marți, 8 mai 2012

Aparat de masurat omul

             Cel mai bun aparat de masurat valoarea/importanta/notorietatea unui om era bunica. Daca bunica il cunostea, atunci omul acela era intr-adevar cineva. Pentru ca bunica nu avea nici radio, nici televizor, nici vecini cu radio sau cu tv, nu iesea niciodata in sat la barfe, nu iesea niciodata din sat.
             Spre exemplu, stia cine e Bruce Lee. N-am aflat niciodata de unde. Despre Chuck Norris, S. Seagal, Bear Grylls nu stia nimic. Asta inseamna diferenta de valoare. Ii stia pe Ceausescu si pe Iliescu. De acolo a pierdut firul.
              Ce n-as da sa mai traiasca, sa o intreb de Ponta, de Crinu, de Basescu, de Zavo, de multi altii.

19 comentarii:

  1. genial!!
    intr-o lume relativ mica, chestia asta chiar cred ca functioneaza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Crezi ca ar fi avut rost s-o necajesti cu Ponta si cu Antonescu?
    Mai degraba o intrebai de Schwarzenegger, Stallone, Van Damme si Lundgren.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Eu, daca bunica mea ar mai trai, nu as pune-o sa piarda vremea cu intrebari atat de total inutile, ci i-as comanda sa-mi faca niste rulouri cu crema de vanilie pt ca numai ale ei imi plac.

    2. Singurele intrebari care le-as avea eu personal pt bunica mea ar fi sa-mi povesteasca de cand era ea mica si tanara, in cat mai multe detalii, tot, mode, barfe, rude, analiza ei personala re evenimente importante de stat de nivel international, de ex vizita tov Ceausescu in Anglia, primul om pe Luna, etc., nu chestii din astea total copilaresti, gen "tu cu cine votezi?", sau "eu cu cine votez ?". Chiar daca as fi intrebat-o pe bunica, ea s-ar fi ferit, in mod TOTAL etic, sa imi influenteze mie opinia politica individuala la care am eu dreptul si m-ar fi incurajat sa imi dezvolt singur aceasta capacitate de a-mi forma singur ideile re despre de si cu cine sa votez eu in viata. Bunica mea ar fi sprijinit ff clar conceptul de responsabilitate personala, inclusiv re decizii de cine sa te indragostesti, cu cine votezi, ce haine sa-ti cumperi sau sa porti, ba chiar ea ADESEA indemna pe cei din generatia parintilor mei, care erau mai cicalitori din fire fata de copii, sa lase copiii sa invete mai multa autonomie si raspundere personala pt deciziile lor proprii, nu sa ii cicaleasca chiar atat si sa-i tina chiar atat de rigid incorsetati in niste parametri optim preferabili. Bunica mea ar fi fost EXTRAORDINAR de TOLERANTA atat fata de "prostii" de care se vaita atatia pe net azi in lb romana, cat si fata de "manelisti", cat si fata de elevii mai slabi la invatatura, atata vreme cat isi asuma raspundere personala pt ce fac si nu fug de raspundere, cum ar face de ex, (cf dl Hollande), dl Sarkozy.

    3. Bunica mea avea TV si avea si radio, insa nu stia cine era Bruce Lee, dar daca ii povesteam eu imi multumea pt informatii si ma asculta ff atent la tot ce aveam sa-i povestesc eu, desi cred ca o facea atat de rabdator pt ca incepuse sa surzeasca, ca probabil nici un alt om din lume nu ar avea rabdarea pe care o avea bunica mea fata de mine daca incepeam eu sa tin vreo prelegere despre ceva anume. Pana si mama si tata, care au fost si raman in general amabili fata de mine, (chiar si dupa ce m-au izgonit de langa ei tocmai in Norvegia), si chiar obisnuiesc sa ma intrebe ff politicos daca am ceva nou sa le povestesc, incep sa se uite la ceas dupa vreo 10 minute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Rudolf

      am ras de m-am tavalit, deci...bunica ta te asculta pentru ca nu te putea auzi, iar parintii tai te asculta pentru ca te iubesc, dar nu rezista mai mult de 10 min. Inseamna ca cei care nu-ti sunt apropiati, cand te vad apropiinu-te isi amintesc, brusc, ca au o intalnire. :))
      Acum iti inteleg vorba lunga de pe blog. Undeva trebuie trebuie sa defulezi si tu.
      Apropo, ai reevaluat ideea ta cum ca ~mie nu-mi raspunde nimeni?`.
      Eu sunt sigura ca iti raspund in proportie de 50%...astea-s capacitatile mele. Trebuie sa ma impart si cu altii.

      Ce ne facem noi, ceilalti? fara bunici.

      Ștergere
    2. Rudolph mi-e cel mai drag personaj de pe bloguri. orice tema s-ar discuta, el scuipa-n maini si se pune serios pe dezbatut si informat. cum scrie la carte, nu asa numai. e sincer. e si funny.

      Ștergere
    3. @ Cleo: ai dreptate, atunci cand scrisesem chestia aia vaitandu-ma ca nu-mi raspunde nimeni la intrebari, cred ca tu erai intr-o pauza de scris pe blog, ca efectiv nu ma gandeam la blogul tau...desi, daca ma gandesc bine, eu nici nu cred ca ti-am pus vreo intrebare directa niciodata, in general am tins sa scriu mai mult comentarii de tip "prelegere" sau "predica", (desi asta nu e din cauza ca nu as avea incredere in vreun posibil raspuns de la tine, dar efectiv nu stiu daca am avut imaginatia necesara de a pune vreo intrebare de cate ori am citit pe blogul tau...cred pt ca tu scrii in general in stil literar, nu didactic, cum ar face de ex, Mircea Vladut, deci asta pe mine nu ma indeamna sa pun intrebari, ci cel mult sa-mi las gandurile sa divagheze in diverse peroratii.) Insa e adevarat ca ai scris comentarii de raspuns la comentariile mele.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. nu cred. mai stia ea cativa, iar pe cei din Biblie ii stia pe toti.

      Ștergere
    2. Bunica mea AUZISE de Madonna (Ciccone), chiar si de videoclipul oarecum posibil controversat Like A Virgin, si desi ca fire de om a fost un om credincios religios si chiar se ducea la biserica si tinea posturile, bunica mea niciodata nu a exprimat fata de cineva sa o aud eu vreodata vreo prejudecata impotriva unor oameni religiosi in alt fel sau chiar atei, sau vreo judecata de valoare real negativa impotriva unor artisti. Desi desigur povestea despre ce cantece ii placeau ei mai mult si altele care o lasau mai indiferenta, totsui, impresia mea de cand am fost mic a fost ca bunica mea intotdeauna a apreciat munca unor oameni profesionali in diverse cariere, inclusiv artisti, (chiar daca poate nu ar fi fredonat sau dansat ea personal pe muzica Madonnei), pt ca si ea avusese anumite vise personale de cariera cand fusese mai tanara, insa dupa aceea a devenit casnica, pt ca a trebuit sa aiba grija de mai multi copii ai ei, plus apoi nepoti, si a apucat si cativa stranepoti !

      E vorba aici de bunica mea materna. Bunica mea paterna nu era religioasa in mod deosebit, si ei ii placea si de Madonna si de Dan Spataru, si de Margareta Paslaru, si de Gica Petrescu, ei ii placeau toti cantaretii si ii placea si sa danseze pe tot felul de muzica ! Ea devenise vaduva de destul de timpuriu, si eu acum la ea ma gandesc uneori cu imaginea pe care o am despre Scarlett O'Hara in Pe Aripile Vantului, cand devenise vaduva de razboi si era la un bal la Atlanta unde trebuia sa faca niste activitati caritabile alaturi de alte vaduve, dar ea dorea in fond sincer sa danseze, sa se distreze, nu sa faca activitati caritabile plicticoase !

      Ștergere
    3. P.S. Cred ca bunica mea paterna il prefera pe Dan Spataru cel mai mult dintre cantareti, pt ca adesea fredona in casa "Tarancuta, tarancuta", si "Nu-ti sade bine cand plangi" !

      Ștergere
    4. pai bunica ta iti seamana. sau invers.

      Ștergere
  5. Iliescu are ceva de spus si azi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate, asa cum a fost el, inca isi mai da cu parerea.

      Ștergere
    2. TARE DE TOT ! Iliescu: "Nu ma incanta numirea lui Rus la Interne. Raspunderea pentru aceasta numire o va purta Ponta". In sfarsit, m-am prins de ce ma intrebam inainte re daca PSD l-a impins in fata expres, (deci nu total accidental, din incompetenta), pe Ponta ca sa scape de el cat mai repede ! LOL ! Zau, atat vreme cat va trai Ion Iliescu, PSD-ul mai are o sansa sa existe ca partid politic cat de cat competent functional ca partid. Dupa aia, zau, D-zeu cu mila, asa cum s-a intamplat si cu PNL dupa ce a decedat dl Ion Ratiu. Ziceti si voi daca singurii politicieni cat de cat normali si competenti de care a avut parte Romania in ultimii 20 de ani nu au fost acestia 2, Ion Iliescu si Ion Ratiu ? Zau, pacat ca nu se pot clona, ca dupa ce se va duce si dl Iliescu, zau daca mai stiu ce o sa se intample cu partidele din Romania. Cred ca va mai dura cel putin 2-3 generatii ca sa se poata forma oameni politici macar pe 2/3 de competenta acestora 2, sau ca sa se maturizeze vreun partid politic ca sa indeplineasca macar niste criterii minime de partid poltic matur profesional.

      Ștergere
    3. Rudolph, spiritul de turma functioneaza. atunci oamenii erau pusi pe politica reala, chiar aveau intentie, chiar daca nu erau f f inteligenti. acum toti vreau doar functie, pt salariu, diurne, importanta, influenta.

      Ștergere
  6. offf, frumos de tot si trist de adevarat.
    Trist pentru mine, fiindca acum se face anul de cand am pierdut-o pe Maia. Si Maia se mentinea la curent cu tot ce era mai important, stia sa cearna si sa compare.
    Multumesc pentru reamintirea asta, Raul !

    RăspundețiȘtergere