duminică, 12 mai 2013

Banii si noi

          Ca de obicei, duminica, ganduri de duminica.
          Se traieste haotic. Linia de start si linia de sosire-banul. Sigurul reper, singurul interes. O cursa fara reguli, fara principii, fara scrupule. Fara loc de intelegere si iertare. O cursa departe de adevar.
          Pentru ca altfel nu se poate (sau nu stim) obtine banul, incalcam aproape toate legile etice sau pe care le lasa Biblia ca repere si criterii de viata. Si cand tragem linie, ne miram ca, desi probabil avem bani, ceva lipseste. Acel ceva care te face sa-ti pui capul seara fericit pe perna si sa dormi linistit. Sa nu mai vorbim de premiu.

16 comentarii:

  1. Banii? Decat sa le duc grija mai bine sa le duc dorul!
    Nu mi-e scris in codul genetic sa fac avere deci nici nu ma straduies. Am fost si sus, am fost si jos, n-am murit de foame nici nu m-am imbuibat. Cand esti sarac ti-e putin teama de ziua de maine dar esti linistit in privinta celei de poimaine caci stii ca mai sarac nu poti fi si esti silit sa gasesti o solutie de asupravietuire. Cand esti bogat toate zilele sunt pline de griji:de profit, de investitii, de faliment...

    RăspundețiȘtergere
  2. daca n-ar exista lacomia multe (cele mai multe) din ororile care se intampla pe Pamant, ar disparea .Dar cum sa-l faci pe ala a carui unica valoare o reprezinta contul lui din banca sa inteleaga ca nu-i foloseste la nimic mai multul?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e intr-adevar dificil sa nu ai destui bani in cont. Uite, eu tocmai de aia m-am decis sa-mi sacrific principiile si sa ma mut intr-o situatie de convietuire temporara cu o femeie, pt ca ar fi costat prea mult sa pot inchiria un apartament de unul singur intr-o zona ca lumea din Copenhaga fara sa scot din buzunar echivalentul a minim 6 luni de chirie (cu tot felul de depozite si asigurari si angarale care trebuie platite). Uite asa ajunge omul sa faca diverse compromisuri si chiar sa iasa in dezavantaj, de ex din cauza ca niciodata nu am avut in cont minim 20 000 de Euro, din cauza asta am platit totul mai scump adeseori, plus am suferit tot felul de tracasari extra care nu s-ar fi intamplat daca aveam acea suma minima in vreun cont vreodata. Cand ai un minim necesar, in legatura cu care am ajuns la concluzia ca in economia globala de azi nu mai depinde de tara in care locuiesti, ci e asa per global minim 20 000 de Euro, atunci nu mai trebuie sa suporti tot felul de nervi si de dezavantaje si sa recurgi la diverse compromisuri, adesea chiar de calitate, si totul merge mult mai usor, ai acces la diverse rabaturi reale, adica primesti calitate superioara pt un pret adesea mai mic cu cca pana la 30 %, capeti acces la servicii mai personalizate, cu ocazia asta te simti si mai implinit si mai putin exploatat, etc.

    Uite, acum de ex eu ma voi chinui sa gasesc subiecte de conversatie cu Anneline, cine stie poate va trebui sa fac si sex cu ea o data sau de 2 ori, va fi ff dificil, chiar imi fac desul de multe griji in legatura cu asta, si chiar mi-am promis sa nu mai cheltui banii aiurea si sa incep sa imi castig un grad de autentica independenta financiara prin a fi mai econom de acum inainte ca sa nu mai ajung vreoodata intr-o asemenea situatie de copromis.

    Pe de alta parte e OK sa fii si sarac sa in mod educativ atunci cand esti inca rellativ tanar, (desi preferabil nu dupa 28 de ani incolo...eu sunt mai intarziat...), pt ca atunci te apropii asa mai mult de oameni si iti creste spiritul civic si gradul de empatie si capacitatea de cooperare cu altii, plus eu am estimat ca voi face si mai multa miscare in aer liber si la sala, ba chiar si mai mult turism international in vacante, din ala mai ieftin de tip eco cu dormit la cort, nu prin statiuni de lux, astfel incat sa reusesc sa dau cat mai rar pe acasa insa sa fie in acelasi timp cat mai ieftin, asa ca nu e totul pierdut, si incerc sa gasesc si partea pozitiva a acestor evenimente stressante.

    Dar intr-adevara pana acum si eu ziceam ca nu banii conteaza, ca esti mai liber daca nu ai decat 2 valize, etc. Numai ca m-am izbit de niste realitati dupa ce am trecut de varsta de 28 de ani si nu mi s-au mai oferit atatea chestii gratis, (ca totusi trebuie sa fii cat de cat tanar si sexy ca sa fii mai apreciat asa ca om "de viitor" si sa fie lumea interesata sa investeasca in tine plus sa-sti ofere diferite avantaje si cadouri, etc), asa ca acum trebuie sa indur o perioada mai austera si apoi sa imi reformulez principiile in sensul ca, "banii peste 20 000 de Euro constant intr-un cont bancar nu conteaza", deoarece nici eu nu sunt ahtiat dupa averi si mai ales posesiuni materiale, si am sa continui sa fiu deosebit d efericit cu 2 valize pana la sfarsitul vietii, numai ca inaintamd in varsta trebuie sa oferi acea garantie catre societate ca ai un cont in banca cu suma mai sus mentionata, pt ca daca nu il ai totul devine mult mai dificil si chiar de 2-3 ori mai costisitor, fie in bani fie in timp si energie si eforturi, asa per total.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai, ca sa nu arat ca sunt insensibil la conditiile tarilor care au dificultati economice in aceasta perioada dificiala pt Euro, am sa ajustez estimarea mea la minim 12 000 de Euro pt UE de sud si de centru, ca sa includ si tarile din fostul bloc comunist si Grecia, pus sa iau in seamna si America Latina, de care adesea uit, dar zau eu nu ma afllu in acele zone, asa ca cu mai putin de 20 000 plus cu o varsta de peste 33 de ani, nu cred ca ma voi descurca pt viitoarea decada. (Desigur sub 30 de ani, sumele se pot ajusta in mod corespunzator, de ex minim 12 000 de Euro pt tarile scandinave si din vestul UE, mai putin UK, unde minimumul necesar din cont pt tineret este 15 000, si intre 8 000 si 10 000 pt tineretul din UE de sud si centrala ca suma minima pt a putea fi cineva cat de cat independent, numai ca nu stiu daca asta merge inca pe Romania si Bulgaria, unde cred ca se cere cam ca in UE de vest 12 000, pt ca inca nu exista instrumentele necesare bancare pt a ajuta tineretul sub 30 de ani plus nu exista garantia acelui tineret de viitor, pt ca se stie ca de fapt acel tineret de viitor din Romania pleaca in alta parte, sau e deja plecat in alat aparte, asa ca nu prea exista acele detalii financiare care sa fie de sprijin pt cei sub 30 de ani, decta pt acordare de credituri poate, dar NU de credtur are tineretul nevoie, ci de alt fel de servicii si de asiastenta).

      Eu m-am gandit la aceste lucruri chiar deosebit de profund si am scos cifrele de mai sus desigur din burta, plus am scris cometariul de mai sus pe un ton mai curand umoristic decat serios, (umoristic rellativ numai la mine, adica imi bateam joc de mine insumi si de preocuparile mele total superficiale si narcisiste relativ la alta lume care poate intr-adevar are ceva mai valoros de oferit atat societatii cat si ca comentator de bloguri), insa nu cred ca sunt chiar total aiuristice, si cred ca destula lume isi poate da seama ca nu sunt chiar elucubratii, si totodata multa lume isi poate da seama cat de autentic dificil este pt oricine, nu numai pt romani, dar si pt un ceh obisnuit sau chiar un francez sau un grec sau un italian obisnuit, sa aiba acces la aceste sume asa puse deoparte sa fie constante pt el intr-un cont in banca, exact numerar, nu asa bagat in cine stie ce valori potentiale, de ex o masina, care de fapt, fiind doar o unealta, isi pierde drastic valoarea in momentul in care incepe sa fie folosita, sau o casa, care trebuie intretinuta si aia destul de costisitor.

      Ștergere
    2. Tu nu stii ce inseamna sa fii sarac.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    4. Pai nu stiu, de unde sa stiu ce e aia sa fii sarac, daca m-am nascut sub comunism in RSR cand toata lumea avea cam acelasi salariu cca 3 000 lei/luna, (chiar daca nu era convertibil in Euro sau dolari, ca nu cred ca exista Euro la vremea aia), fie ca era sofer de autobuz sau economist sau profesor, si acum locuiesc in Scandinavia, unde este cam la fel, plus aici pana si ministrii au tot cam acelasi salariu ca si alti functionari obisnuiti, si ce difera intre unii si altii e reprezentat de anumite proprietati si afaceri particulare, dar din astea nu au asa de multi, mai mult strainii au chestii din astea in tarile Scandinave, nu localnicii. Teoretic, deoarece eu sunt strain ar cam trebui sa ma simt si sa imi fac si eu o afacere particulara, numai ca eu nu am talent la chestii din astea, plus nici motivatie de a ma imbogati, dupa cum spuneam mai sus, asa ca ma multumesc sa fiu functionar obisnuit platit la fel ca primul ministru. Ca sa fii motivat sa te imbogatesti, trebuie sa stii ce e aia saracia, nu asa ca mine sau ca alti scandinavi nascuti cu totul de-a gata sub comunism. Ma rog, hai ca in ultima decada a RSR nu se gasea de mancare, dar zau eu si asa nu sunt un gurmand deoebit si eram ff vesel daca aveam mere si biscuiti, adica eu personal nu m-am simtit deprivat de ceva anume. Am avut scoala pe gratis, am fost intretinut bugetar de o gramada de contribuabili daca am fost sa fiu in spital sa am operatie de apendicita, am avut creioane cu guma si ascuutitoare cate am vrut, plsu cand era lipsa de hartie prin anii 80, stiu ca mama aducea documente (nu din alea importante ci chestii care trebuiau aruncate) de la birou si ma lasa sa mazgalesc pe spatele lor cat doream...desi eu de fapt nici nu doream sa mazgalesc prea mult, astfel am avut si mai multa hartie decat mi-a trebuit mie vreoodata sau decat as fi stiut ce sa fac cu ea. Nici macar avioane de hartie nu am reusit sa fac asa ca lumea vreodata, desi tata a incercat sa ma invete, am facut mai mult barcute, ca erau mai simple. Iar femeia de serviciu de la blocul nostru din sectorul 2 avea bijuterii si haine de 3 ori mai scumpe decat avea mama mea, asa ca habar nu am ce e aia saracie nici in jurul meu, asa la nivel de cartier, eu am crescut inconjurat, ca vecini, de lume cu salbe de aur la gat si cu ghiuluri sclipitoare cu pietre pretioase, chiar daca eu si parintii mei nu aveam din astea, tot aveau destui din cartierul nostru, asa ca nu am simtit eu saracie, de unde sa simt eu saracie in sectorul 2 Bucuresti ? Poate in alte sectoare sau zone ale tarii, cine stie, sa fi fost mai multa saracie.

      Cine doreste comunism, poate sa vina oricand in Scandinavia, aici e la fel cum era in RSR, mai ales in Norvegia pana si varietatea sortimentului alimentar si de imbracaminte e exact la fel, si desigur ca mancarea fiind rara e si ff scumpa, la fel si masinile. La Copenhaga, fiind oras turistic de nivel international, mai gasesti o alimentara cu niste produse mai variate si niste strazi cu haine si bunuri de consum ceva mai luxoase si diverse, dar astea sunt pt turistii americani si japonezi, nu pt lumea care locuieste aicea. In Scandinavia, lumea obisnuita mananca la cantina, (desi e si asta ppre ascumpa, numai ca e ceva mai ieftin decta la supermarket), sau de pe piata neagra. Eu, de ex, de ce m-am mutat mai aprope de granita cu Suedia ? Ca sa fac turism sau afaceri cu galeriile de arta, sau, in mod cev amai practic, mic trafic de frontiera cu fripturi, alaturi de alti oameni ai muncii de aicea ?

      Ștergere
    5. P.S. Am uitat sa mentionez avantajul ca in Danemarca exista 3 (trei) partide comuniste, nu numai unul singur asa ca in alte parti.

      Ștergere
    6. Mai, tu prestez activitati sexuale in chiria aia? :P Nasoooool! Macar e draguta domnisoara? :D Acum chiar mi-e mila de tine ca te-ai mutat in Copenhaga... Sper ca e temporar...

      Ștergere
    7. Ha ! Ha ! Sunt in fond si f...si cu banii luati ! Ca de fapt eu platesc majoritatea cheltuielilor de intretinere (gazele, etc.). Dar nu e chiar asa de rau cum s-ar putea crede, e chiar mai bine decat ar fi putut sa fie. Am incercat sa dau niste explicatii pe blogul lui Cuvanta.

      Ștergere
    8. Deci esti un pic gigolo...:)))?
      Am si eu unul din asta care plateste toate cheltuielile si care mai trebuie si sa faca sex din cand in cand. Ii plang de mila, intr-adevar!
      Cuvanta

      Ștergere
    9. Sa stii ca discutia voastra chiar seamana cu discutiile despre problemele tarii.

      Ștergere
  4. Si eu zic ca trebuie sa ai hotia in sange ca sa faci avere in Romania. Altfel fiecare trebuie sa supravietuiasca din salariu cum poate. Exclud aici salariile NESIMTITE ale NESIMTITILOR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salariile mari, de mii de euro, in raport cu cele de sute de euro, tot o hotie sunt.

      Ștergere