vineri, 10 mai 2013

Cu cine semanam

             Francezii seamana cu Napoleon. Daca isi pun ceva in cap, actioneaza pana reusesc. Daca au dreptate, se zbat pana isi obtin drepturile. Daca i-ai suparat, fug dupa tine pana te prind.
             Spun asta pentru ca eu nu vad nici o asemanare intre noi, cei de acum si stramosii nostri. Aia s-au luptat. S-au aparat. Au mers pe jos la Viena sa-si ceara drepturile. S-au ajutat. S-au unit. Si au reusit. Noi am cam uitat ce au facut ei. Ba mai mult, calcam in picioare faptele lor. Nu le semanam.

24 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Asa rau o duceti voi acolo in |Nord?:)

      Ștergere
    2. Oho, Raul, Pakistan e copil mic pe langa Maramures... Zic doar de drumuri : ai vazut cum arata, cica, gropile pe Luna ?! Mno, amu imagineaza-ti unele de 10 ori ai mari, si iti vei da seama ce drumuri avem !

      Ștergere
  2. Cred că separarea societății în două ar fi necesară: cei ce vor o reacție și cei ce vor lipsa oricărei reacții.
    Cei ce vor, nu pot! Aceștia își cinstesc strămoșii!
    Cei ce pot, nu vor! Acestora nu le pasă de strămosi, ba chiar încearcă să nege originile poporului nostru!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Da, cu aaia de au aparat Cetatea Neamtului1

      Ștergere
    2. Lasa ca se omorau si se tradau stramosii intre ei la fel ca in zilele noastre.

      Ștergere
    3. Dar noi nu stiam ca nu era presa, nu? :|))

      Ștergere
    4. Cum cu cine semanam? Cu toti si cu nimeni.Am fost pe aici pe la intersectii de culturi si civilizatii si ne-am ales cu o amestecatura ciudata .

      Ștergere
  4. Un studiu recent arata ca europenii sunt mai inruditi decat s-ar crede , tot studiul arata ca singurii care par neînruditi cu restul sunt italienii si spaniolii . In rest cei mai apropiati intre ei sunt cei din estul Europei printre care si noi cu rusii .Deci , se pare ca toti europenii avem un „numitor” comun . Asta ca o paranteză .
    Noi cred ca semanam mai mult cu dacii si ne cinstim stramosii . La fel de bine probabil daca ar fi posibil si noi am fi mers pana la Viena sau de ce nu la Strasburg sau Bruxelles dar nu ai impresia tu sau oricine ca tocmai ei ne vor asa ? sunt interese acolo ce pot fi dezbatute , dar asta e o alta discutie . Un bun exemplu sunt grecii care au fost ei hotarâti dar in final nu au realizat un mare lucru .
    Si totusi nu strica sa incercam doar ca suntem mult mai obositi si plini de griji , cred eu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E drept ca Bruxelles e mai departe, dar acum faci 2 ore cu avionul!:))

      Ștergere
  5. Petru Rares:
    Vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult decit atat!
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai ma Raul, si cine ar mai ramane resemnatii si ratatii Europei?
    Cuvanta

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar ce s-a mai intamplat ? Adica inlegatura cu ce e acest articol ? (In afara de amanuntul ca Napoleon nu a fost de fapt francez, ci italian cu stramosi de origini toscane inainte de a se muta la un moment dat in Corsica in sec 16). Nu au intrat inca politicienii in vacanta ? (Atat cei din Franta cat si din Romania) Adica mai e vreo demonstratie pt ceva anume in Franta in clipa asta ? L'express scrie ca francezii parasesc Franta pe capete, nu le mai place acolo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, parasesc Franta, dar au probabil niste conturi grase. Ce pentru ei nu e bine, pentru noi e lux. Iar tu, nu-mi mai strica apele, stiam ca Napoleon nu-i francez, dar acum trebuia sa-i compar cu cineva. Ai venit de pa Cophenhaga?

      Ștergere
    2. Tocmai ca asta scria in articolul ala, ca NU e vorba de aia bogati care se refugiaza din cauza impozitelor, ci e vorba de oameni total obisnuiti, chiar unii cu calificari destul de joase sau inexistente, de ex printre cazurile prezentate era si o persoana necalificata in ceva anume care zicea ca in Irlanda exista o toleranta mai mare fata de oamenii care nu au diplome si certificate si e mai usor sa-si gaseasca serviciu acolo, sau alte cazurii erau asa de oameni relativ simpli care doreau sa emigreze de ex in Australia pt ca sa isi continue studiile acolo sau sa-si deschida un mic business familial cu mai putin abirocratie decat in Franta, sau altii care ziceau ca prefera sa se mute si sa isi educe copii in Canada francofona, cu mai putin stress decat in Hexagon, si doreau ca copiilr la randul lr sa aiba oportunitati poate mai bune pe langa continentele Americilor decat cel Euro-asiatic, si erau toti francezi, si erau oameni care nu faceau parte din cine stie ce clase de elita sau care aveau case de vacanta pe undeva, si care precis nu aveau venituri mult mai mari de vreo 2 500 de Euro pe luna de persoana, adica desigur asa daca stai sa te gandesti relativ la veniturile unor romani sunt niste venituri mari, insa in Franta 2 500 de Euro pe luna nu e prea mult.

      Unde sa vin din Copenhaga ? Adica am fost si m-am intors, dar acum sunt din nou aici, si habar nu am cand si unde am sa mai plec de aici, ca nici macar nu m-am orientat geografic prea bine asa sa stiu unde sunt in spatiu in clipa asta...nu cunosc nici macar latitudinea la care ma aflu...uite, o caut acuma, ca macar pe asta sa o stiu ! Aoleu, 55 grade si 40 de minute, deci sunt tot deasupra paralelei 53 nord, stiam eu ca nu voi scapa prea usor de diverse probleme si anxietati ! (Asta cu latitudinea 53 o stiam de la dl Jack London, care o preluase ca un citat dintr-un poem de dl Rudyard Kipling, in care zice ca deasupra latitudinii 53 nord nu functioneaza legile obisnuite mai larg acceptate nici ale lui D-zeu nic ale oamenilor ! "For there's never a law of God or man [that] runs north of Fifty-three.") Nu mai zic ca apartamentul unde ma voi muta e si mai sus, la 55 de grade si 41 de minute ! Noroc ca pot lua metroul pana la cel mai apropiat oras mai mare, Malmo, care e numai la 55 de grade si 36 de minute, ca sa am unde sa ma pot refugia in caz ca ma simt prea anxios.

      Ștergere
  8. Noi semanam cu Miorita."si de-o fi sa mor..."Asta e , suntem fatalisti si resemnati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Raul, imi pun si eu intrebarea aceasta de o vreme. Stramosii nostri s-au luptat insa noi, cei de acum, avem deviza:"capul plecat, sabia nu-l taie" NU stiu cine suntem si de unde am aparut ca nu cred, doar in cateva generatii, ca neam putut schimba intr-atat.

    RăspundețiȘtergere