sâmbătă, 26 mai 2012

Importanta unui termen de comparatie

            Ca sa-ti poti da cu parerea despre ceva ai nevoie de cel putin un termen de comparatie.
            Raman la domeniul auto si dau un exemplu elocvent.
            Ma gandeam sa schimb masina, mi se pare veche, plus ca avusesem o cearta in iarna cand inghetase apa din benzina si n-a mai pornit. (Am inteles mai tarziu ca nu a fost vina ei.)
            Toata ziua sunt in masinile de la firma. Un Citroen de marfa, o duba Peugeot, un Nissan Navara. In afara de jeep, cele doua sunt varza. Galagie, curent, mizerie, batai peste tot, tone de marfa, etc. Seara ma urc in masina mea. Mi se pare cea mai luxoasa masina din lume! Si parca zboara.
             Sunt unii care afirma ca  Romania e destul de curata, drumurile sunt destul de bune, sistemul e ok, e siguranta, ordine, etc. E clar ca nu au termen de comparatie.

12 comentarii:

  1. Or veni si la noi vremuri mai bune. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. În primul rând ne lipseşte noţiunea de civilizaţie şi de aici decurg celelalte chiar dacă avem impresia că suntem evoluaţi . Poate n-am fi noi chiar aşa de răi ci mai degrabă slabi , delăsători dar nu realizezi diferenţa decât văzând-o cu ochii tăi . Mulţi facem comparaţie doar cu trecutul , de la maşini până la drumuri şi civilizaţie , dar nu este deajuns . Trebuie să trăieşti un pic într-un mediu diferit spre bine pentru a trece mai repede pragul ce ne desparte , de nu e greu să vezi realitatea .
    Dar cum spune vorba românească :„ sperăm la mai bine !” ( ai remarcat , nu am spus „să facem” , deformare lingvistică pur românească )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai punctat bine: delasare. eu nu pot dormi linistit daca ceva nu e la locul lui, daca ceea ce am facut nu am facut bine.
      oportunitati avem. minte avem. resurse inca avem. de politicieni scapam noi cumva.

      Ștergere
  3. Raul, de acord cu tine in privinta termenelor de comparatie dar sa pastram proportia .Nu putem compara Franta cu Romania pentru ca nu au avut niciodata o istorie comuna .E ca si cum ai compara coada vacii cu stampila primarului.Ne trebuie multe ca sa putem recupera distanta(eu nu prea cred ca mai avem cum sa o recuperam ) .In rest , sigur , ai nevoie sa cunosti pentru a stii daca ceva iti place, nu iti place .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e logic ce spui. dar de ce nu acceptam exemple?
      am un unchi la tara, e putin „crizat” si el de situatia din Ro. imi spune mereu: „du-ma si pe mine cateva zile acolo cu tine, doar sa vad cum fac si ce fac ei de au, cum lucreaza, cum isi gestioneaza si investesc profitul, sa fac si eu la fel, e imposibil ca noi sa nu putem face, doar suntem oameni cu 2 maini si 2 picioare!”

      Ștergere
  4. Din frustrari cred si din inertie si din lipsa inteligentei .Sunt foarte multi care cred ca detin ei adevarul absolut, inertiali, stiu ei cel mai bine cum se face un lucru/Astia sunt ca un pietroi atarnat de picior.Bunicul tau are mintea deschisa, bravo lui .Du-l si pe el daca asta isi doreste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu cred ca totusi prea multora le merge plugul bine dar nu spun. daca pe langa salariu mai reusesti sa furi inca un salariu, e bine. doar nu esti prost sa te plangi.
      un sistem imprumutat din vest, sa zicem, nu ar mai lasa portite de scapare pt speculanti si hoti.
      eu nu-mi explic altfel de ce susutin unii ca merge f bine in Ro, cand in fiecare zi mor copii din cauza sistemelor.

      Ștergere
  5. Ai scos in evidenta ceva deosebit de important. Eu cred ca termenul de comparatie e foarte important pentru felul in care ne simtim. Daca te comparai cu cei care merg cu elicopterul sau cu avioane personale de lux, poate ca te-ai fi simtit mai putin bine in masina ta. Dar daca ai comparat-o cu o masina de marfa, esti in avantaj si te simti multumit. Senzatia de confort, de multumire, de satisfactie - sunt relative si depind de termenul de comparatie, de reperul pe care-l ai. E bine sa stii ce iti permiti, ca sa stii cu ce sa te compari.
    E normal sa acceptam exemple, insa nu poti sari direct de la o masina de transport la un avion de lux. La noi exemplele sunt, de fapt, imitatii. Uite cum au adoptat japonezii atatea chestii preluate in mare parte, de-a lungul timpului, de la chinezi. In ultimul timp au preluat idei din occident, dar si pe acestea le-au adaptat culturii lor, asimiland ideile si nu copiindu-le. Si-au format astfel propria cultura. Imitatia duce la lipsa civilizatiei, caci renunti la propria civilizatie pentru a adopta o alta civilizatie pe care nu o intelegi, caci nu se potriveste cu tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai e o vorba, daca te compari cu cei mai slabi decat tine vei deveni mandru, daca te compari cu cei mai tari ca tine vei deveni frustrat.

      Ștergere
    2. Eu recomand destul de sincer ca Romania sa inceapa sa se compare cu Norvegia in ceea ce priveste lenea in campul muncii, risipa locala de fonduri bugetare, si proiecte de constructii, inclusiv sosele, astfel incat si romanii sa inceapa se simta mai bine si mai mandri de ceva anume ! (Numai ca trebuie sa inchida ochii si sa NU compare nimic in ceea ce priveste educatia publicului general, grija fata de copii, civismul participativ asociativ politic, si GDP-ul, ca altfel risca sa se deprime.)

      Ștergere
    3. Ca sursa aditionala de schadenfreude, (veselie din cauza necazurilor vecinului) pt romani vs norvegieni, pot reaminti ca e prezis la nivel de experti-Business ca in 2050, puterea economica a Norvegiei va scadea sub cea a Poloniei.

      Ștergere