marți, 1 mai 2012

Dreptul la 1 Mai

            Ce cauta romanii care nu lucreaza la gratare? Ca 1 mai e sarbatoarea muncii.
            E interesanta ipocrizia asta romaneasca. Nu avem locuri de munca, nu mai primim nici macar somaj, nu avem bani, nu ajung salariile pentru facturi, etc. Ziceam mai demult despre romanii care stau si sparg seminte rezemand gardurile. Unii mi-au sarit in cap, zicand ca ar lucra, dar nu au unde. Pun pariu ca azi isi vor rupe falcile in costite de porc.
             Da romanului motiv sa bea si sa manance, sa vezi cum uita de toate crizele din lume.

12 comentarii:

  1. Zau, am ajuns la concluzia ca este posibil ca poporul norvegian de fapt sa nici nu existe, cred ca a disparut probabil acum cateva sute de ani, ca zau daca e vreun suflet vreodata pe strada...mergi pe strazi uneori, vezi asa case, dar nu se misca o perdea, nu se ridica nici un oblon, par numai case parasite asa in mijlocul orasului, din loc in loc cu cate o statie de benzina cu luminile aprinse, (dar inchisa si aia dupa orele 22)...zau, uneori, chiar ziua in amiaza mare, mergand pe strada, ma simt de parca as fi in orasul ala pustiit din filmul horror SF Germenul Andromeda, unde mai toti au fost rapusi de cine stie ce cataclism sau epidemie, (Doamne fereste). Mai vezi cate un vapor trecand asa in departare, in rest e total pustiu. Exista anumite locuri unde poti da de oameni, dar alea sunt putine, linistite, toti se misca usor si calm, de frica sa nu faca vreun zgomot. O singura data, in Bergen, intr-o seara, in mijlocul orasului, eram la un hotel si s-a deschis o usa al unui bar de vizavi si s-a auzit asa parca o muzica abia soptita cateva secunde, dar vag, asa pe terminate, disparand dupa nici 2 secunde...cred ca mi s-a parut...o fi fost doar o iluzie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS Am gasit cativa norvegieni pe YouTube, insa erau pe niste barci sau iahturi in mijlocul unui ocean, si altii erau in Tailanda, in nici un caz nu erau pe teritoriu norvegian.

      Ștergere
    2. Exista cateva persoane de sex feminin norvegiene care exista in cladirea corporatiei mele si ocupa functii de manager, ca le-am vazut eu personal din cand in cand, dar de obicei cand mai ies si eu din birou pe cate un coridor, cand ma plictisesc ff tare de scris pe bloguri, si doresc sa fac putina miscare, nu e nimeni pe acele holuri, toti au plecat de mult, usile sunt ferecate...Mai apar uneori si cativa elevi de liceu in cate o statie de autobuz din loc in loc la anumite ore si in anumite zile ale saptamanii cand au probabil de efectuat niste activitati extra-scolare de vizitat vreun muzeu educativ sau de mers la vreun antrenament sportiv in grup. Aleile campusului universitar din oras sunt de obicei pustii. In baruri, din fericire, mai dai din cand in cand de cate un finlandez sau un sofer de TIR polonez beat. Barmanii nu se intind la vorba, doar apar asa ca din ceata, mai toarna cate ceva intr-un pahar, si dispar asa ca niste naluci.

      Bancile, (alea 2 care exista in mod real in cadrul orasului, ca e vorba de oras aici, chiar unul din cele considerate orase mari ale Norvegiei), au program redus, dar daca apuci sa treci pe langa una poti observa cate un functionar acolo, si cate un client de obicei ne-norvegian care incearca in van sa-i convinga sa isi deschida un cont, (ca nu e voie pt straini sa isi deschida conturi aici fara vreo recomandare deosebita din partea unui angajator norvegian.) Supermarketurile sunt pustii, doar rar poti vedea pe cineva care isi cumpara o paine si vreo 2 cutii de bere. Magazinele care sunt deschise, (tot cu program redus, evident, ca aici nu exista buticuri de 24 de ore), contin in general numai turisti straini de obicei rataciti care cauta si ei cateva bunuri de larg consum de tip suvenir sau cadou pt familiile lor de departe, si cate un vanzator norvegian, care e de obicei un ucenic-vanzator fost puscarias aflat in prezent in vreun program de reabilitare sociala pedepsit sa munceasca vizibil in public, probabil drept exemplu ca sa nu mai faca nimeni niciodata ceva ilegal ca sa ajunga sa trebuiasca sa se chinuie in felul asta.

      Ștergere
  2. Ah, mi-a intrat la Spam tocmai partea on-topic interesanta despre cum se sarbatoreste 30 aprilie-1 mai in Scandinavia (in afara Norvegiei, ca aici e liniste si pace si pustiu ca de obicei), pt ca continea un link de You Tube din Finlanda. (Restul ce mi-a aparut reprezenta doar o scurta prezentare a atmosferei urbane in care locuiesc eu.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si ce fac? unde se ascund?

      Ștergere
    2. Nu-ti spun pana nu imi apare descrierea sarbatorii noptii dintre 30 aprilie si 1 mai din Scandinavia minus Norvegia, (cu linkul ala de pe YouTube din Finlanda care a intrat la Spam). Eu am o mare slabiciune pt Finlanda, si nu prea am cui sa-i spun despre ea aici in Norvegia, decat daca m-a intalnesc ocazional cu vreun finlandez beat la club si doresc sa-l las sa ma agate pt vreun one-night stand, pt ca norvegienii ii (des)considera pe finlandezi asa oarecum cum ii cam (des)considera Bucurestenii din sect 2 pe moldoveni...

      Ștergere
  3. Cu burta plina, toate luccrurile se vad in roz - chiar si somajul.
    Deci oamenii aia nu sunt la distractie, ci la terapie.

    RăspundețiȘtergere
  4. De sarbatori romanul, culmea, are bani pentru orice, iar cand vine vorba de a merge la munca nu exista sa nu se planga unul ca nu exista unde sa lucreze sau ca e salariul prea mic...mentalitate de tampiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. ei lasa, nu mai generaliza la "tot romanul"

    RăspundețiȘtergere
  6. n-am generalizat, am spus romanul la general...:))
    noi am mai discutat o data despre cine face exceptie

    RăspundețiȘtergere