joi, 18 octombrie 2012

Diferente

            Romania, Cluj, serviciul de inmatriculari auto: mergi la un xerox si faci copii dupa tot ce ai prin casa, mergi la primarie sa scoti un certificat fiscal, acolo ai cu siguranta o factura neplatita sau neintrodusa in baza lor de date sau de ce nu, pierduta. Mergi la Posta, o platesti, vii la primarie sa-ti iei certificatul. Mergi la un birou unde iti faci un dosar cu actele tale si ale masinii. Mergi la inmatriculari, aparatul de dat numere e stricat, mergi la informatii, nu e nimeni, incepi sa intrebi in dreapta si-n stanga cine e ultimul la rand. Astepti intr-o sala de 30 mp, impreuna cu cateva sute de oameni, in picioare. Nu exista scaune, mese, toaleta. Incerci sa-i ignori pe cei care vin cu cate 10 dosare si printr-un salut celor de la ghisee intra in fata. Sunt 3 ghisee, din care la 2 nu se lucreza. Ajungi la rand: "...asta nu e buna..., asta nu e buna..., asta e de ieri..., aici ati ingrosat literele..., etc. Mergi si refaci dosarul. Te grabesti, la ora 14 se inchide. Ajungi la ghiseu: "... nu aveti timbru de doi lei, mai trebuie o chitanta la Posta, etc. Alergi in celalalt capat de oras. Revii cu chitantele. Functionarul nu mai primeste pe nimeni azi. Vii maine.
             400 de km mai spre vest, Budapesta, serviciul de inmatriculari auto: mergi cu talonul masinii, contractul de vanzare-cumparare si buletinul, intr-o institutie. La poarta sunt 3 portari. Te indruma exact. Urci la etaj, un alt functionar se ocupa de tine, iti da un numar. Astepti intr-o sala mare, cu scaune moi, curatenie, liniste, cu birouri pentru public unde poti citi, scrie, WiFi, etc. Doar la inmatriculari sunt 22 de ghisee, la toate se lucreaza. Predai hartiile, primesti un fel de cod de bare cu care mergi intr-o sala alaturata si platesti tot ce e de platit: numere, asigurare, talon, etc. Pana te intorci functionarului ii apare pe calculator tot ce ai platit. Semnezi, primesti numerele si pleci. Programul e de la 8 la 20.

            Despre cum traversezi Budapesta in 20 de minute la ora de varf vorbim alta data.

9 comentarii:

  1. Aa, mi-a picat si mie fisa, ca fusesem nedumerit, de AIA au plecat colegii mei unguri care venisera o data cu mine in Norvegia in mai putin de 3 luni dupa ce au inceput lucrul aici ! Pana si bulgarul a plecat dupa vreo 6 luni ! In scop de consolare si sustinere de moral, (desi nu stiu daca foloseste la ceva pt populatia cititoare predominant interesata la nivel critic-comparativ de probleme UE), am auzit din multiple surse destul de credibile ca in Japonia e si mai rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai rezist TOCMAI pt ca eu, citind deosebit de atent cartea Stupeur et tremblements scrisa de d-na Amelie Nothomb publicata in 1999 in lb franceza si chiar si ecranizata in 2003, (nominalizat cu premiu Cesar pt scenaristul Alain Corneau, care a fost si regizor + castigator de premiu Cesar pt actrita din rolul principla Sylvie Testud), stiam deja mai de mult ca in Japonia e mai rau + am aflat chiar ieri de la BBC ca in Hong Kong, la care m-as fi gandit cu oarecare interes de viitor, nu am nici o sansa fara a poseda o diploma de lb si cultura chineza de la Univ din Hong Kong, (care costa cca 9 500 GBP pe an x minim 4 ani...si cand ma gandesc ce usor am dat eu cu piciorul prin anul 2002 unui curs chiar calitativ de invatat lb si cultura chineza pt echivalentul a numai cateva sute RON-i la Sc Populara de Arta din Bucuresti, doar asa dintr-o toana personala) !

      http://www.youtube.com/watch?v=MUdZL7eZdcI

      Ștergere
  2. Chiar asa, si ce sa faci domle cu atata timp liber din cauza ca toate sunt asa eficiente, ha? Vezi, vezi de ce s-au apucat vesticii de droguri si alte chestii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ma gandesc ca eu pe vremuri imi ocupam timpul liber in mod etic socialist cu cititul sau chiar si ascultatul de lecturi interesante si uneori chiar si educative inregistrate pe placi, benzi, sau chiar CD-uri la un moment dat, si acum de cativa ani buni, mai ales de cand s-au terminat si mineriadele si a devenit si Romania mai aprig capitalista, din ce in ce mai mult cu surfat-ul pe Internet, ba in ultimii 2 ani chiar si cu comentatul personal pe Internet ! Zau, eu sunt total sincer aproape sigur ca daca nu apucam primii acei ff importanti 7 ani de-acasa (+ gradinita) in RSR, cine stie ce drogat ajungeam si eu !

      Ștergere
  3. Din cate imi dau seama, viata la Budapeste este foarte plictisitoare... :)))

    RăspundețiȘtergere