anumita varsta, dar dupa aia ce niba te faci ?

      Ștergere
    2. @Adelina: stiu, si mama imi spune cu lacrimi in ochi ca pt ei nu trebuie sa ma intlorc. E dureros, asa cum spui.

      Ștergere
    3. @Rudolph: tu spui ca, neavand calificare pt Ro, ai plecat sa muncesti in strainatate? :))

      Ștergere
    4. Pai da, calificarea mea de birocrat nu e utila Romaniei. De mai multi functionari birocrati crezi ca are Romania nevoie in clipa asta ? Romania are nevoie de oameni talentati, energici, creativi, intreprinzatori, inalt calificati in tehnologiile noi, buni la stiinte si lamatematica, etc, asta isi doresc toate tarile lumii in acest moment cf diverse discursuri politice ale diversilor presedinti ai lumii. Eu nu am acest fel de calitati sau calificari. Ce sa caut eu in Romania ? Am plecat totodata si ca sa aiba altii grija de mine atunci cand voi imbatrani si voi fi o povara pt orice societate. De mine are nevoie bugetul Romaniei atunci cand voi fi batran, dement, vulnerabil, etc ? Lasa sa se chinuie altii cu mine, sa cheltuie sute de mii de Euro pe an numai ca sa ma tin ape mine in viata cat mai mult timp, asa cum imi doresc si cum am sa si scriu, ca eu personal NU tin cu eutanasia sau cu suicidul asistat. Eu doresc sa traiesc asa cum o fi, chinuind pe altii din jurul meu, (atata vreme cat nu sunt persoane ff apopiate mie, ci doar niste ingrijitri oarecare), plus daca am tot ce-mi trebuie, TV filme, muzica, robot de jucarie, paturica etc, eu atunci vreau sa traiesc cat mai mult asa l aun azil luxiuos daca e posibil, cu minim 8 persoane servitori sa ma ingrijeasca. Dece sa cauzez eu asa o povara financiara bugetului Romaniei si copiilor contribuabililor curenti, care vor trebui sa ma intretin pe mine la batranete in Romania ? Eu cred ca mi-am facut datori apatriotica chiar mai bine pt ca am plecat decta aia care se tot gandesc sa vin ala batranete inapoi in Romania. Ca exact de batrani are Romania nevoie in clipa asta ! (in ciuda a ce canta Adrian Paunescu, batranii sunt costisitori pt o economie nationala, Japonia de ex e disperata in clipa asta din cauza de cati batrani are sa intretina, intreag UE e gata gata sa de a faliment din cauza de cati batrani are in grija si inca si mai multi cati o avea in viitorii 50 de ani pana ies si eu, colac peste pupaza, la pensie, etc)

      Ștergere
  2. Oricum ar fi in alta tara, tot musafir te simti. Si cred ca, mai toti romanii s-ar intoarce acasa, daca ar putea, cu ce au adunat, putin ori mult, sa faca ceva, in tara. Dar asa cum spui, din afara ai dimensiunea reala ceea ce se intampla in tara, pentru ca ai comparatia, cu siteme functionale care nu omoara cetateanul, ca sa ii ia toti banii. Stiu romani care au venit dupa ani petrecut in strainatate, au inceput sa investeasca, au pierdut in scurt timp tot si au plecat cu promisiunea,sa nu se mai intoarca veci, decat in vizita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de 3 ori am investit bani in Romania, de 3 ori am pierdut.

      Ștergere
  3. Eu nu am iesit din tara nici o zi, deci nu pot sa-mi dau cu parerea!
    Insa nu as pleca din Romania!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Cum, nici macar ca turist in Bulgaria nu ai fost ? Asa, din curiozitate ? Sau cu scoala ?

      2. Zau, eu m-am ferit sa ma simt musafir prin locurile pe unde am fost, pt ca asa ceva creeaza obligtii, si mie nu-mi place sa ma simt obligat. Eu am preferat sa fiu asa mai degraba considerat turist, atta de mine insumi, adica in proprii mei ochi, nu numai de altii. Adica chiar si daca stateam mai mult decat ar fi obisnuit pt un turist, eu tot turist ma simteam, plua ma simteam si turist din ala de lux, care parca are bani asa sa petreaca ff mult timp in vacante in strainatate, chiar daca nu ma prea angajam eu in activitati de turist, de ex mers la muzee sau vizitat obiective turistice importante, dar eu nici cand sunt in vacanta turist adevarat nu fac chestii din astea, eu si atunci ca si in timpul lunilor de lucru, ma plimb asa pe strazi la intamplare, mai intru intr-un butic, mai cumpar o revista, mai ma uit la niste vitrine sau cladiri simpatice, mai stau peo banca intr-un parc sau, mai rar si in situtii mai speciale imi ingadui sa stau si pe la o terasa de cafenea pe undeva, etc, zau, eu ma simt asa in vacanta tot timpul de fapt ! Dar nu cred ca am facut asa asa ca o tehnica expres, cred ca asa e stilul meu, superficial si turist in vacanta mai mereu ! Dar tot pe mine ma intreaba toti turistii pe strada cum sa ajunga unde vor sa ajunga ! In diferite limbi, chiar si prin gesturi uneori ! Numai aia care lucreaza in servicii pt turisti, aia profesionistii adevarati, ei ma vad din prima ca nu sunt de-al locului, dar publicul general zau, habar nu are !

      Ștergere
    2. Eu nu vad ca e asa o mare chestie sa pleci din Romania acum ca Romani e in UE. Adica laCopenhaga e plin de francezi, de ex. Unde te duci, numai franceza auzi in jurul tau. Acum o saptamana era gata gata sa incep sa vorbesc in franceza cu o vanzatoare locala, pt ca toti din jurul meu vorbeau unii cu altii in franceza si eram asa imersionat in medul respectiv. Rar mai auzi si pe unii in engleza, iar daneza, zau, nu vorbesc decta emigrantii, danezii sunt in Spania, la Bracelona sau in Sudul Frantei, ce sa caute aicea, mai ales in luna mai ?! Cativa functinari de stat ce mai astau si ei pe aicea, in rest stdentii studiaza in alte tari, oamenii mari sunt in concediu indiverse locuri exotice, pensionarii sunt de mult in Spania, etc. Cine naiba sa vorbeasc adaneza decat imigrantii ?!

      Ștergere
    3. Sate, cai si boi au si altii, nu vad care e asa diferenta. Sarmale...pai depinde daca iti place sa gatesti, ca daca nu iti place sa gatesti, o ie si pe mama ta cu tine sa-ti faca sarmale daca vrei, plus ma exista restaurante romanesti cu sarmale si prin alte locuri, de ex la NY e restaurant romanesc de zeci de ani, sau, daca ai spirit de intreprinzator iti deschizi tu un stand cu sarmale si faci si rreclama culturii nationale,o si mentii, castigi si bani, etc. Adica efectiv nu vad care e problema,mai ales ca acum nu mai pleac animeni asa ca acum 1 secol sau 2 oarecum pe drumuri fara intoarcere sau cu intoarecere deosebit de anevoioasa. Sau in nici un caz nu e nimeni dizident refugiat sau exilat politic sau in mai cine stie ce conditii din astea super -extraordinare. Chiar si acum 5 ani, eram la Hong Kong, si in aeroport erau un grup de fete din Romania care se duceau catre Romania venind din Japonia, unde lucrau, si unde aveau de gand sa se reintoarca dupa ce petreceau o mica vacanta in Romania, si nu aveau ele joburi din astea deosebit de super inalt platite, erau niste fete obisnuite de clasa mijlocie sau chiar joasa mijlocie, adica lucrau, am impresia, in turism si restaurante. Adicain zilele noastre lume migreaza fie la studii, fie dupa joburi la niste niveluri deosebit de inalte si de comune, care au devenit deja oarecum obisnuite, mai ales pt ca tineretul are o rata de somaj destul de inalta in UE, in chiar destule tari, nu numai in Romania. Desigur, exista si situatii ingrozitoare, cum sunt de ex cele relevate in mass-media despre lucratori din tari asiatice ff sarace care vin sa fie exploati in mod autentic in tarile arabe, unde nu au nici un fel de drepturi. Dar nu cred ca este cazul a prea multi tineri romani totusi.

      Ștergere
    4. @Melly: nici macar ca turist nu ai pleca?

      Ștergere
    5. @Rudolph: cine sunt cei care mai au boi si cai?
      Ce fac danezii in sudul Frantei, in concediu? Eu vad olandezi, nemti, belgieni, dar n-am vazut nordici.

      Ștergere
    6. Pai tocmai recent am povestit la mine pe blog sau in niste comentarii cum chiar recent, in drum spre serviciu, am admirat in treacat o calareata pe un cal plus niste vaci (probabil si boi, printre ele) la pascut pe o pajiste ff verde si catifelata !

      In legatur acu danezii din sudul Frantei, nu or fi acuma, dar citeam azi in ziar niste anunturi cum ca se pot cumpara prorietati destul de frumoase in sudul Frantei, nu numai in Spania, si magandeam ca daca scrie in ziar, or fi si cativa danezi posibil interesati sa cumpere, plus chir banca respectiva dadea instructiuni cum sa procedeze danezilor care se pot afla intamplator chiar in acest moment in sudul Frantei, nu numai in Danemarca, deci am dedus ca or fi cativa si pe acolo, ori in vacanta, ori poate la serviciu, in schimb de experienta cu francezii, care astia sunt aicea, si danezii acolo, cine stie ?! Glumesc, habar nu am de ce sunt brusc inconjurat mai mult de francezi decat de danezi. Eram obisnuit mai mult cu britanici in Norvegia. Desigur ca altfel sunt oameni din toata lumea aici, atat pe termen lung cat si scurt, ca turisti, ca doar e un oras destul de marisor si de vechi, adiica daca aicea sunt asa de multi straini, cum o fi intr-un oras mai mare, Marsilia, de exemplu ? Ca pe acolo erau proprietatile de vanzare pt danezi, ca e mai ieftin acolo, norvegienii de obicei, am auzit, cf ministrului de finante, (in ziare desigur, nu in tete a tete cu mine), cumpara proprietati in Paris sau in Italia, pe langa casa lui George Clooney, ca sunt mai bogati. Ha ! Ha ! Zau, ce naiba, de unde sa stiu eu de ce nu te-ai intalnit tu cu danezi pana acuma. Cred ca e posibil sa te fi intalnit, numai sa nu-ti fi dat seama ca nu poti sa-ti dai seama dupa ce limba vorbesc sau dupa cum arata, nu exista asa un tip national specific, fiecre vorbeste dialectul lui si arata cum arata, si daca te iei dupa acum suna, poate ti s-o fi parut ca daneza seamna cu flamanda sau cu cine stie ce alt dialect obscur vorbit pe acolo prin Belgia sau Olanda !

      Ștergere
    7. Cred c anu ai citit pe blogul lui Decenu comentariul meu despre calugarul danez vestit Petrus Dacus, caruia i-a zis "dacul" dintr-o total greseala, ca el incerc asa le zica ca il cheam Petrus Danus, (adica "danezul") numai ca inlb daneza care sun asa aca si cum ai avea niste prune in gura plus mai gajait, o fi iesit ceva gen Petrus Darrnghus, si aia din Franta sau din Belgia sau Olanda cu care vorbea el, (ca nu mai stiu cu care vrbea) au inteles Daghus sau Dachus, si asa i-a ramas de atunci numele Petrus Dacus, toti il stiu de vestitul Petrus Dacul, si el era de fapt din Danemarca !

      Ștergere
    8. Culmea e ca am citit recent c aPetrus Dacus asta a mai si fost poreclit si Philomena Daciei, adica Privighetoarea Daciei dupa aia, pt ca avea un talent nemaipomenit de povestitor si oratoric in afara de ca era un mare matematician si astronom care a predat la Univ de la Bologna plus si la Univ de la Paris in sec 13, si era vestit in toata UE medievala pt ce bun profesor era, numai ca el, probabil jignit ca nu au reusit nici macar atunci sa-i invete numele si sa-si dea seama ca el era chiar de la Roskilde de langa Copenhaga, din Danemarca, si tot ii ziceau Dacul in sus, Dacul in jos, pur si simplu la un moment dat, dup ace a mai facut o incercare sa le explice ca Danemarca NU e in Dacia ci pe langa Finlanda, ca a spus unor elevi care luau notite de la el ca el e Petrus Da(n)cus de la Finlandia, (adica nu Dacus de la Dacia, ci Danus de la Finlandia), si aia care lua notite asa au scris, Petrus Dacus de la Finlandia, adica "dacul din Finlanda", asa ca el pana la urma pur si simplu si-a dat demisia si a revenit la el acasa, la Roskilde, si dupa aia nu s-a mai auzit nimica de el. A cautat Papa Bonifaciu 8 sa-l caute si sa-l induplece sa vina inapoi sa predea la francezi si la italieni, pt ca era tare apreciat, dar el nimica, dus a fost ! Asa or fi si danezii aia ai tai din Franta, vezi daca nu ii bagi in seama si nu ii intelegi sa ii apreciezi ca sunt din Danemarca si tu crezi ca or fi din alte parti, pana la urma se supara, ce sa faca, si pleaca la ei acasa ! De aia nu vezi tu asa de multi danezi pe acolo, dar ei totuusi vin asa din cand in cand, numai ca nu-i remarca si nu-i intelege nimeni asa pe deplin cine sunt ei cu adevarat !

      Ștergere
    9. Cunosc olandezi si nemti care si-au cumparat proprietati aici, case, ferme, castele si vin vara si stau aici 2-3 luni, beau, mananca si dorm. Nu inteleg de ce vin aici, e asa salbatica regiunea asta...

      Ștergere
  4. Am fost 8 luni plecat. Si recunosc, nu am rezistat fara familie, prieteni, oras. M-am intors si acum incerc sa imi fac un rost aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai familie altfel se pune problema. Ori toti, ori nici unul.

      Ștergere
  5. Hai mai ca poti sa le iei! :) Oricum nimic nu e doar al unei natii. Nu exista nimic pur romanesc. Vrei sarmale? Le faci ...ca-s turcesti :D Vrei mamaliga? O are toata Europa. Ce vrei tu si n-are nimeni e "la mama acasa" (mie unul nu prea mi-a placut la mama acasa asa ca n-am nostalgii). Daca le vrei ca la mama acasa... iti faci.
    Din alt punct de vedere eu, cu exceptia Romaniei, nu am avut niciodata probleme de integrare. Mereu i-am gasit foarte primitori si pe occidentali si pe nordici. Eu si zic clar de la inceput ca-s rus si fac lucrurile in felul meu. Precizez insa ca poate i-ar putea interesa si pe ei si sunt dispus sa le arat (de regula chiar ii intereseaza in mod sincer). Adica mizez cumva pe fascinatia oricarei natii pentru o alta cultura mai "exotica".
    Pur si simplu cred sincer ca atitudinea localnicilor tine de de modul de comportament al imigrantului. Daca ei vad cu tu ai ce sa le oferi, ca esti interesant, ca NU esti acolo doar ca sa o duci mai bine, ca esti mandru de crapi de tara ta natala, ca ai emigrat doar ca asta e tendinta in meseria pe care o faci si MAI ALES ca ei au nevoie de tine si nu invers, nu se uita nimeni stramb la tine si ajungi sa fii cu ei ca fratii (uneori nici nu vrei si tot ajungi acolo). Daca te duci insa umil si cu caciula in mana, cazut in fund de "civilizatia " lor, incercand sa te integrezi din rasputeri si fiindu-ti jena cu originile..pai atunci cu totii te vor trata cu mila, dar ca pe un cetatean de rang 2. Totul tine de atitudinea emigrantului. Asa cum se vede emigrantul asa il va vedea si populatia adoptiva. Eu de exemplu stiu ca ei au nevoie de mine. Nu eu de ei. Atat timp cat ma platesc bine e un parteneriat care merge frumos. Daca nu-mi place ceva plec, ca am unde si-s foarte dorit.
    Apoi, trei la mana, emigratul din tara natala nu inseamna "generatie de sacrificiu". Generatie de sacrificu au fost aia care au trait doua razboiae mondiale. De zeci multe de ani se emigreaza in vest si anume fiindca vor. Fiindca, de exemplu, le-o cere meseria. De exemplu, sunt cu duiumul francezi la firmele de petrol din Norvegia. Sunt foarte apreciati de fete, e plin de casatorii mixte (eu zic ca asta e maximumul de integrare). Nu-s priviti cu suspiciune fiindca au atitudinea de care vorbeam mai sus. Sunt mandrii. Chiar superiori. Atat timp insa cat romanii o sa priveasca cu fascinatie vizibila si nedisimulata la localnicii tarilor unde emigreaza, atat timp cat se vor considera ei insisi cetateni inferiori localnicilor...vor fi tratati asa cum se vad. Problema e la emigrant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aia care au luptat in razboaie au stiut pt ce lupta. Au facut istorie, au distrus imperii, au construit imperii. Dar noi?

      Ștergere
  6. nu sunt de acord cu tine deloc. nu duc dorul nici al muntilor, nici al satelor, nicidecum al boilor. Sarmale imi fac singur. As fi vrut sa iau parintii si prietenii insa ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai depinde de prioritatile fiecaruia. Parintii si eu i-as lua, dar ei nu s-ar putea adapta.

      Ștergere
  7. Ca bine le zice Vladen, de data asta! Exact cum ma simt eu in tara mea:D
    Cuvanta

    RăspundețiȘtergere