miercuri, 22 mai 2013

Educatie primara

            Eram pe malul Ronului si mancam un Kebab. Kebab Kebab, din ala facut de turci, in paine, nu prostii. Turcii astia se descurca oriunde merg, unde se aseaza deschid o kebabarie si nu mai au treaba.
            Ce vreau de fapt sa spun: langa mine erau pe terasa niste adolescenti, cu motociclete, murdari, flamanzi, mancau si ei. Nu aveau mai mult de 15-16 ani. In Franta tinerii sunt foarte artagosi, fiind rasfatati de parintii lor ultra extra cocosi nationalisti. In fine, nu asta am vrut sa spun.
            Ce vreau sa spun: baietii au mancat, au adunat frumos cosurile, iar cel mai mare dintre ei a spus: "Ba, hai sa ducem inauntru cosurile, sa-l respectam pe turc, ca-i strain." Si asa au facut. Au strans masa, au lasat curat, apoi s-au urcat pe mobre si au plecat cu galagie.
            Ce vreau sa spun: nu conteaza sa te pierzi in politeturi, daca nu ai educatia primara.

22 de comentarii:

  1. In nici 1000 de ani nu vom fi la acest nivel. Ceilalti mereu vor fi cu un pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i problema ca sunt cu cativa pasi inainte, problema e ca noi spunem si credem ca nu avem nevoie sa-i urmam.

      Ștergere
  2. Anul acesta m-am uitat cu dezgust la discutiile despre Eurovision. Un roman, nu stiu cine e, s-a trezit sa ne reprezinte. Pe noi, aia care suntem toti geniali, specialisti in toate tainele universului. In loc sa voteze ori sa taca, mii de romani incercau sa il traga in jos. Ba ca nu are voce, ba ca nu stiu cum s-a imbracat. Toti devenisera muzicologi peste noapte si stiau ce si cum. Mi s-a facut sila, mai ales ca unii, se bat cu pumnul in piept ca sunt romani si ii arata cu degetul pe cei care nu sunt solidari cu ei. Cunoasteti profilul. Nu am zis pana acum nimic. Anul trecut, pe vremea asta, lucram in Cafenea. La un moment dat, un client imi atrage atentia. "Gabriela, uite, canta o romanca" Si a inceput sa aplaude, desi melodia nu era nu stiu ce. Imediat, toata sala a aplaudat, in semn de solidaritate. Eram oarecum, de-a lor si le pasa de ce simt eu. M-am simtit foarte mandra ca eram romanca si ca am prieteni, oameni care tin la mine si ma respecta pentru ceea ce sunt. Cat despre felul in care se ajuta turcii, nici nu avem ce sa vorbim. Cand unul are nevoie de ajutor, imediat i se intinde mana.
    Raul, nu stiu daca turcii in Franta servesc kebab. Mie mi s-a atras atentia ca saorma si kebab, sunt denumiri arabe si sa cer donner. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CE mananc eu e Kebab si il iau de la turci. Apoi nu stiu...
      Ai dreptate in ce ai spus: e vai de capul nostru, suntem codasi la toate, dar mandri... peste masura.

      Ștergere
  3. Si daca mancau mici sau ciorba de burta cred ca imprastiau mustarul sau smantana pe masa ca sa arate cat il respecta pe roman...

    RăspundețiȘtergere
  4. Povestea ta imi aminteste de societatea in care am copilarit. Oamenii erau politicosi si buni. Acum lipsa de respect se confunda cu inteligenta!
    Cuvânta

    RăspundețiȘtergere
  5. Chestia aia cu ca "hai sa-l respectam ca e strain", daca ai tradus corect, mie mi se pare totusi un motiv oarecum ciudat pt a respecta pe cineva, adica cum, fata de ai tai nu e nevoie sa fii respectuos, inclusiv familia si prietenii, ci numai fata de straini ? (Si nu ma refer neparat la strain asa ca etnie dar strain asa de familia sau clanul de baza). Zau, degeaba se agita unii ca e posibil ca aprobarea casatoriei gay sa destrame familia in Franta, ca am impresia ca e deja destramata daca asta e opinia unor tineri ca nu ar fi nevoie sa arati respect fata de membrii proriei tale familii in plus fata de aia straini gen musafiri si/sau de gura satului. Pt mine o famile franceza pe care am admirat-o nemaipomenit de mult, si in legatura cu care chiar mi-a parut cam rau ca nu am avut circusmtantele cum sa o emulez a fost una in care parintii isi vorbeau unul altuia plus copiilor lor cu dvs si invers desigur la fel. Zau, eu asa mi-as dori sa pot vorbi cu un viitor membru al familiei mele, din pacate in limbile in care e mai probabil sa comunic eu cu el in viitor, nu se prea foloseste pluralul de politete de destula vreme, sau se foloseste numai fata de membrii principali ai familiei regale, si chiar si atunci numai in ocazii deosebit de oficiale speciale, nu asa la fiecare comunicare !

    Zau, niciodata nu apuc nici locul si timpul potrivit, mereu ma aflu in alta parte si in alt loc decat trebuie. Ca acum mai recent am vorbit si eu cu francezi contemporani, si nici vorba sa ne mai vorbim cu dvs, amintirea de mai de sus era de cand eram eu mic mai de mult, nu chiar asa de recenta ! Si daca nici francezii nu mai vorbesc cu dvs unul fata de altul, nici atunci cand sunt in relatii destul de intime si apropiate, atunci cine naiba sa mai foloseasca acest plural de politete...vorbeasc chiar in sanul propriei familii, ca fata de straini desigur ca s-ar folosi oricum...eu oricum il folosesc fat ade straini, dar fata de intimi nu am mai indraznit daca nici ei nu imi dau un semnal in acest sens...ma roog, nu ca as fi conversat eu la nivel intim cu prea multi francezi, dar ma rog ala unul care a fost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehehehe, la ai mei in familie asa se vorbea si vorbeste, cu "dumneavoastra" si la persoana a doua plural. Eu nu i-am vorbit niciodata maica-mii altfel. Mama schimba pe "dumneavoastra doar cand se supara pe mine (ceea ce nu era o problema fiind mai mereu suparata). Tata asa vorbeste tot timpul. Cu toata lumea. Pare-se si in pat :D. Eu am avut o tentativa scurta (provenita din reflex) sa ma adresez asa doamnei, dar s-a suparat fulminant (avea vreo 17 ani si a considerat ca e semn de distanta).

      Ștergere
    2. @Vladimir: dar uneori cade f bine sa lansezi cate un "saru'mana"!

      Ștergere
    3. @Rudolph: probabil ca acasa copiii astia nu strang masa. Dar aici au facut-o in semn de bun venit, daca vrei.

      Ștergere
  6. Mai mie reactia pustilor astora nu mi se pare defel tipica natiei. Si nici nu m-au frapat francezii ca fiind nationalisti in mod combativ vreodata. Acum sigur, am vazut si eu pe la TV ca mai fac cate o parada de forta cu amaratii de tigani, dar eu n-am prins in atatia ani de interactie cu ei nici un episod xenofob. Bine, Geneva e si foarte multiculturala, ce e drept. Habar nu am cum sunt cei din sud.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ioi Vladen, sa vezi ce saritori la bataie sunt... Asa ca oameni is f faini, ti-ar da tot ce au, dar daca-i jignesti sau ii ameninti, e de rau. Sunt artagosi. MaI ALES tinerii, copiii.

      Ștergere
  7. Astia de langa Geneva, frontalierii (:P) stau cu capul intre urechi fiindca le e frica ca-i supara pe helveti. Se tot incearca de vreo 2-3 ani de zile sa-i faulteze pe astia care stau in Savoie si lucreaza in Geneva. Asa ca-s cuminti ca la biserica.. :D. Altfel, aia din zona Parisului (pe unde am stat ca pustan prin vacante (bunica-miu matern avea resedinta acolo) erau mult mai putin rai decat mine :D. Nah, probabil cand esti rus toti par mai cuminti :D. Eu nu distrugeam, eram complet impotriva vandalismului, dar bateam cu sete. :) Cred ca toti adolescentii sunt asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu toti adolescentii bat cu sete! :))
      Dar daca te-ai aparat, inteleg. Bine, la orase e altfel, influentele sunt mai multe.

      Ștergere
  8. Bravo lor! La prima vedere ai fi zis ca sunt ultimele specimene de oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu neaparat, dar faptul ca niste copii iti dau asa o lectie, mai ales ca Franta e plina de e igranti, e mare lucru.

      Ștergere
    2. Eu nu am fos decat ff fugitiv prin Franta, dar tooti imigrantii cu care am intercationat erau deosebit de bine educati si chiar deosebit de bine crescuti si cu mult bun simt, nu mai zic ca vorbeau o franceza mai corecta stilistic si gramatical plus placuta decat dl Charles-Louis de Secondat, baron de Brede si de Montesquieu, plus in legatura cam ci aceeasi tematica politic-sociala discutata si in scrierile acestui ganditor francez al primii jumatati a sec 18...chiar utilizau pana si unii termeni care au devenit ff populari in constiinta publicului din cauza gandirilor scrise ale d-lui Montesquieu, ca de ex "feudalism", si exprimau pareri asemanatoare cu dansul despre Cezar, ca de ex daca nu era Cezar sa fi fost ambitios si sa fi facut ce-a facut, s/ar fi ivit altul tot ca el, pt ca asa e natura umana...zau, toate chestiile astea le-am auzit de la imigranti africani in Franta care lucrau in servicii pt turisti, cu care am conversat eu doar asa in treacat, asa cum discut eu cu acesti lucratori in servicii daca sunt turist pe undeva.

      Ștergere
    3. Sper ca tu, ca imigrant roman in Franta, ca discuti si tu cu turistii straini aflati in treacat pe acolo despre ganditorul tau francez preferat, (nu e obligatoriu sa fie baronul de Montesquieu, ca sunt atatia altii, chiar poti sa-ti alegi), ca sa aratai acestor turisti ce bine sunt integrati si imigrantii de origine romana, nu numai cei de origine africana. Adica aici pe blog in lb romana e OK sa mentionezi ganditorii romani despre care ai o parere buna, dar acolo, in real life in Franta, cred ca trebuie sa iei exemplu de la ceilalti imigranti, mai ales acum ca ii pomenesti si vrei sa-i dai exemplu si la altii.

      Ștergere
    4. Mie in Scandinavia, mi-e mai greu sa iau exemplu de la imigranti care par ca se comporta mai destrabalati decat scandinavii, mai ales aia de origine musulmana care acasa la ei nu au voie sa ridice ochii din pamant, nici sa bea alcool, nici sa faca sex cu fete cu care nu sunt casatoriti, si aici sunt mai golani decat scandinavii, ba unii scandinavi mai timizi cred ca si iauu exemplu de la ei, pt ca par ff degajati...zi ma uitam din intamplare pe strada la un cuplu format dintr/un baiat adolescent danez asa mai sfios care incerca sa impresioneze o imigranta musulmana supraponderala imbracata cu haine din alea care dezvaluie colaceii din jurul buricului, plus o fusta mini peste un dres asa punk desirat, desi avea batic din ala musulman in cap, si am vazut ce se chinuia acest baiat sa-i intre in voie si cum ea il trata cu indiferenta, desi pana l-a urma a catadicsit sa-l ia de mana...zau, eu nu am prea gasit asa imigranti de la care sa iau inca exemplu pt mine, de ex am vazut si cativa romani, insa astia cantau de mama focului cu mare talent la acordeon cantece populare scandinave, dar eu nici asta nu stiu sa fac...dar mai caut si eu un grup de imigranti de la care sa pot lua exemplu, dar astia pe care i-am vazut panaacum, zau, par mult mai bine educati, plus mai interesanti plus mai creativi si precis mai dezinvolti decat mine...de ex azi mi-a facut si mie un danez un compliment si eu, asa aproape automat, i-am raspuns deosebit de ingamfat si de obraznic, in sens de "zau, in legatura cu fleacurile astea ma complimentezi pe mine ?!"...zau, uite asa iese taranul (zis in mod peiorativ aicea) din mine, alti imigranti precis ca s-ar fi descurcat mai bine decat mine.

      Ștergere
    5. Cateodata ma pui pe ganduri...

      Ștergere