joi, 31 mai 2012

Ai si la ce te ajuta ca ai

           Am acasa un colt de padure cu fagi mari, inalti si grosi, pe care mi-i fura unul cate unul.
           Pentru ca cineva oricum taie lemne din padurea mea si pentru ca padurarii fac exact inversul meseriei lor, am zis ca n-ar fi rau sa tai chiar eu lemnele, sa-i scutesc pe unii de lucru. Nu se poate.
           Am facut cerere la primarie. Acolo au trebuit multe acte, titluri de proprietate, dovezi ca impozitele sunt platite, etc. Mi-au aprobat 3 metri cubi. De acolo m-au trimis la ocolul silvic, sa fac o alta cerere sa vina cineva sa-mi masoare si sa-mi faca semn pe copaci. Am asteptat vreo luna, am mai sunat, am mai mers la ocol sa le aduc aminte. Intr-un final s-a stabilit o zi  in care cica veneau, dar a trebuit sa strang toti vecinii din jurul padurii sa fie la locul faptei, pentru masuratori. Cu greu am reusit sa-i gasesc. Oamenii si-au lasat lucrul si la ora 7 dimineata au fost in padure. Am asteptat. La 11 am sunat si mi-au spus sa mai astept. La ora 1 la fel. Oamenii au inceput sa ma injure. La ora 3 dupa-masa cand am sunat iar mi-au spus ca au uitat si ca nu mai pot ajunge azi. Abia am scapat de linsare.
           Am mai asteptat vreo luna, dupa care m-am intors la primarie. A sunat primarul insusi pentru mine la ocolul silvic, de unde am primit iar un nume si-un birou. M-am dus iar cu hartiile. I-am rugat frumos sa-mi aprobe, pentru ca-mi fura padurea sub ochii mei. Din nou mi-au zis sa astept. I-am intrebat daca pana vine aprobarea, pot taia lemne din padurea mea. Au raspuns ca daca ma prind ca fac asta, imi fac dosar penal.
            Au trecut 5 luni de atunci. Inca nu am primit un raspuns. Intre timp, necunoscutii cara lemne la greu din padurea mea. Eu nu am dreptul.
          
            Nu e nici pe departe vorba de cei 3 metri cubi de lemne. Nici de lemnul in sine. E vorba ca esti obligat sa traiesti cu gandul ca ceea ce ai de fapt nu-ti apartine, ca legea e construita in asa fel incat tu sa pierzi mereu, fara drept de apel.

6 comentarii:

  1. Te-a suparat tare faza asta, de vreme ce ai scris cea mai lunga insemnare dintre cate am citit pana acum la tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai putea sa obtii un pret bun ar trebui sa vinzi terenul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu vreau sa vand. padurea va fi foarte apreciata, in scurt timp.

      Ștergere
  3. O adevarata frustrare. Nu atat faptul ca nu poti taia lemnele tale, ci pentru ca se degradeaza datorita hotiei. Iar padurea e o valoare nu numai in bani.
    Legea iti interzice sa tai altfel decat cu aprobare pentru ca daca ar fi liber la taiat, cand s-au inapoiat padurile la oameni, tara ar fi fost despadurita rapid. Nu a fost chiar un lucru rau, insa daca tot se taie pentru furt... cam degeaba a fost facuta. Si e si greu sa pazesti atatea paduri. Poate ca ar trebui efectuate mai multe controale la cei care sunt gasiti ca transporta lemne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e vorba de lemnele in sine. e vorba de haosul care te face de multe ori sa renunti...

      Ștergere