joi, 24 mai 2012

Ciresele care inseala

            Vad stirea despre cirese si rad. De ce rad? Pentru ca nu exista un minim de cunostinta. Si ne miram ca se dau prea multe tepe in Romania.
             Pe piata au aparul ciresele, etichetate ca cirese de Romania. Cand in Romania ciresele sunt verzi, vor fi coapte peste 2-3 saptamani, daca e cald. Vanzatorii se jura ca sunt din Romania si pun 7 lei pe kil. Desi se jura, ciresele pe ciresi raman verzi.
             Ca si client, cum sa nu stii cand se coc ciresele in tara ta? Si daca nu stii, de ce te plangi ca te-au prostit la piata?
              Nu tin cu hotii, dar uneori sunt de apreciat cei care stiu profita de slabiciuni.

                                                                                 

16 comentarii:

  1. La noi in piata sunt 10 lei kg, au fost si 17 lei. Stau frumos expuse, ca la muzeu. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu car tone intregi intr-o zi, in perioada asta. sunt satul. :))

      Ștergere
  2. Au spus ca sunt din Isaccea aduse , eu sunt din Tulcea iar Isaccea nu e chiar departe iar cireşele sunt , normal , verzi încă . Adevărul este însă că din cei care cumpără sunt convins că cel puţin 90% ştiu că nu-s româneşti dar e-atâta lehamite în jur încât aproape că nici nu-ţi mai pasă . Bineînţeles că sunt şi snobii dar asta-i deja altă poveste .

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre Focsani si Ramnicu Sarat este o zona cu multi ciresi . In urma cu o saptamana , taranii erau pe sosea cu siraguri cu cirese pe care le vindeau doritorilor . Daca le luai la kg. dadeai pe ele 10 lei . Nu cred ca acelea erau cirese aduse de la turci ori de la greci ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar pe ciresi, cum erau ciresele?

      Ștergere
    2. Dar de ce nu vezi partea plina a paharului?Romanii isi apreciaza propria recolta .Hmmmm asa fac si cu rosile , cu toate.ca sa fii sigur cat de cat de ceea ce mananci singura solutie e sa iti cultivi singur .Si asta pentru ca nu exista nicio regula dupa care sa joace comerciantii(ma rog, reguli sunt dar cine le respecta?) Aia e.Daca nu o sa se hotarasca niste unii tineri si educati cum esti tu sa se implice si sa schimbe ceva , cu bolnavii astia care se perinda pe la sefiile institutiilor statului ...

      Ștergere
    3. eu sunt hotarat. deocamdata fac ce pot. daca n-ar trebui sa muncesc sa ma intretin, probabil m-as implica mai mult

      Ștergere
    4. Ei azi am fost la piata si erau asa-rosii romanesti 10 lei /kg , rosii din Italia 7 lei/ kg.Precupeata m-a intrebat de care vreau si eu i-am spus sa-mi recomande ea.Surpriza -mi-a dat rosii din Italia , mai ieftine si mi-a spus :sunt foarte stropite astea romanesti .Voila , vorba francezului.

      Ștergere
    5. cum e mai bine, sa vinzi 10 kg cu 10 lei, sau sa vinzi 20 de kg cu 7 lei?
      rosiile din RO au urmatoarea viata: plantate, udate cu mana, stopite, culese, duse la piata.
      rosiile din It: plantate, udate mecanizat, tratate si ras-tratate, culese, triate dupa calibru si calitate, duse in frigider, incarcate, ttransportate din It intr-un alt frigider, duse la piata.

      Ștergere
    6. Mi-e teama ca s-a invatat si agricultorul roman sa foloseasca mai multe chimicale decat merita.Morcovii din pivnita lui tanti Marioara( o tanti de la care luam eu legume) miros puternic de tot a DDT .Necazul abia acum apare.Nestiind cat de periculoase sunt le folosesc in exces si ajungi sa te otravesti cu legume romanesti la prima mana .Pe mine ma cam infurie faptul ca avem un asa mare potential in ceea ce priveste agricultura ecologica si nu-l folosim.Vezi?Invata-l pe bunicul cum fac francezii.Ia-l cu tine si arata-i .

      Ștergere
    7. da, se baga chimicale in mod necontrolat. si in vest se baga, dar este o institutie care masoara concentratia de chimicale din legume si fructe, iar daca e mare, ai pus-o. efectiv merg pe culturi, iau un morcov sau o rosie si o duc in laborator. a doua zi e politia sanitara la tine la usa.

      Ștergere
  4. Chiar daca sunt de apreciat comerciantii, totusi o verificare simpla poate duce la rezolvarea dilemei. Eu nu pot accepta ca, atunci cand ma duc la magazin, sa fac investigatii daca sunt sau nu ciresele cu adevarat de unde scrie pe eticheta. In unele zone ale tarii se coc mai repede, in altele mai greu, deci ai putea presupune ca sunt aduse de undeva din sud. Exista autoritati care sunt responsabile de aceste verificari.
    Altfel pusa problema, comerciantii castiga acum, pacalindu-ne. Dar, eu fiind convins de acest lucru din propria experienta, evit pe cat posibil sa cumpar de la comercianti. Asta vor pati comerciantii, isi vor pierde clientii, cand toata lumea isi va pierde increderea. Un adevarat comerciant se gandeste la viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. autoritatile n-au timp sau cunostinte despre asa ceva...

      Ștergere