duminică, 5 mai 2013

Cand sunt Pastele Cailor

            Pastele Cailor exista. Asa ca aveti grija cand promiteti ceva... la Pastele cailor.
            Mai demult, cand ungurii si romanii se intelegeau si aveau cu totii loc in Romania si cand oamenii lucrau pamantul, sa ai cal era lucru rar. Asa ca, la Pastele catolicilor romanii cereau cu imprumut caii ungurilor ca sa-si creasca randamentul la munca, iar de Pastele romanilor ungurii le cereau acestora caii ca sa lucreze mai mult si mai usor. Astfel caii nu se odihneau niciodata.
            Dar... o data la multi ani, Pastele se potriveau deodata. Atunci nu lucra nimeni, iar caii luau si ei pauza. Atunci era Pastele lor, Pastele Cailor.
            Sarbatori fericite!

12 comentarii:

  1. Stiam ca exista si Pastele Cailor, dar nu stiam ca de unde a pornit.
    Sarbatori fericite, Raul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu stiam povestea. Se pare ca multe pleaca de la unguri! :))
      La fel, tie si Familiei!

      Ștergere
  2. Pana si caii au Pastele lor, numai o "martoaga" batrana ca mine trebuie sa lucreze azi!:)
    Sarbatori cu lumina si speranta in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Uite ca am aflat ceva nou. Chiar nu stiam. Tin minte ca in copilarie sora mea mijlocie, cerea cate ceva si mama ii promitea ca" dupa Paste". Iar eu ii spuneam ca o sa primeasca la Pastele cailor. Si ea se uita contrariata la mama, ca nu stia cand e. Eu eram convinsa ca niciodata. Oricum, chiar si inconditiile in care sunt o data la foarte multi ani, avea sora mea ceva de asteptat. Dar cum e la noi in Ardeal, rabdare avem destula ca se face peste tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu stiam, Pastele cailor era ceva...intangibil, mai ales in copilarie.

      Ștergere
  4. Am gasit o legenda si mai veche de provenienta tot din Transilvania, care este prezentata, alaturi de cea povestita mai sus, pe wikipedia in lb romana si pe wikipedia in lb ebraica.

    Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii erau ff zgomotosi, Atunci, Maria, mama lui Iisus, s-a enervat pe ei si le-a zis sa nu apuce sa nu fie satui decat in ziua de Ispas, adica aproximativ in joia din sapatamana a sasea de după Paste, care inainte de crestinism, in calendarul iudaic era de fapt anticiparea sarbatorii Shavuot, in care se sarbatorea data cand Torah a fost inmanata poporului evreu, care mai inainte cu 7 saptamani, de Pesach fusese scos din robie de sub faraon, si urma ca exact dupa 7 saptamani sa primeasca Torah, si exista o stare de mare anticipatie a unui soroc, a ceva soroct, asa sa se primeasca de la D-zeu acel compendiu unitar de legi religioase de la D-zeu. Dupa crestinism, ziua respectiva de 6 sapatamani dupa Paste, si de 7 saptamani dupa Pesach, a fost cumva asimilata cu Ispasul si cu Inaltarea. De fapt Maria fiind evreica nu a fost rea fata de cai, in sensul sa ii blesteme sa nu primeasca niciodata de mancare, (abia mai tarziu aparand sensul mai rau de Pastele Cailor care putea insemna niciodata), ci efectiv doar s-a enervat pe ei si le-a zis, sa stati flamanzi asa in asteptare, si numai de ziua soroacellor sa va simtiti satui, tot cam asa cum si poporul evreu astepta cu mare anticipatie sa primesca cuvantul lui D-zeu si sa se hraneasca sau sa se sature cu el. Adica ea a vrut sa civilizeze caii, sa iii invete sa se asemuie omului...asta e parerea mea, gandindu-ma la Maria, ca om traitor la vremea ei, si la aceasta posibila legenda despre ea. Tot in vechime, ziua aceasta a soroacelor si a saptamanilor era asa ca un termen limita si in cazul de incheieri de afaceri, de ex cine se imprumuta cu bani, trebuia sa-i dea inapoi de aceasta zi, dar pt ca destui nu mai dadeau banii inapoi, tot asa s-a ajuns incet incet ca "pastele Cailor" sa poata insemna "niciodata". Eu doar voiam sa evidentiez ca Maria nu avea nimic de a face cu partea negatiiva a acestei interpertarii ci pur si simplu vorbea cu caii ca si cum erau oameni cu care te poti intelege, daca ar fi avut cai pe acolo, ceea ce nu cred, dar totusi legenda prezinta o parte pozitiva si civilizatoare a Mariei fata de animale, nu prezinta un "blestem", asta voiam sa zic.

    Totodata se pare ca si poporul bulgar sarbatoreste tot de ziua de Ispas sarbatoarea numita de ei Joia Iepelor sau Tudorita. Si exista un grup de bulgari in Targoviste in Romania care celebreaza aceasta sarbatoare sub denuirea de pastele Cailor, in care oamenii isi arata recunostinat fata de cai pt ca i-au ajutata la munca campului, si impart niste colaci speciali cu ei, http://www.evz.ro/detalii/stiri/ei-formeaza-singura-comunitate-din-romania-care-a-sarbatorit-astazi-pastele-cailor-1029433.html

    RăspundețiȘtergere
  5. In 2014 "pastele" nostru si al bozgorilor pica DEODATA : deci va fi PASTELE CAILOR

    RăspundețiȘtergere
  6. Draguta poveste! Hristos a inviat!
    Cuvânta

    RăspundețiȘtergere